Oltás nélkül a delta mutáns ellen kevés az esély - íme a részletek!
Tizenegyszer nagyobb az esélye annak, hogy aki oltatlanul kapja el a koronavírust, az belehal a betegségbe, mint ha valaki immunizálva fertőződik meg azzal, írja az ABC News. Ennek értelmében az oltás még mindig nagyon nagy mértékben csökkenti a megfertőződés és a súlyos megbetegedés rizikóját.
2021. október 18. 12:56

A CDC weboldalán közölt adatok alapján augusztus 29-én 100 ezer emberre 0,74 koronavírusos halálozás jutott az oltottak esetében, míg oltatlanok körében 9,14. Megbetegedések terén is jelentős a különbség: 113,66 friss eset jut 100 ezer oltottra, míg ugyanennyi oltatlanra 665,74, ez a különbség tehát hatszoros.

A betegség halálozási aránya minden korcsoportban magasabb volt a be nem oltott népesség körében. A 80 éves és idősebb amerikaiaknál volt a legmagasabb az egy főre jutó halálozási arány a teljesen beoltottak között, bár a halálozási kockázatuk körülbelül 5,7-szer alacsonyabb volt, mint az ugyanabban a korcsoportban lévő be nem oltott társaiké.

A CDC megjegyzi, hogy a védőoltás csökkenti a megfertőződés kockázatát és segít megvédeni mindenkit a súlyos betegségtől akkor is, ha mégis elkapná a kórokozót.

A CDC folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak: az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a megbetegedés kockázatát, különösen a súlyos esetekét kockázatát azok körében, akiket teljes mértékben beoltottak.

Mivel a vakcinák nem képesek 100 százalékos hatékonysággal megelőzni a fertőzést, a teljesen beoltott emberek egy része elkaphatja a koronavírust. Ezeket az eseteket áttöréses eseteknek is nevezik.

A magyar hivatalos tájékoztatásban továbbra is az szerepel, hogy a beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Infostart
  • Tarlós: A Városháza-ügynek a rendőrségen a helye
    Tarlós István: A minap összetákoltak egy vizsgálóbizottságot, amiben a vizsgálandó grémium emberei vannak többségben. Ez már önmagában is egy svihák gondolat, mert a bizottsági szavazásnál ők dönthetik majd el, hogy mi kerüljön be a bizottság jelentésébe.
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
MTI Hírfelhasználó