Vadászati világkiállítás: filmek legendás vadászírókról
Kedden közel 34 ezren látogattak el a világkiállításra, ezzel a központi helyszín, a megújult Hungexpo látogatottsága már átlépte az 542 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló programsorozaton már több mint 1 millió 340 ezren vettek részt.
2021. október 13. 17:19

Preparált jegesmedve az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. október 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Kedden közel 34 ezren látogattak el a világkiállításra, ezzel a központi helyszín, a megújult Hungexpo látogatottsága már átlépte az 542 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló programsorozaton már több mint 1 millió 340 ezren vettek részt - közölte a világkiállítás sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a nagy sikerű Fátyol iskolaprogram szerdán közel 6000 diák és kísérőik érkezésével folytatódik. A Jószolgálati programban több mint 2300 belépőt igényeltek a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek.
   
Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás központi eseménysorozatának utolsó előtti napján többek között Kittenberger Kálmán, Fekete István és gróf Széchenyi Zsigmond életét is bemutató játékfilmekkel és a világkiállítás témájához kapcsolódó természetfilmekkel várják az érdeklődőket.
   
A nemzetközi kiállítóknak is otthont adó A pavilon nagyszínpadán folytatja vetítéseit a One With Nature Movie Theatre, ahol a világkiállítás témájához köthető és annak a jegyében készített különleges természetfilmeket láthat a közönség. Legendás vadászírók is bemutatkoznak: 12 órától a gróf Széchenyi Zsigmond életét bemutató Vadonvilág, 15 órától Bodrogi Gyula főszereplésével a Kittenberger Kálmán életéről szóló, Kittenberger - Az utolsó vadászat című, míg 17.30-tól a Szabó Sipos Barnabás főszereplésével készült, Fekete István életét bemutató, A bereki ember című filmet láthatják a nézők.
   
A D pavilonban 12 órától a Nimród Caféban Kókai Márton, a Nimród Vadászújság főmunkatársának vendégei Hanga Zoltán (Fővárosi Állat- és Növénykert), Szabó Péter (Budakeszi Vadaspark), Kovács Zsolt (Állatvilág magazin) és Verplik Róbert (Szegedi Vadaspark) lesznek. A beszélgetés címe: Környezeti nevelés hazánkban. Fél négykor kezdődik a Vadász talk show, amelyben Csöre Gábor beszélgetőtársa ezúttal Tóth Csaba, a Keszthelyi Vadászati Múzeum vezetője lesz. Négy órától filmvetítéssel várják az érdeklődőket, majd 17 órakor divatbemutató zárja a csarnok programját.
   
A hagyományos vadászati módokat bemutató F pavilonban 14.50-kor kezdődnek az előadások, ezeken az agarászatról, az elöltöltő fegyverekről, a solymászatról, illetve a vadászíjászatról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.
   
A világkiállítás utolsó hetében is zajlanak a kulturális és oktatási programok. Változatos zenei kínálattal várják az érdeklődőket szerda este is az Erzsébet téri Akvárium Klubba, ahol a Fanfara Complexa zenekar előadásában ismerhetik meg a világkiállításon kiállító nációk zenéjét.
   
A Zeneakadémián 19.30-tól Diana ünnepe címmel a barokk opera és a vadászat kapcsolódási pontjait ismerheti meg a közönség.
   
A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel átfogó fegyvertörténeti kiállítás nyílt. Szintén a Vajdahunyad várában tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból összeállított válogatás Terítéken címmel.
   
A Ludwig Múzeum tereiben, a Metafizikus áthatolás egy zebrán elnevezésű kiállításon közel harminc kortárs képzőművész alkotása látható a természet és a vadászat kapcsolatáról.
   
A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a híres vadász, gróf Széchenyi Zsigmond özvegye által megőrzött fotóalbumok képanyagát állította ki, míg az intézmény természetfotó kiállítása, az Erzsébet téren valósult meg.
   
A világkiállítás kiemelt vidéki helyszínén, Vásárosnaményban 10 órától kezdődik a Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyerekek találkozója, akiknek széles programajánlatot - íjászat, solymászat, múzeumlátogatás, filmvetítés - kínálnak a szervezők. Két órától A természetfotózás technikai alapjai címmel Németh János tart előadást, ezt követően Réti Zoltán a nagyvad fotózás rejtelmeiről beszél majd. A nagyszínpadon 17 órakor kezdődik a Szironta együttes koncertje.
   
Több részlet a szerdai programokról, a belépőjegyekről és megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon olvasható.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó