Megújul a pápai katolikus nagytemplom
Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
2021. szeptember 28. 18:53

Mail József plébános a pápai Szent István vértanú-templomban 2021. szeptember 28-án. Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára. MTI/Vasvári Tamás

Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.

Udvardy György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a templomfelújítás nem csupán egy épület rendbehozatala, hanem az ember lelki javait is szolgálja. Mint elmondta, hosszú évek erőfeszítése előzte meg a munkálatok megkezdését.

 

 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a pápai Szent István vértanú-templom felújításáról tartott sajtótájékoztatón a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskolában 2021. szeptember 28-án. Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára. MTI/Vasvári Tamás
   
Az egyház társadalmi szerepvállalásáról szólva azt emelte ki, hogy fontos szerepet vállalnak az oktatás területén, a közösségek megtartása, valamint a kulturális javak felújítása terén.
   
Az érsek közlése szerint a főegyházmegyében 74 templom újul meg. Egy ilyen templomba büszkén lépnek be az emberek, boldogabbá teszi a hívőket a környezet - jelezte Udvardy György, hangsúlyozva, hogy a jóért meg kell küzdeni.
   
"Küzdjünk az emberért, hogy boldog jövőnk legyen!" - fogalmazott.

 

A pápai Szent István vértanú-templom 2021. szeptember 28-án.
   
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a katolikus nagytemplom Pápa jelképe, a város központi terén van, így megújulása kiemelten fontos.
   
Tájékoztatása szerint a kormányzat az idén és jövőre 600-600 millió forinttal támogatja a munkálatokat. A tornyok után a homlokzat teljes felújítása következik, majd a templom környezetének rendezése és a templombelső renoválása.

 

Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke a pápai Szent István vértanú-templom felújításáról tartott sajtótájékoztatón a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskolában.
   
Soltész Miklós közölte, hogy az elmúlt tíz évben 150 templom épült és 3 ezer újult meg, részben a magyar templomfelújítási program keretében. Az államtitkár méltatta a templomok felújítását végző szakemberek munkáját és a Veszprémi Érsekség lelki megújulásra irányuló törekvését.
   
Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy 250 éve kezdődött a pápai katolikus nagytemplom építése, ami 15 éven át zajlott. Ismertetése szerint az ország egyik legnagyobb temploma 42 méter hosszú, 22 méter széles és 61 méter magas.

MTI
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó