Nyolc állam szakminisztere a vadászati expón
Nagy István agrárminiszter a térség 7 országának agrárminisztériumi vezetőjével tárgyalt pénteken a budapesti Hungexpón.
2021. október 8. 17:10

Ales Irgolic, Szlovénia Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmezési Minisztériumának államtitkára, Marius Micu, Románia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára, ©ime Mrsic, Horvátország Mezőgazdasági Minisztériumának államtitkára, Hriszto Bozoukov bolgár mezőgazdasági, élelmezési és erdészeti miniszter, Ryszard Bartosik, Lengyelország Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára, Jiří ©ír cseh mezőgazdasági miniszterhelyettes, Samuel Vlcan szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Nagy István agrárminiszter (b-j), a V4 + 4 agrárminiszteri csúcstalálkozót követően nyilatkozatot írnak alá a közös agrárpolitikáról az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításon a fővárosi Hungexpón 2021. október 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy István agrárminiszter a térség 7 országának agrárminisztériumi vezetőjével tárgyalt pénteken a budapesti Hungexpón.

A csúcstalálkozót követően a miniszter közölte, hogy a bolgár, a cseh, a horvát, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén agrártárcák képviselőivel a térséget érintő kihívásokról értekeztek. Beszédében Nagy István összefogást szorgalmazott a térség államaival. Sürgette többek között az agrárkutatási együttműködések erősítését, és közös fellépést szorgalmazott annak érdekében, hogy az uniós országok tagállami hatáskörben, a saját nemzeti sajátosságaikhoz igazodva hajthassák végre az EU közös agrárpolitikáját (KAP). Úgy vélte, a brüsszeli akarat sokszor ellentétes a helyi agrárérdekekkel, az uniós partnereknek pedig meg kell érteniük, hogy a vidék "nem valaminek a széle, hanem az európai életmód szíve" - fogalmazott Nagy István.
   
A miniszter szerint az agrárpolitika legfontosabb feladata az egészséges, tápláló élelmiszerek előteremtése, ami fenntartható élelmezési rendszerekkel garantálható, biztosítva egyúttal a méltányosságot az ellátási lánc valamennyi szereplőjének, és mérsékelve az élelmiszer-pazarlást. Ennek mennyisége Magyarországon csökken ugyan, de uniós szinten még mindig 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente - tette hozzá. A tárcavezető az élelmiszerlánc digitalizációjában látja a megoldást a pazarlás visszaszorítására.
   
Nagy István közölte, hogy magyar kezdeményezésre a visegrádi államok agrárminisztereinek 2022 tavaszára tervezett ülése közös nyilatkozatot fogadhat el. Az egészséges, fenntartható élet biztosításáról szóló párbeszéd jelentős mértékben hozzájárulhat az élelmezési rendszerek átalakításához a következő évtizedben - mondta.
   
A cseh kormány mezőgazdasági miniszterének helyettese a fenntartható termelés jelentőségét hangsúlyozta, de hozzátette, hogy ennek elérése komoly kihívás a mezőgazdaság számára. Jiří ©ír a kutatások támogatását, és az új technológiák mielőbbi alkalmazását is szorgalmazta a sajtótájékoztatón.
   
A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca államtitkára elismerően szólt Nagy István felvetéseiről, hiszen - mint mondta - a KAP, a fenntarthatóság, és az élelmiszerpazarlás az agrárpolitika legfontosabb kihívása. Ryszard Bartosik bízik abban, hogy folytatódik a regionális együttműködés, és minden érintett számára meghozza a remélt eredményeket.    

 

Muravidék, Felvidék...

Csütörtökön több mint 48 ezren látogattak el a világkiállításra, ezzel a központi helyszín, a megújult Hungexpo látogatottsága már átlépte a 332 ezret, az országszerte nagy érdeklődés mellett zajló programsorozaton már több mint 1 millió 70 ezren vettek részt - közölte a világkiállítás sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a nagy sikerű Fátyol iskolaprogramban eddig több mint 33 ezer diákot láttak vendégül a világkiállításon - a program pénteken újabb 163 diákcsoport és több mint 4800 diák érkezésével folytatódik, a regisztrált diákok száma pedig már meghaladja a 60 ezret.
   
A Jószolgálati programban a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek, valamint a Civilút Alapítvány nehezítettséggel élőket támogató együttműködő partnereinek csoportjai előzetes regisztrációt követően díjmentesen látogathatják a világkiállítást. Pénteken az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében folytatódik az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), az ország legnagyobb agrár-mezőgazdasági vására. Emellett - a megszokott módon - rendkívül széleskörű szakmai és szórakoztató programokkal várják a látogatókat a Hungexpón, valamint a vidéki helyszíneken - írták.
   
A Hungexpo B és E pavilonjában második napjához érkezik az OMÉK. A rendezvény a világkiállításra szóló jeggyel látogatható, amit - a sorban állás elkerülése miatt - érdemes online, előre megvásárolni - közölték.
   
Az E pavilonban Kovács Lázár séf látványkonyhájában szarvasbélszín készül áfonyás mártással, emellett a szarvasragu vadgombás reszelt tarhonyával és a savanykás tejfeles vadvetrece is izgalmas gasztrokalandot ígér; 11 órától és 13 órától Horkay András nemzetközi borakadémikus, 15 órától pedig Angerman László sommelier tart vezetett borszemináriumot a tájékoztatás alapján.
   
Az A pavilonban 10.30-tól 16 óráig Szlovákia tart nemzeti napot standján, a programot Samuel Vlčan szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitja meg. A nap során az érdeklődők megismerkedhetnek többek közt a szlovák kutyafajtákkal és vadászkürtjelekkel, valamint néptánc-, vadhívó- és solymászbemutató is várja őket.
   
Szintén az A pavilonban, a World Conservation Forum keretében 11 órától Krajcsovits Sándor, a Toyota Central Europe Kft. termék- és marketing menedzsere tart előadást Hidrogén alapú társadalom - a Toyota Beyond Zero stratégiája címmel a nagyszínpadon.
   
Déltől Fulton Mangwanya, a zimbabwei nemzeti parkokat irányító hatóság vezetője és Patience Gandiwa, a hatóság nemzetközi természetmegőrzési kapcsolatokért felelős igazgatója tart előadást Sustainable Use of Wildlife in Southern Africa címmel angol nyelven.
   
Egy órától Christof Mauch történész, a müncheni Rachel Carson Környezetvédelmi és Társadalmi Központ igazgatója szintén angol nyelven beszél arról, hogy milyen sebezhető a világ, majd 15 órától a Nations' Hour keretében Nagy István agrárminiszter tart előadást.
   
A B csarnok színpadán zenés, táncos előadásokkal várják a látogatókat: 11 órától 18 óráig divatbemutató, a muravidéki Kapca Népdalkör, a Székely Góbék humoros előadása, végül pedig Szarka Gyula és zenekara szórakoztatja az érdeklődőket.
   
A D pavilonban 11 órától angol véreb mesterkurzus kezdődik, majd 14 órától a kopók következnek. Ugyanitt 15 órakor rendezik meg a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó gáláját.
   
A közlemény szerint a Kincsem Parkban 11.30-tól ismét lovas-, agarász-, elöltő fegyveres-, solymász- és íjászbemutatókat tekinthetnek meg a látogatók. Az F pavilonban a 15 órától kezdődő előadások segítségével a hagyományos vadászati módokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik továbbra is kipróbálhatják az íjászatot és az elöltöltő puskával való lövést is.
 
A kiemelt vidéki helyszínen, Vásárosnaményban 14 órától Ugray Tamás mutatja be és dedikálja a Vadászok mindörökké című könyvét, majd a nagyszínpadon a NyírBrass együttes koncertezik; 16 órától a Nimród Vadászújság munkatársa, Bóta István tart előadást Fényképezőgép a vadgazdálkodásban címmel, majd a világrekord gúthi dámokról látható bemutató. Délután hat órától kezdődik a nagyszínpadon a Hiszek egy hazában című történelmi színdarab a Mandala Dalszínház előadásában, a vendégművész Varga Miklós lesz.
   
A közlemény szerint a soponyai Ökoturisztikai Központban péntek délután indul a CACIT Nemzetközi Mindenesvizsla verseny, aminek 15 órakor kezdődő megnyitóján beszédet mond többek közt Kovács Zoltán kormánybiztos és Szentpéteri Sándor földügyekért felelős helyettes államtitkár is.
   
Szilvásváradon folytatódik a FEI Fiatal Fogatlovak világbajnoksága, ahol pénteken kvalifikációs versenyeket rendeznek. Ugyanitt elkezdődnek az Országos Huszártalálkozó programjai is, a Fedeles Lovardában 19 órától a Nimród vadászai - Hunor és Magor csodálatos vadászata című előadás nyilvános főpróbáját rendezik.
   
Révfülöpön, a mólónál folytatódik a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, 10 és 19 óra között várja a látogatókat az Óriás pontyok arcképcsarnoka című fotókiállítás is.
   
További részletekről, a pénteki programokról, a belépőjegyekről és a megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon lehet tájékozódni.
 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó