A Nyugat nincs tisztában a keresztényüldözéssel
A Nyugat nincs tisztában a közel-keleti keresztények helyzetével, félelmeivel - mondta Louis Raphael Sako bíboros, bagdadi érsek, iraki káld pátriárka a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson kedden Budapesten.
2021. szeptember 7. 18:12

Lui Rafael Szakó bíboros, iraki káld pátriárka, bagdadi érsek tanúságtétele az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK) a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A Nyugat nincs tisztában a közel-keleti keresztények helyzetével, félelmeivel - mondta Louis Raphael Sako bíboros, bagdadi érsek, iraki káld pátriárka a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson kedden Budapesten.

 

A káld katolikus egyház vezetője előadásában arról beszélt: a keresztények évek óta tartó drámája tovább folytatódik a Közel-Keleten. A radikalizmus mint politikai és vallási ideológia egyre erősebb, a szélsőségesek célja, hogy eltüntessék a keresztényeket a Közel-Keletről.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k), Bechara Boutros Rai maronita pátriárka (j2) és Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (j) hallgatja Lui Rafael Szakó bíboros, iraki káld pátriárka, bagdadi érsek tanúságtételét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK) a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt
   
Louis Raphael Sako bíboros kiemelte, Irak polgárainak és a keresztény közösségnek közös az álma: "békében, stabilitásban és méltóságban" szeretnének élni. Ennek azonban elengedhetetlen felétele a politika és a vallás, az állam és az egyház szétválasztása - mondta a pátriárka, a nemzetközi közösség segítségét kérve ehhez.
   
Az egyházi vezető megköszönte a magyar kormány és a magyar egyházak segítségét, amelyből az Iszlám Állam terrorszervezet által lerombolt falvak újulhattak meg a Ninivei-fennsíkon.
   
A közel-keleti keresztény közösségekről szólva kiemelte: ők őrzik a kereszténység gyökereit, ezért jelenlétük a világ valamennyi kereszténye számára alapvetően fontos.

A közönség hallgatja Lui Rafael Szakó bíboros, iraki káld pátriárka, bagdadi érsek tanúságtételét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK) a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt
   
Kitért arra: a káld egyház "karizmája a vértanúság" , hiszen megalapítása óta üldözték a perzsák, az arabok, a mongolok, a törökök, az utóbbi időben pedig a muszlim szélsőségesek, az al-Kaida és az Iszlám Állam.
   
Ismertetése szerint a káld egyháznak jelenleg 18 egyházmegyéje van: 8 Irakban, 2 Iránban, egy Szíriában, Libanonban, Egyiptomban, Törökországban, 2 Örményországban, egy Kanadában és egy Ausztráliában. A hívek száma meghaladja az egy milliót.

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK) a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt
   
Louis Raphael Sako az iraki közösség szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezte Ferenc pápa márciusi látogatását a térségben. Mint mondta, a látogatás hatása az "utcán is érződik", a keresztények és a muszlimok kölcsönösen nagyobb tisztelettel néznek azóta egymásra.

MTI
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
  • Felvonták a nemzeti lobogót
    Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
  • KDNP: veszély fenyegeti a nemzet szuverenitását
    Simicskó István az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából írt közleményében kiemelte, a történelem sorsfordító eseményei tanulságul szolgálnak minden későbbi nemzedéknek: „szabadságunkat, nemzetünk szuverenitását ismét veszély fenyegeti."
MTI Hírfelhasználó