„Jakab Péter a világ egyetlen bohóca, akinek testőrei is vannak”
Részletesen reagált a baloldal vádjaira mai parlamenti felszólalásában Orbán Viktor, bár megjegyezte, a baloldalt a valóság egyáltalán nem érdekli, össze-vissza beszélnek. Jakab Péterrel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, ő csak egy bohóc, akit nem kell komolyan venni. Azt is mulatságosnak tartotta Orbán, hogy Gyurcsány Ferenc akarja kioktatni a jobboldalt morális kérdésekben.
2021. szeptember 20. 16:08

Rendkívül szürreális a helyzet, úgy tűnik itt mindenki azt mond, amit akar, és össze vissza beszélhet – kezdte az baloldali frakcióvezetők felszólalásaira adott válaszát Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Elmondta: a baloldalt a valóság egyáltalán nem érdekli, össze-vissza beszélnek a velük szemben ülő politikusok. Szerinte ez alól egyedül Jakab Péternek van felmentése, akiről mindenki tudja, hogy csak bohóckodni jár a parlamentbe, ezért nem kell őt komolyan venni. Ő a világ egyetlen bohóca, akinek testőrei vannak, gratulálunk a Jobbiknak! – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán szerint a Jobbiknak az a politikai kultúrája, hogy akiket börtönnel fenyegetnek, azokkal később összeállnak. – Jól emlékszem, hogy korábban Gyurcsány Ferencet fenyegették, most meg a hóna alá járnak demokráciát tanulni – részletezte a miniszterelnök. A kormányfő arra kérte a baloldalt, hogy legalább az Európai Uniónak adjanak hitelt, hiszen a brüsszeli elvtársaik azon dolgoznak, hogy ők megnyerjék a választásokat.

A miniszterelnök ezután az uniós statisztikai adatokat idézve emlékeztetett: 2010 óta 1 millió 250 ezer fővel csökkent a mélyszegénységben élők száma hazánkban, a súlyos nélkülözők aránya pedig 24-ről 8 százalékra csökkent. A felsőoktatásról szólva Orbán Viktor emlékeztetett: 220 milliárdot fordítottak idén az egyetemekre, jövőre viszont már 417 milliárd jut ennek a szektornak a működtetésére. A miniszterelnök csacskaságnak nevezte a kormány hitelfelvételét érő ellenzéki kritikákat, és arra emlékeztette a baloldalt, hogy a kormány 4,5 milliárd eurónyi hitelt vett föl, míg a baloldal annak idején 14,3 milliárdot, ami több, mint a 4,5 milliárd.

– Nehéz értelmesen beszélni, amikor olyan abszurd állításokat hallani, amikre nemigen lehet válaszolni – vélekedett a miniszterelnök, és emlékeztetett, hogy az EU sem támogatást, hanem hitelt ad a fejlesztés alapon keresztül a tagállamoknak. Orbán Viktor azt is hangsúlyozta történelmi rekordszint alatt, mindössze egyszázalékos kamatú kötvénykibocsájtást hajtottak végre, ami a magyar gazdaság erejét mutatja. A Kínát érintő ellenzéki vádak kapcsán a miniszterelnök elmondta, a világban nagy küzdelem zajlik, mert az Egyesült Államok vezető pozíciója veszélybe került.

Orbán Viktor mindenkit óva intett attól, hogy egyoldalúan elkötelezzük magunkat ebben a küzdelemben. Ez nem a magyarok problémája, és nekünk nem érdekünk belesodródni a hidegháborúba – vélekedett a miniszterelnök, aki szerint a baloldal benne van az amerikaiak zsebében, ami nem helyes, és a magyar emberek érdeke ellen van. – A magyar külpolitika lényege, hogy minden fontos világpolitikai szereplővel jó viszonyban legyünk – fejtette ki a kormányfő, és felidézte, ez nem volt mindig így, de a kormány külpolitikájának köszönhetően ma ez a helyzet.

A magyar önkormányzatokkal kapcsolatosan megállapította, hogy 2010-ben eladósodva vették át a helyhatóságokat, akiket kompenzáltak, még a rendkívül gazdag Budapestet is. Gyurcsány Ferencről szólva a miniszterelnök azt mondta, el kell kerülni, hogy többet foglalkozzunk magunkkal, mint az országgal, majd hosszasan idézte az őszödi beszédet. A miniszterelnök ezután mulatságosnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc oktatja ki őket morális kérdésekben, és ő ad a kormánynak tanácsokat arról, hogy ne hazudjanak. Kész kabaré ez. Jakab Péter jó helyen van – mondta szavait zárva Orbán Viktor.

Magyar Nemzet
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó