Református óvodát adtak át Sárospatakon
Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
2021. október 20. 17:19

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében, a magyar kormány támogatásával felépült új református óvoda átadásán Sárospatakon 2021. október 20-án. MTI/Vajda János

Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.

Az Igaz Kincs Református Óvoda átadásán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a 2010 előtti kormányzat nem sokat törődött a vidékkel, különösen nem az egyházak fejlesztéseivel, azok tervezett beruházásaival.
   
Azóta azonban, a jelenlegi kormány által is képviselt szemléletváltás eredményeként Sárospatakon is megújultak az egyházi közösségek fontos terei, a templomok, a Református Kollégium intézményei, az általános iskolák és óvodák - sorolta.
   
Kiemelte: a református egyházzal közösen lebonyolított óvodafejlesztési program során az ország hatvan településén összesen 41 milliárd forintból valósultak meg beruházások.
   
Fontosnak nevezte, hogy a kereszténységből fakadó értékek, így a református egyház által közvetített lelkiség is helyet kapjon a közoktatási paletta minden szintjén, az alapok lerakását már óvodás korban el kell kezdeni.
   
Úgy fogalmazott: különösen nagy szükség van erre a háttérre, értékrendre most, amikor a világ és Európa más területeiről érkező keresztényi és nem keresztényi szemmel is elfogadhatatlan ideológiák próbálnak teret nyerni Magyarországon.
   
Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kommunista hatalom hetven éve döntött arról, hogy leépíti és feldarabolja a Sárospataki Református Kollégiumot. Eltelt hét évtized, és mára újraépült az intézményrendszer, immár elérhető a teljes református oktatási paletta a nagy kultúrtörténeti múlttal rendelkező városban - jelentette ki.
   
Örvendetesnek nevezte, hogy éppen októberben, a reformáció hónapjában sikerült átadni az új intézményt, erősítve egy olyan szellemiséget, amely évszázadokon át megtartotta Magyarországot.
   
A kormány partnerként tekint az egyházakra, ennek Sárospatakon érezhető eredményei is vannak, az elmúlt években a helyi református egyházi közösségek 4,5 milliárd forint támogatást kaptak ingatlanjaik felújítására - tette hozzá.
   
A több mint 360 millió forintból megépült óvoda fenntartója a Tiszáninneni Református Egyházkerület. Rácsok András püspöki titkár arról beszélt, hogy az egyházkerület területén kilenc óvodaprojekt indult el két éve, ennek több mint a fele lezárult.

MTI
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó