Novák Katalint jelöli államfőnek a Fidesz
Novák Katalin jelenlegi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök keddi évzáró sajtótájékoztatóján, Budapesten. A miniszter közölte: vállalja a felkérést.
Utoljára frissítve: 2021. december 21. 12:07
2021. december 21. 11:53

Novák Katalin.

Áder János jelenlegi köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra.

Novák Katalin jelenlegi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök keddi évzáró sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar alkotmányos rend csak két hivatali ciklust enged az államfőnek, majd arról beszélt: negyven országgyűlési képviselőnek kell ajánlást tennie az új államfő személyére. A Fidesz pártelnöksége a kérdést megvitatta, és javaslatát hivatalosan már meg is tette - közölte Orbán Viktor.
   
Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Université Paris X Közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott. Angolul, franciául és németül folyékonyan beszél, spanyolul társalgási szinten.
   
A 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz országos listájáról szerzett mandátumot.
   
A kormányzati portálon is olvasható életrajza szerint három gyermekes családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként célja a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, a gyermeket nevelő családok megerősítése, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra szakmai karrierjük.
   
Nevéhez fűződik egyebek mellett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatóintézet létrehozása, a Családok éve 2018-as meghirdetése, a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozók megszervezése, olyan nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása, mint a Babaváró támogatás, a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, az Otthonteremtési Program és a bölcsődei fejlesztések elindítása.
   
Novemberében mutatták be a szerkesztésében kiadott - ötven ember, köztük író, költő, humorista, pap, sportoló, tudós, gazdasági és közéleti szereplő - családról szóló írásait tartalmazó Ami a miénk című kötetet.

Kormányzati tevékenysége:

    2020-tól családokért felelős tárca nélküli miniszter;

    2021. június 15. és 2021.október 5. között a Társadalmi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetője;

    2014-2020: család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma;

    2014 és 2016 között nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma;

    2012-2014: miniszteri kabinetfőnök, Emberi Erőforrások Minisztériuma;

    2013-2014: frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos, Külügyminisztérium;

    2010-2012: miniszteri tanácsadó, Miniszteri Kabinet, Külügyminisztérium;

    2001-2010: a Külügyminisztérium különböző főosztályain dolgozott, valamint a gyermekeivel otthon töltött évek.

    Közéleti tevékenysége:

    2021 szeptemberétől a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete;

    2020-tól a Stratégiai és Családügyi Kabinet társelnöke;

    2019-től a Politikai Hálózat az Értékekért Political Network for Values) elnöke;

    2019-től a Nemzetközi Demokrata Unió női tagozata (International Women's Democrat Union) alelnöke;

    2018-tól a Nők Magyarországért Klub alapító elnöke, a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom elindítója;

    2017-ben a Fidesz alelnökévé választották, miniszteri tisztsége miatt a 2021 novemberében tartott pártkongresszuson nem indult újra a tisztségért;

.   2018: a Fidesz-KDNP pártszövetség népesedés- és családügyi kabinetjének titkára;
 
    2018-tól az Országgyűlés Magyar-Francia Baráti Csoportjának elnöke;

    2016: a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja tanácsadó testületének tagja.

    Díjai és elismerései:
    

   2021: Szent Mórus Tamás-díj;

    2021: Milotai Nyilas István-emlékérem

    2020: a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztje;

    2019: a Francia Becsületrend lovagkeresztje;

    2019: Popovics-díj (Magyar Nemzeti Bank);

    2019: a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Családok Angyala-díj (Angelus Familiarum) kitüntetettje

    2018: Pro Familiae Hungariae Díj (Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság);

    2018: a Nagycsaládosok Országos Egyesületének díja;

    2017: a Magyar Bölcsődék Egyesületének Akócsi Ágnes-díja;

    2016: Luchador por la Familia (Családokért küzdők díja, Associació Plataforma per la Família Catalunya adományozásában.

 

Vállalja az államfőjelölti felkérést Novák Katalin

Az államelnöki tisztségre való jelölés elvállalását a családokért felelős tárca nélküli miniszter ezt kedden a közösségi oldalán jelentette be.

A bejegyzésben Novák Katalin úgy fogalmazott: "Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni - erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel". A köztársaságielnök-jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok - írta.
   
Orbán Viktor miniszterelnök keddi évzáró sajtótájékoztatóján jelentette be Budapesten, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek.
   
Áder János jelenlegi államfő második elnöki mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra.
   
A kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar alkotmányos rend csak két hivatali ciklust enged az államfőnek, majd arról beszélt: negyven országgyűlési képviselőnek kell ajánlást tennie az új államfő személyére. A Fidesz pártelnöksége a kérdést megvitatta, és javaslatát hivatalosan már meg is tette - közölte.

 

Novák Katalin: a jövőben is a magyar családokért fogok dolgozni

Magyarország első női köztársasági elnökeként is a magyar családokért dolgozna a jövőben Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi évzáró sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek.
   
Novák Katalin kedden a közmédiának nyilatkozva azt mondta: a köztársasági elnökjelöltségre való megtisztelő felkérést köszönettel elfogadja. Kiemelte, hogy számára a magyar családok, a magyar gyermekek a legfontosabbak, s a jövőben is értük fog dolgozni.
   
Kitért arra is, hogy az előtte álló feladathoz támaszt nyújtó családjából és istenhitéből merít majd erőt.
   
Novák Katalin azt mondta: ha megválasztják, akkor Magyarország első női köztársasági elnökeként Magyarországot fogja képviselni és igyekszik az egész nemzetet megjeleníteni.
   
Kiemelte, hogy Áder János jelenlegi államfő "élen járt" a teremtett világ védelmében.
   
Novák Katalin hangsúlyozta: számára is nagyon fontos, hogy a földet "gyermekeinknek, unokáinknak jobb állapotban adjuk vissza, mint ahogy mi azt megkaptuk". Ehhez viszont - mint megjegyezte - "kellenek gyermekek és unokák".

 

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó