Cápajárat
Galló Béla: „Putyin! – Villan át Amerikában edződött elméjén a mentőötlet. – Hát persze, hogy Putyin! Ő akarta a Városhazát még a régiekkel leboltolni, most meg az egészet erre a szegény Gergelyékre kenik.”
2021. november 30. 14:56

A hazugságpolitikus – Kép: origo/Mudra László

Amit Márki-Zay Péter energiabarát közlekedési megoldásként javasol, pompás ötlet, mert nemcsak takarékos, egyszersmind biztonságos is. A kollégák egymás közt beosztják, ki melyik nap szedje föl a másikat, lehetőleg minél többet, attól függően, hány üléses a járgány.
Ha mondjuk hét, az már majdnem egy kis busz. Hét felé oszlik a benzinköltség, ráadásul ennyi kolléga már komoly agykapacitás, ennyi okos ember ilyen hosszú úton alaposan, kíváncsi fülek nélkül vesézheti ki a cég legbensőbb ügyeit.

De ne legyünk elvontak, töltsük meg az ötletet konkrét, közhasznú tartalommal.

Induljon az Összefogás-fuvar, Bajnai Gordon ichthiológiai (haltudományi) hasonlatát elorozva, a cápajárat.

Az ötletgazda Márki-Zay ülhetne a kormány mögé, mellé az anyósülésre Gyurcsány, a többi öt kolléga meg érdemeik szerint elosztva, a hátsó sorokba’.

Hátul Jakab úrnak juthatna a legkevésbé szűk tér, köztudott, hogy ő mindig csomaggal utazik, ötkilós krumplis cekker, s hozzá külön kis pakkban még: fél kiló kenyér, pár szál újhagyma, és zsírpapírba burkolva, uszkve, harminc deka parizer.

A Momentum újdonsült elnöke, Donáth Anna óvatosságból átengedhetné a fuvart elődjének, Fekete-Győrnek, akinek halmazati okossága okán egyébként is kijárna már egy kis jutalomutazás, próbálja ki ő, milyen a cápajárat. Az LMP-t Szél Bernadett, az MSZP-t Kunhalmi Ágnes jegyezhetné, két bevállalós hölgy, nehogy az utastérben tovább romoljon a nők aránya. A Párbeszédet ugyanis az egyébként érdemdús Szabó Tímea helyett ezúttal Karácsony Gergely képviselné, kucorogjon csak a járgány legkisebb hátsó helyén, megérdemli, a Városháza-business miatt a főpolgármester amúgy is büntibe’ van.

Őszintén meg is beszélhetnék vele, hogyan lehetett már megint olyan málé, hogy a „cápa-mechanizmus” a nyilvánosság slágertémája lett, sőt ami rosszabb: az is kiderült, hogy a business éceszgébere éppenséggel Bajnai Gordon, a cápanévadó maga.

Gergely, hát tényleg annyira unod már a banánt, hogy a legelemibb kockázatokra se figyelsz oda?! Beleláthatnak a kártyáidba, hipp-hopp rájöhetnek, ki a bizalmi embered? Pedig oly régen sertepertélsz már közöttünk, elleshettél volna egy-két trükköt, ezt, azt, valamit.

Míg a hátsó fertály eme botrányos cégügyön zsibogna, Márki-Zay keze elfehéredne a kormányon, lévén az előválasztás kopernikuszi fordulata óta a főpolgármester mégiscsak az ő embere. Ha esetleg – tegyük fel – Gergely bepiszkolódna, akkor ő se maradhatna olyan üdítően patyolat tiszta. Hová pozícionálja így magát, ki fog vele fölfelé repülni? S mi jöhet még ezek után, mit recseghet el még Anonymus? Vagyis a helyzet több, mint ciki.

Putyin! – Villan át Amerikában edződött elméjén a mentőötlet. – Hát persze, hogy Putyin! Ő akarta a Városhazát még a régiekkel leboltolni, most meg az egészet erre a szegény Gergelyékre kenik.

Márki-Zay laposan oldalt, az anyósülésre pillant, de Gyurcsány egy szót se szól, avagy ki tudja, lehet, hogy csak beszédesen hallgat, az ilyesmit nála sosem lehet tudni. Bár ezen a Putyin-verzión mintha azért somolyogna kicsit.

A Parlamentnél aztán kikászálódnak a járgányból; pár litert megspóroltak, de semmivel se lettek okosabbak. Elindulnak a főbejárat felé; nincs még nagy baj, az őrök még tisztelegnek nekik.  

mozgasterblog.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó