Magas rang katonának lenni
Benkő Tibor miniszter feltette a kérdést, miért, hogyan „jutottunk odáig", hogy a magyar katonának le kellett vetnie az egyenruhát, hogy ne abban járjon a munkahelyére, mert az „szégyen" lett.
2021. október 11. 23:26

Olyan Magyar Honvédség épül, ahol a katona elismert, megbecsült tagja lehet a társadalomnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter hétfőn egy budapesti könyvbemutatón.

Benkő Tibor azt mondta: ahhoz, hogy vissza tudják állítani a magyar katona presztízsét szükség van az olyan elhivatott és elkötelezett emberekre, mint akik a Katonaportrék című kötetet elkészítették és célul tűzték ki, hogy napjaink fiatal nemzedékei ismerjék meg, milyen értékek vannak a katonákban.
   
Ebben a könyvben - ismertette a miniszter - olyan emberek szerepelnek, akik az ország békéjét, biztonságát szolgálták. Meg kell ismernie őket a társadalomnak, köztük is kiemelten a pedagógusoknak, hogy a fiatalokkal is megismertessék, ki mit tett és tesz a nemzetért, állítsák eléjük követhető példaként, továbbá segítsék megismertetni a magyar katonatörténelmet, hogy Magyarország nem mindig a rossz oldalon állt, nem csak elvesztett háborúi voltak.


   
Benkő Tibor azt mondta: a Katonaportrék című könyvben olyan emberek szólaltak meg, akik elkötelezetten, elhivatottan, saját és családjuk életét is a katonai hivatásnak szentelve szolgálták Magyarországot, a magyar embereket. Azt is megjegyezte, korábbi főnökei, elöljárói, barátai, munkatársai, közvetlen ismerősei életéről olvashat, megismerheti kik voltak, miért éltek, küzdöttek, harcoltak, mi volt a végső céljuk.

videó

Hangsúlyozta: a székesfehérvári helyőrség nyugállományú tisztjei, tiszthelyettesei, civil dolgozói közül 36 emberrel készült interjúkötettel megkezdett munkát tovább kell folytatni. A miniszter feltette a kérdést, miért, hogyan "jutottunk odáig", hogy a magyar katonának le kellett vetnie az egyenruhát, hogy ne abban járjon a munkahelyére, mert az "szégyen" lett.

 
   
Benkő Tibor kiemelte: most azon dolgoznak, hogy a katonák merjék ismét felvenni az egyenruhát, merjenek kimenni benne az utcára, rendezvényekre, merjenek megnyilvánulni katonaként. "Merjük bemutatni mire vagyunk képesek!" - fogalmazott.
   
Lévai Miklós a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) elnöke elmondta: a Katonaportrék című projekt ötletével 2019-ben a Tarsoly Ifjúságért Egyesület kereste meg. Első körben húsz nyugállományú katonát kerestek fel, hogy meséljenek magukról. A róluk készült portrékat 2019 karácsonya előtt mutatták egy tablókiállításon. Ennek a sikere nyomán döntöttek úgy, hogy a portrékat és interjúkat egy kötetbe szerkesztik. Végül 36-ra bővült a szereplők száma, és köztük van az idén februárban elhunyt utolsó ismert doni veterán, Smohay Ferenc is.


   
A fotókat Dániel Mária Magdolna, az interjúkat pedig két székesfehérvári újságíró: Csató József és Silye Sándor készítette, a könyvet Fejes Mária szerkesztette. A kötet megjelenését a Honvédelmi Minisztérium segítette.
   
Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke elmondta: a több mint 25 éve Székesfehérváron alakult szervezetük főleg középiskolásoknak szervez programot. Fontosnak tartják, hogy a város fiataljai megismerhessék az egykori katonák életútját.


   
A Stefánia Palotában tartott rendezvény végén Lévai Miklós és Sipos András a könyv egy-egy - a még élő 33 portréalany által dedikált - tiszteletpéldányát átadta Benkő Tibornak, és Mihócza Zoltánnak, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének.

A képek az elsőéves honvéd tisztjelöltek ünnepélyes eskütételén október 9-én a fővárosban készültek, Szováthy Kinga felvételei.
 

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó