Ideje búcsúzkodni
Galló Béla az MSZP-ről: Túlélési szimatuk a minap például hol Dobrevhez, hol Márki-Zayhoz irányította őket, ám ennek semmi köze sincs pártjuk "jövőjéhez", no pláne megújulásához. Bukó társaival együtt Lendvai is csinált egy pukedlit Dobrev felé, miközben előtte Márki-Zaynak tettek hűségnyilatkozatot. Mindezt természetesen "felelős politikusokként"...
2021. október 29. 18:33

Az egykori MSZMP-, majd MSZP-székház belseje 6 évvel ezelőtt – szellemvarosok.hu

Pár éve "A halottkém jelenti" címmel írtam néhány blogot erre a fórumra, az MSZP hosszú agóniájáról. Merészeltem megelőlegezni azt a végeredményt, aminek előbb-utóbb nyilvánvalóan be kell következnie.
Lendvai Ildikó most mintha megerősítené a halotti bizonyítványt. Azt mondja, pártjának feltehetőleg nincs már sok hátra, az MSZP-nek hamarosan annyi. Ő, aki maga is tevékeny előidézője volt ennek az agóniának, közelről és felülről látott mindent, a végkifejletet így minden bizonnyal pontosabban ítéli meg nálam.

Ne higgyenek nekem, higgyenek neki.

A politikában az agyhalál és a porondról való végleges eltűnés nem esik feltétlenül egybe. Az MDF, az SZDSZ is húzta egy darabig, miután politikailag már nem létezett. Ahogy a halottnak nő még a haja és a körme, agyilag az MSZP is régóta befejezte már, miközben formálisan még mindig vegetál, ha vergődésében nincs is sok társadalmi köszönet.

A szocialista politikusok megérdemlik végzetüket.

Történelmi bűnük, sőt hibájuk, hogy miközben elterpeszkedtek a baloldali térfélen, előbb fokozatosan, később aztán már egyre inkább felgyorsulva tettek tönkre mindent, ami egy nemzeti, demokratikus baloldal értékalapja lehetett volna. Eszükbe sem volt például visszanyúlni az 1948 előtti - korszerűsített - szocdem hagyományokhoz. Mi több, ők voltak ebben a leginkább ellenérdekeltek.

Kádár köpönyegéből kibújva szolgálták ki a neoliberális világkurzust. Minden baloldali elemet feladva, komprádor módon a multikhoz idomultak, s ezt nevezték progresszív politikának.

Gyurcsányra, aki leginkább megtestesítette mindezt, úgy dermedtek rá, mint ketrecbe zárt nyúl mered az óriáskígyóra. Ő pedig miután előbb kiharapott belőlük egy darabot, lassan komótosan magába gyűrűzte őket. Valamicske talán kilóg még belőlük, de már nem sokáig.

Egzisztenciális egérutak persze kínálkozhatnak nekik, és kínálkoznak is. Túlélési szimatuk a minap például hol Dobrevhez, hol Márki-Zayhoz irányította őket, ám ennek semmi köze sincs pártjuk "jövőjéhez", no pláne megújulásához. Bukó társaival együtt Lendvai is csinált egy pukedlit Dobrev felé, miközben előtte Márki-Zaynak tettek hűségnyilatkozatot. Mindezt természetesen "felelős politikusokként" az ellenzéki egység jegyében teszik, mi másért? Épp csak azt nem vágják vészesen fogyatkozó szavazóik képébe, hogy az MSZP haló poraiban, a politikai semmi felé hullva is a "dolgozó népet" szolgálja.

Fel se merül bennük mi okozta hosszan tartó és visszafordíthatatlan agóniájukat, mi vezetett ide, kik a lejtőfelelősök. Csak nem a "népnemzetiek"? Csak nem a "populisták"? Csak nem a "buta vidékiek"? Csak nem a Zorbán?

Nincs rá válaszuk.

Kezükből hiányzik a tükör, azt régen összetörték már.

Tragikomédiájuk vége tényleg közeleg.

Bizony Ildikó, ideje búcsúzkodni. 

Galló Béla

mozgasterblog.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • A jegybank folytatja az infláció elleni küzdelmet
  Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón, kedden.
 • Orosz keresztény kitüntetést kapott Semjén Zsolt
  2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.
MTI Hírfelhasználó