Merz: A CDU hagyta, hogy szitokszó legyen a konzervativizmus
2021 szeptemberében a német kereszténydemokraták az egyik legsúlyosabb választási vereségüket szenvedték el a Bundestag választásokon. Angela Merkel exkancellár politikai színtérről való távozása, a másfél évtized után újból aktuálissá váló ellenzéki politizálás, valamint a párt tendenciózusan csökkenő népszerűsége mind-mind elkerülhetetlenné tették egy új, a kihívásokra választ adó pártelnök választását. Ezen elnök Friedrich Merz lett a párttagok szavazatainak 62,1 százalékát elnyerve. Merz legújabb könyve ezen a héten jelent meg az MCC Press gondozásában.
2021. december 19. 13:05

Merz Új idők – új felelősség: Demokrácia és szociális piacgazdaság Németországban a 21. században című kötet német nyelvű eredeti kiadása 2020 novemberében jelent meg Németországban, míg magát a kéziratot Merz ugyanezen év nyarán zárta le. Nem véletlenül foglalkozik a szerző kiemelt helyen – a kötet első fejezetében – a globális Covid–19-járvány által generált kihívások és az azokra adandó válaszadási kényszer szülte lehetőségek kérdéskörével. A járvány okozta, Európa mindennapjait jelenleg is meghatározó negyedik megbetegedés-hullám tükrében a mindvégig aktuális, gazdasági, társadalmi és politikai nehézségek megfelelő leküzdése elemi hatással lesz az elkövetkező évek és évtizedek alakulására – véli a szerző. Az egyéni, közösségi és állami szinten meghozott áldozatvállalások ugyanakkor nem tekinthetők kizárólagosan negatív történéseknek, hiszen összességében megfelelő irányú rendszerfejlődést eredményezhetnek. Ahogy Merz írja:

A válság következtében ezért hosszabb távon világszerte jobb politikai rend és olyan anyagi jólét alakulhat ki, amely átfogó értelemben tiszteletben tartja a fenntarthatóság elvét, ezzel olyan perspektívákat nyitva meg, amelyek bizakodásra és optimizmusra adhatnak okot.

A Covid–19-járvány mellett a könyv másik (lényegesen fajsúlyosabb) vezérfonalának kiindulópontja Merz egyéni politikai szerepvállalásában és ambícióiban keresendő. A CDU vezetőségének tagjaként, majd önkéntes szakmai száműzetésből visszatérő politikusként Merz a közelmúltban kétszer is sikertelenül pályázott a CDU vezető, pártelnöki tisztségére csak, hogy harmadszorra is ringbe szálljon ugyanezen pozícióért idén ősszel, ezúttal toronymagas favoritként.

Ennek fényében az Új idők – új felelősség Merz politikai manifesztációjának, elnöki programtervezetének is tekinthető, amelyben a szerző betekintést nyújt politikai hitvallásába és általános világnézetébe, valamint felvázolja Németország és a CDU jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. 

E ponton érdemes felidéznünk Merz korántsem szokványos politikai karrierjét, amelynek – a várható eredmények alapján – eddigi megkoronázásaként az újjáépülő CDU-t vezetheti majd. Merz az Európai Parlament képviselőjeként (1989–1994) szerzett nemzetközi tapasztalatot, majd 2000 és 2002 között az CDU/CSU frakcióvezetőjeként Gerhard Schröder kancellár és az SPD-Zöld kormány parlamenti ellenzékének a vezetője. Ebben az időszakban Angela Merkel pártelnök párton belüli fő riválisának számított. A 2002-es Bundestag választásokat megelőzően Edmund Stoiber CDU/CSU kancellárjelölt árnyékkabinetjének a tagja. A választási vereséget követően 2002–2004 között a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese, valamint a CDU ügyvezető testületének a tagja. A 2009-es parlamenti választásokat megelőzően jelenti be visszavonulását a politikai közélettől. 

Ezt követően közel tíz évig vállalati jogászként aktív, számos tisztséget töltött be meghatározó német cégek igazgatósági tanácsában és felügyeleti bizottságában. 2018-ben dönt a politika világába való visszatérés mellett megpályázva a CDU – Angela Merkel kancellár távozásával – megüresedő elnöki székét. A CDU 31. pártkongresszusán a szavazás második fordulójában csekély különbséggel, 51,75 százalék – 48,25 százalék arányban, marad végül alul Annegret Kramp-Karrenbauerrel szemben. 2021 januárjában pedig másodszor is sikertelenül kampányol az elnöki székért – ezúttal Armin Laschettől szenvedve vereséget (52,79 százalék – 47,21 százalék arányban). A két szoros vereség ellenére, vagy éppen hatására, 2021 októberében Merz bejelentkezett a Laschet lemondását követően megüresedő elnöki székre. Az új elnök személyéről – a CDU párttörténetében először – ezúttal a párt összes tagja szavazhatott (a december 4–16 közötti online szavazást követően az új elnökjelöltet formálisan a CDU 2022 januári kongresszusán iktatják majd be).

Végül Merz még a vártnál is magabiztosabb győzelmet aratott, a párttagok 66,02 százalékának részvétele mellett, már a választások első fordulójában megszerezve az elnökjelöltséghez szükséges szavazatok abszolút többségét, 62,1 százalékát. 

A német nyelvű kiadása óta a könyv gondolatai mit sem veszítettek aktualitásukból, mi több, ahogy a Németország és Európa előtt álló kihívások száma is, úgy ezek jelentősége is csak tovább nőtt. 

A fenntartható fejlődés fenntartható elérésén, Európa globális versenyképességének és szerepének az erősítésén át, egészen a német politikai jobboldal és mindenekelőtt a CDU politikai irányzékának a visszaszerzéséig a szerző számtalan lényegre törő és Németország jövője szempontjából megkerülhetetlen kérdést vesz át – nem véletlen tehát, hogy Merz inkább tartózkodik a könnyed, megmosolyogtató állításoktól, történetektől. Talán csak az Európa jövőjét taglaló alcím, Európa: Bajnokok Ligája vagy megyei másodosztály? esetében engedett a szerző a kísértésnek – szerencsére a tízmillió szövetségi kapitány országában nem kell elmagyarázni senkinek, milyen opciókat vázol fel Európa jövője szempontjából a politikus. Ahogy Merz írja:

Európa közösségként csak akkor lesz erős, ha egyenrangú partnerek erős szerveződésévé válik. Ha ilyen közösséggé kovácsolódunk, akkor politikailag is fajsúlyosabbak leszünk, mint részeink összessége. És végső soron ez a fajsúlyosság dönt majd arról, hogy a világ nagy politikai hatalmainak Bajnokok Ligájában játszunk-e, vagy maradunk a körzeti ligában mint a nagyok játékszerei.

Ahogy a könyv eleje – mintegy jövőbelátó gondolatként – az elhúzódó koronavírus-járvány hatásaival foglalkozik, úgy a vége is egy, az elmúlt év során még inkább aktuálissá váló kérdéssel foglalkozik: a német keresztény demokrácia és a CDU mint párt jövőjével. A CDU-nak egy tág látókörű, újításokra képes pártelnökre van szüksége – szögezi le Merz,

azonban egy vezetőváltás önmagában nem képes orvosolni a pártnak az identitás krízisét és az ebből fakadó strukturális gyengeségét. Mára ugyanis a CDU többségében a középkorú és nyugdíjas szavazók pártjává vált, amely ellenvetés, ellenérvelés nélkül engedte, hogy politikai ellenfelei tematizálják a fiatal és elsőszavazók számára fontos kérdéseket, politikai szitokszóvá minősítve ezzel a konzervativizmus fogalomkörét.

Ahogy Merz írja: „Annak oka, hogy a konzervativizmus Németországban ilyen kétes hírnévre tett szert, abban is keresendő, hogy a CDU hosszú évekig elmulasztotta, hogy saját tartalmakkal és üzenetekkel formálja a fogalmat pozitív értelemben. Ehelyett pártunk bénultan nézte, ahogy baloldali politikai ellenfeleink gyakorlatilag a reakciós gondolatvilággal azonosítják a konzervativizmust, míg a szélsőjobboldalon ténylegesen reakciós erők tetszeleghettek a konzervativizmus igaz őrzőinek szerepében.”

A CDU poszt-merkeli útkeresése tehát nehéz útnak ígérkezik, mind Merz, mind pedig a párt számára, amely helyzetet csak némileg fogja segíteni az ellenzékből való politizálás taktikai előnye. Bár most az SPD-Zöld-FDP kormánykoalíción a sor, hogy tettekkel támassza alá rendkívül ambiciózus programpontjait és nyilatkozatait, a német szövetségi állam sajátos felépítéséből adódóan a CDU is – tartományi szinten – kormányerő maradt. Mindazonáltal Merznek víziója van és Merz kormányozni szeretne, ehhez pedig egy új CDU-ra lesz szüksége. Friedrich Merz nem hagy kétséget afelől, milyen párt élén kíván állni. Ahogy könyvének utolsó soraiban írja:

„Olyan CDU-t kívánok, amelyen belül nyíltan beszélhetünk a helyes útról, s a megegyezést követően az álláspontunkat világosan képviselhetjük kifelé. Olyan CDU-t, amely szembeszáll a személyeskedő támadásokkal és politikai nyelvünk eldurvulásával. Olyan CDU-t, amely megéli a sokszínűséget. Olyan CDU-t, amely képes tanulni. Olyan CDU-t, amely szót ért a fiatalokkal, és hajlandó új témákat felvállalni. Olyan CDU-t, amely – ha arra van szükség – világos álláspontot képvisel, és irányt mutat. Olyat, amely kiszámítható, mert mindenki tudja, hol áll.”

Friedrich Merz: Új idők – új felelősség: Demokrácia és szociális piacgazdaság Németországban a 21. században (MCC Press, 2022., 220 oldal)

A könyvrecenzió szerzője Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar–Német Intézetének munkatársa

Borítókép: Friedrich Merz, akit a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjainak többsége a párt belső szavazásának eredménye szerint a CDU-elnöki tisztségben szeretne látni, interjút ad az ARD közszolgálati televíziónak 2021. december 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Pool/DDP/Jens Krick)

Magyar Nemzet
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó