A jogállamra támadna a szélsőbal
Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke szerint rendőrségi ügy lenne, ha a szélsőbal felfüggesztené az Alaptörvényt.
2021. október 20. 08:24

Szélsőséges indulatpolitika a jogállam ellen – MH/Hegedűs Róbert

Az Alkotmánybíróság akár egy magánlakásban összegyűlhet, és kimondhatja, a szavazás alkotmányellenes. „És felszólítja a rendőrséget, hogy lépjen fel” – fogalmazott Tölgyessy Péter alkotmányjogász.

A Gyurcsány Ferenccel már jóval korábban megkötött paktuma nehéz helyzetbe hozta Márki-Zay Pétert, az előválasztás befutóját. Az általa létrehozni tervezett hetedik frakció létrehozása sem lesz egyszerű.

Egy-két napon belül találkozik Gyurcsány Ferenccel – jelentette ki Márki-Zay Péter, aki az ATV-ben egyetlen nappal korábban még a régi baloldal leváltásáról beszélt, majd tegnap elsőként Gyurcsánnyal találkozott. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy szó sincs arról, hogy bárkit leváltott volna, nem is válthatott, hiszen már jóval korábban megkötötte a paktumot Gyurcsánnyal.

Arra a kérdésre, mégis mit értett ezen, zavaros magyarázkodásba kezdett arról, hogy Gyurcsányék „megváltoztatták a kultúrájukat”. Márki-Zay már egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy a DK-vezérrel folytatott beszélgetésüknek az volt a lényege, hogy ő lesz a vezetője a DK frakciójának, amely a legerősebb ellenzéki frakció lesz a parlamentben. „Mondtam neki, elnök úr, könyörgöm, azért dolgozom, hogy a DK ne a legerősebb ellenzéki, hanem a legerősebb kormánypárti frakció legyen” – fogalmazott akkor Márki-Zay.

Az ATV-ben Dobrev Klára maga is újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy színjáték volt a baloldali előválasztás. Azt mondta ugyanis, hogy újra elindulna az előválasztáson, még akkor is, ha tudná előre az eredményt. Ezt tekinthetjük freudi elszólásnak, hiszen mindenki tudta előre az eredményt: Gyurcsányné népszerűsége olyan alacsony, hogy a második helyen kellett végeznie.

A DK számára a legfontosabb cél az volt, hogy a legnagyobb, legerősebb ellenzéki párt legyen. Gyurcsány Ferenc pedig párttársainak küldött videóüzenetében – Márki-Zay Péter nevét ki sem ejtve – egyértelművé tette: „Küzdünk, és ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt… Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend…”

„A DK-ból akkor lesz kormánypárti, és nem ellenzéki frakció, hogyha még a DK-s szavazók is rám szavaznak” – erősködött Márki-Zay Péter a Spirit FM Beszóló című műsorában. A műsorvezető felvetésére, hogy még nincs őt támogató szavazat az Országgyűlésben, és a miniszterelnököt a parlamentnek kell megszavaznia, csak ennyit mondott: „A DK-s influenszerek megpróbálják mindenáron elérni, hogy Orbán Viktor maradjon a miniszterelnök.”

A párt nélküli miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, szeretne saját frakciót is, amely lehetne Pálinkás József Új Világ pártja. Ennek kapcsán a gyurcsányista Bodnár Zoltán, az SZDSZ egykori gazdasági szakértője közösségi oldalán azt írta: „Az Új Világnak csak akkor lesz saját frakciója a parlamentben, ha kapnak a nagy közös listán öt biztosan befutó helyet. Kíváncsi lennék arra, hogy a hat párt mit szólna ahhoz, hogy önként és dalolva, saját frakcióikat gyengítve besegítik Pálinkásék jó szándékú, mérhetetlen »támogatottságú« pártját.”

Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke pedig abszurdnak nevezte Márki-Zay elképzeléseit az Alaptörvény felfüggesztéséről. Szerinte ebben az esetben, ha nem függesztik fel az Alkotmánybíróságot, az a felesre átírt törvényeket azonnal hatályon kívül fogja helyezni. „Ha felfüggesztik, akkor is” – tette hozzá. Az Alkotmánybíróság akár egy magánlakásban összegyűlhet, és kimondhatja, a szavazás alkotmányellenes. „És felszólítja a rendőrséget, hogy lépjen fel” – fogalmazott Tölgyessy.

magyarhirlap.hu
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó