A tényekkel cáfolja Dobrev Klára kijelentését Varga Mihály
A baloldal részéről eladósodással riogatni nemcsak hiteltelen, hanem káros is – fogalmaz a tárcavezető.
2021. szeptember 16. 23:53

Gyurcsány Ferenc felesége kijelentette, ha még egyszer valaki azt mondja neki, hogy a baloldali kormányok adósították el az országot, nagyon dühös lesz. A tények attól még tények maradnak, tehát ma dühös lesz – írja Varga Mihály a legújabb Facebook-bejegyzésében. A pénzügyminiszter emlékeztet arra: 2002-ben az Orbán-kormány 52,4 százalékos államadóssággal adta át a kormányzást. A baloldali kormány viszont már akkor kiugró mértékben növelte az államadósságot, amikor válságnak még híre sem volt, sőt a nemzetközi gazdasági környezet kifejezetten kedvező volt: 2002 és 2007 között 66 százalékra rontották az adósságmutatót. Tették ezt úgy, hogy ebben az időszakban az uniós átlag csökkent – hangsúlyozza a pénzügyminiszter.

A hosszú évek hibás kormányzása miatt a 2008-as válság során a piac már nem volt hajlandó finanszírozni a magyar gazdaságot, így az államcsődöt az akkori kormányzat csak a nemzetközi szervezetektől felvett jelentős hitellel tudta elkerülni. Ezzel az államadósság devizaarányát ötven százalékra, a külföldi befektetők arányát hatvan százalékra rontották.

Varga Mihály felidézi: 2010 közepén a baloldal 83,8 százalékos adósságrátát hagyott maga után. Ezt fegyelmezett költségvetési politikával 2019 végére 65,5 százalékra javította a kormány.

A 2010–2019 közötti időszak negyedik legnagyobb adósságráta-csökkenését tudta felmutatni Magyarország, míg az EU adósságrátája mindössze három százalékponttal mérséklődött. Eközben a kormány az önkormányzatok 1200 milliárd forintos adósságállományát is átvette, kivezette a devizahiteleket, az államadósság devizaarányát húsz százalékra javította – írja Varga Mihály.

Mindezek után éppen a baloldal részéről eladósodással riogatni – függetlenül a show-ban leosztott szerepektől – nemcsak hiteltelen, hanem káros is – fogalmaz a tárcavezető. A járvány elleni védekezés, a gazdaság védelme és újraindítása miatt átmenetileg ugyan megemelkedett a magyar adósságráta – ahogyan minden más országé is –, de még így is jóval az EU-átlag alatt maradt. Szintén különbség, hogy ma a piac négyszeres kereslet mellett is finanszírozza Magyarországot, a baloldal idejében erre nem volt hajlandó, az ország a nemzetközi szervezeteknek volt kiszolgáltatva.

Ahogyan az is tény, hogy az újraindítás után ismét csökkenő pályára állítjuk a hiányt és az adósságot, szemben a baloldali kormánnyal, amelynek nyolcévnyi kormányzása alatt évente átlagosan 6,6 százalékos költségvetési hiányt sikerült összehozni – világít rá a miniszter.

Szerinte tehát több mint egy évtizede az eladósodottság oka az volt, hogy a Gyurcsány-kormány a válságot megelőző években folytatott hibás gazdaságpolitikájával eladósította a költségvetést,  az önkormányzatokat és a háztartásokat is a külföldnek. Majd válságkezelés helyett megszorításokat vezettek be, tovább mélyítve a válságot.

Ezzel szemben ma Magyarország egy világjárvány után is a saját lábán áll, a nemzetközi szervezetektől függetlenül, a piacról képes finanszírozni magát. A válságot nem megszorításokkal, hanem támogatásokkal kezeljük: jut forrás az adócsökkentésekre, a családtámogatásokra, a gazdaság újraindítására. Az átmenetileg megemelkedő adósságot pedig – ahogyan tettük azt 2010 és 2020 között – következetes és felelős költségvetési politikával ismét csökkenő pályára állítjuk – zárja sorait a tárcavezető.

MNO
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó