Hogyan tovább, Karácsony?
Karácsony Gergely újabb hazugságspirálba került, itt már más nem segíthet, csak a lemondás, hiszen ekkora hitelességi válságot már nem nagyon tud túlélni főpolgármesterként – véli Deák Dániel. Az elemző szerint ugyanakkor a teszetosza politikus mögött álló balliberális pártok a választásig valószínűleg még pozícióban tartják.
2021. november 22. 09:23

A baloldal az elmúlt tíz évben megállás nélkül azt hangoztatta, hogy a Fidesz már mindent ellopott az országban, miközben erre soha semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel az üres politikai szólamokon túl. Most azonban, amikor dokumentumok és hangfelvételek bizonyítják, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi baloldal egy korrupciós hálózatot hozhatott létre, mélyen hallgatnak és megpróbálják megúszni az ügyet – mondta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a múlt hét legnagyobb botránya kapcsán.

A nyilvánosságra került felvételek alapján kijelenthető, hogy a Városházát el akarták adni Karácsonyék, hiába próbálják ezt meg letagadni, ráadásul a Bajnai Gordon fémjelezte gazdasági érdekkör további értékes ingatlanokat is átjátszott volna külföldiek tulajdonába – állapította meg a politológus.

Hozzátette: Karácsony úgy gondolja, hogy az áldozati szereppel és a Fideszre történő mutogatással megússza majd ezt az ügyet, azonban a jelek szerint ez most kevés lesz. Hiába hazudja ugyanis például azt, hogy Gansperger Gyula a Fidesz embere, maga Bajnai Gordon beszélt arról, hogy „a barátja, régi harcostársa”. A főpolgármester hazugságspirálba került, hasonlóan a korábbi nyelvvizsgaügyéhez, ami ugyancsak jelentősen erodálta a támogatottságát.

Itt már más nem segíthet, csak a lemondás, hiszen ekkora hitelességi válságot már nem nagyon tud túlélni főpolgármesterként – jelentette ki az elemző. Úgy véli ugyanakkor, hogy a Karácsony mögött álló balliberális pártok a jövő tavaszi parlamenti választásig még pozícióban tartják. Azt követően viszont, legyen bármi is az eredmény, várhatóan leszedik majd a rendkívül kínossá váló politikust – mondta Deák. Rámutatott: már feljelentés is született az ügyben, így jogi következménye is lehet az esetnek.

A politológus kitért arra: nem csak a fővárosban mutatta meg a baloldal valódi énjét, Jakab Péter botránya is világosan jelzi az ellenzéki politikusok kétszínűségét. A parizerkampányt folytató Jobbik-elnök csak szerepet játszik, nem a nép egyszerű gyermeke, hanem egy milliókat kereső ingatlanbefektető, aki még a lakáskiadással is ügyeskedik. Jakab 239 ezer forintért bérel egy panellakást, amiben nem is lakik, miközben Budapest legfelkapottabb részein ennél lényegesen olcsóbban lehet lakást bérelni, a családjával pedig sorban vásárolják fel a lakásokat a fővárosban – fejtette ki Deák Dániel.

Hangsúlyozta: a baloldal ellenzékben is bemutatja, milyenek lennének kormányon, nagyjából a 2010 előtti világ térne vissza. Akkor is privatizálták a közvagyont, odaadtak szinte mindent a külföldieknek, ráadásul nem a valóságot kommunikálták, aminek az egyik legnagyobb beismerése Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde volt. Ők továbbra sem a magyarok érdekeit képviselik, hanem a nyugati multiknak és Brüsszelnek akarnak megfelelni.

Ennek az egyik leglátványosabb bizonyítéka, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt minden lehetséges fórumon támadja a rezsicsökkentést, és plakátkampányt is indított Soros György mentegetésére – hívta fel a figyelmet Deák. Hozzáfűzte: Márki-Zay azt állítja, hogy a milliárdos spekuláns nem akart egyetlen migránst sem betelepíteni Magyarországra, miközben maga Soros írt arról 2015-ben, hogy legalább egymillió bevándorlót kell betelepítenie az EU-nak évente.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó