Berlinnek tisztelnie kell a magyar szuverenitást
Varga Judit miniszter a Die Welt hírportálján pénteken közölt interjúban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) december elején megalakult koalíciójáról kiemelte, hogy az új német és a magyar kormány "ideológiailag alapvetően különbözik egymástól", de ez a különbség nem akadályozhatja az együttműködést.
2021. december 24. 13:49

Varga Judit fényképe a Die Weltben.

Az új német szövetségi kormánynak tiszteletben kell tartania Magyarország szuverenitását - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német konzervatív lapnak.

A miniszter a Die Welt hírportálján pénteken közölt interjúban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) december elején megalakult koalíciójáról kiemelte, hogy az új német és a magyar kormány "ideológiailag alapvetően különbözik egymástól", de ez a különbség nem akadályozhatja az együttműködést.
   
Arra a kérdésre, hogy a jogállami elvek érvényesülése vagy a migrációs politika körüli viták nem lesznek-e negatív hatással a két kormány kapcsolatára, kijelentette, hogy "a jogállamisággal kapcsolatos konfliktus ideológiai jellegű", és nem konkrétumokról szól.
   
Az ilyen viták csupán a Magyarországgal szembeni fellépés eszközként szolgálnak - fejtette ki Varga Judit, aláhúzva: "követeljük, hogy az új szövetségi kormány tartsa tiszteletben szuverenitásunkat", méghozzá a migrációs politikával és a családpolitikával együtt.
   
Hozzátette, hogy "a német politikát nem szabad kiterjeszteni más országokra", így például ha a németek "bevándorlóországgá" akarják tenni hazájukat, akkor az csak az ő döntésük, és "ránk nem vonatkozik".
   
Arra a kérdésre, tapasztalja-e, hogy a német kormány migránsok befogadására kényszerít más országokat, elmondta, úgy látja, "az a cél, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményezzenek ellenünk", vagyis "büntetéssel fenyegetik Magyarországot, mert innovatív megoldásokat szorgalmazunk a migrációs politikában".
   
Arra a felvetésre, hogy a kötelezettségszegési eljárásokat nem a német kormány folytatja, és a viták a magyar kormány és az Európai Bizottság között vannak, úgy vélte, hogy a német kormány "a jogállamiság ürügyén" bírálja a magyar kormányt, és a migrációval kapcsolatban azzal "vádol", hogy nem tartja be az európai uniós jogot.
   
Azonban a határok biztosítása nemzeti hatáskörbe tartozik, és "a migrációt mi nem irányítani akarjuk, hanem megállítani", a jogállamiságnak pedig nem csak egyetlen "sablonja" van, és az erről folytatott vita a magyar kormány elleni "ideológiai zsarolás eszközévé fajult" - fejtette ki az igazságügyi miniszter.
   
A Zöldek és a liberálisok állítása, miszerint Magyarországon problémák vannak a jogállamisággal, "nem jelenti azt, hogy ez megfelel a valóságnak" - hangsúlyozta Varga Judit, hozzátéve, hogy "nincs bizonyíték" az ilyen állításokra.
   
A közösségi és a nemzeti jog viszonyáról hozott legutóbbi alkotmánybírósági döntésről szólva kiemelte: "még az általában oly kritikus ellenzék is hallgat az ügyben", mert a döntés azt mutatja, hogy "Magyarország határozottan Európa-párti".
   
A témában Lengyelországban hozott döntésről a többi között elmondta, hogy a sajtó "rárontott Lengyelországra", miután a lengyel alkotmánybíróság kijelentette, hogy a nemzeti alkotmány egyes területeken az európai jog felett áll ott, ahol utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre.
   
A miniszter kiemelte: "Magyarország részéről soha nem volt arról szó, hogy szembehelyezkedjünk az európai joggal", amelyet azonban "a realitásokhoz kell igazítanunk".
   
Példaként kifejtette, hogy az uniós migrációs szabályozások a "békeidőkből" származnak, amikor még "nem létezett tömeges migráció", így az elutasított menedékkérők "gyakran egyszerűen tovább maradnak" az EU-ban. Viszont amikor "mi az ilyen, és sok más lehetetlen dologra alternatív megoldást találunk, megbüntet bennünket az EU" - jegyezte meg.
 
Az EU-s támogatások kiutalását a jogállami elvek érvényesüléséhez kötő, úgynevezett jogállamisági mechanizmusról elmondta: "azért mentünk bele, mertláttuk, hogy Európát közösen kell kivezetnünk a korona-válságból, így visszavontuk az újjáépítési alap elleni vétónkat, mivel garanciákat kaptunk arra, hogy a kondicionalitási rendeletet (...) nem vetik be azért, hogy ideológiailag zsaroljanak bennünket".
   
Most azonban "becsaptak minket, egyrészt azért, mert az ideológiai zsarolás folytatódik, másrészt mert a gyermekvédelmi törvényünk miatt nem kapjuk meg a pénzünket az újjáépítési alapból" - mondta Varga Judit a Die Weltnek.
 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó