Családközpontú gyermekvédelem
Fülöp Attila az Európa Tanács (ET) magyar elnöksége által szervezett fórumon elmondta, hogy a kormányzat tíz évvel ezelőtt két cél jelölt meg a családközpontú gyermekvédelem érdekében. Az egyik a nevelőszülői hivatás erősítése, a másik pedig az volt, hogy a gyermekvédelem területére az állam mellé segítő szereplőket hívjanak.
2021. szeptember 28. 13:02

Fülöp Attila – archív, nyiregyhaza.hu

Magyarország elkötelezett abban, hogy családközpontú legyen a gyermekvédelme - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)szociális ügyekért felelős államtitkára kedden a témában Budapesten rendezett nemzetközi konferencián.

Fülöp Attila az Európa Tanács (ET) magyar elnöksége által szervezett fórumon elmondta, hogy a kormányzat tíz évvel ezelőtt két cél jelölt meg a családközpontú gyermekvédelem érdekében. Az egyik a nevelőszülői hivatás erősítése, a másik pedig az volt, hogy a gyermekvédelem területére az állam mellé segítő szereplőket hívjanak - mutatott rá.
   
Az államtitkár közölte: Magyarországon 23 ezer gyermek részesül gyermekvédelmi szakellátásban, és 70 százalékuk nevelőszülőnél él. Ez az arány soha nem volt még ilyen magas, és azon dolgoznak, hogy még nagyobb legyen - jegyezte meg.
   
Fülöp Attila kiemelte, ma Magyarországon a nevelőszülői hivatás speciális foglalkoztatási jogviszony; ez már hét éve egyfajta biztonságot ad számukra.
   
Kitért arra is, hogy 2014-ben született az a jogszabályi kötelezettség, miszerint Magyarországon 12 éven aluli gyermek esetében kötelező a nevelőszülői elhelyezés, hacsak nincs olyan körülmény, amely ezt kizárja. Ma a 12 éven aluli gyermekek 86 százalékban nevelőszülőknél vannak elhelyezve - mondta.
   
Fülöp Attila az állam melletti segítő szereplőkről szólva jelezte, hogy "kiemelten" számítottak az egyházi szereplőkre, mert azt gondolják, hogy szükség van a munkájukra a gyermekek érdekében. Magyarországon 75 százalékban egyházi fenntartók látnak el gyermekvédelmi szakellátást - közölte.
   
A Gondoskodás. Család. Jövő címmel, a nevelőszülőségről rendezett tanácskozást Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntette.
   
A tárcavezető kiemelte, a nevelőszülők a legjobb tudásuk szerint igyekeznek biztosítani a szerető gondoskodást azon gyermekeknek, akiknek nem adatott meg, hogy a vér szerinti családjuk vegye őket körül.
   
A rászoruló gyermekekről való gondoskodás "a legősibb magyar és keresztény értékeink, hagyományaink" közé tartozik - jelezte Kásler Miklós, felhívva a figyelmet arra, hogy "a mi feladatunk az, hogy a mai kor kihívásaira emberséges válaszokat adjuk és megteremtsük a lehetőségét" a szép, teljes családi életnek. A nevelőszülői feladat nem munka, hanem szolgálat és hivatás - szögezte le.
   
Maria-Andriani Kostopoulou, az ET Gyermekjogi Bizottságának elnöke, aki online kapcsolódott be a tanácskozásba, elmondta, az Európa Tanács 47 tagállamában a becslések szerint 1,5 millió gyermek él "valamilyenfajta alternatív gondoskodásban".
   
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a családi és közösségi alapú gondoskodási formák sokkal inkább megfelelnek a gyermekek szükségleteinek, mint az intézeti, bentlakásos gondozás. Az Európa Tanács ezért támogatja az intézményi elhelyezés megszüntetését - mondta.
 

MTI
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó