Böjte Csaba: Jézus hirdeti és gyakorolja is a szeretet parancsát
Jézus hirdeti és gyakorolja is a szeretet parancsát - jelentette ki Böjte Csaba ferences szerzetes a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) második napján, hétfőn. A budapesti Hungexpón tartott fakultáción hangsúlyozta: "ez az egyetlen parancs, amit nekünk adott a mester".
2021. szeptember 6. 19:28
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója előadásában úgy fogalmazott: "Jézus Krisztus elindított egy úton bennünket (.), jó úton járunk, ez az az út, amelyen tovább kell mennünk, ezeket az értékeket és kincseket kellene, hogy felkínáljuk a világ többi részének is".    
 
Böjte Csaba közölte, hogy a szeretet, a készség a párbeszédre, a szolidaritás és az irgalom az evangéliumból "nőtt ki".
 
Jézus "nem utópiát kerget", hanem ezt hiszi, "és a kereszten is hitte, hogy ezt meg lehet valósítani" - tette hozzá.    
 
Az afganisztáni helyzetre utalva azt mondta: 50 ezer "keményfiú" 40 millió emberre akarja rákényszeríteni a maga ideológiáját, és úgy néz ki, ötmillió ember menekül az országból.    
 
Ezzel szemben az európai parlamenti választások idején a kontinens 500 millió lakója békésen tudta megbeszélni, hogyan tovább, a kisebbség el tudja fogadni a többség véleményét, és "nem öldököljük egymást" - mondta.    
 
A szerzetes ezen a ponton azt hangoztatta, örül, hogy a kétezer éves keresztény Európában él.   
 
A szolidaritásra térve arról beszélt, hogy Jézus "kis közösségéből" nőtt ki a közoktatás, a közegegészségügy, a  közbiztonság, a közvilágítás és a közúthálózat.
 
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója előadást tart a Krisztus hite - a mi hitünk - a gyermekek körében végzett lelkipásztori munka bemutatása címmel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án.
 
A közönség hallgatja Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítójának előadását az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. MTI/Bruzák Noémi
 
Fiatalok Böjte Csaba ferences rendi szerzetes előadását. MTI/Bruzák Noémi
 

Utalt arra, hogy a világ egyes részén ezek a vívmányok azért hiányoznak, mert "a krisztusi egymásra figyelés" hiányzik.

Böjte Csaba megköszönte, hogy Magyarországról nagyon sok segélyt kaptak a bajban lévő erdélyi gyermekek.    
 
Az irgalomról beszélve a ferences szerzetes úgy vélekedett: Európában még az is "meg van fertőzve a szeretet parancsával", aki "köszönőviszonyban sincs a kereszténységgel".
 
Véleménye szerint "jó, hogy az irgalom gyökeret eresztett mindannyiunkban", "amikor fáj neked, ha valaki bajban van, és lehajolsz hozzá".
   
Böjte Csaba a katolikus világeseményen a többi között szólt a gyónás, a gondok letételének fontosságáról, a türelemről, valamint arról, hogy - mint fogalmazott - "higgyünk a szeretet végső győzelmében" és "merjük kimutatni az egymás iránti szeretetünket".   
 
Böjte Csaba kitért arra is, hogy manapság "illik" panaszkodni, nyafogni, mindig a hibát keresni és leszólni egymást. Ezen a ponton kijelentette: "úgy gondolom, hogy ilyen jól magyar ember a Kárpát-medencében az elmúlt ezer évben nem élt". Szavait a közönség nagy tapssal fogadta.   Hozzátette: a jó dolgokért tudni kell hálát adni, és köszönetet mondani azokért. Szavai szerint "a gonosz lélek szeretné, hogy elégedetlenkedjünk", ezzel szemben Jézus Krisztus mindig vígasztal, bátorít, erősít.
 
Piero Marini: az eucharisztikus kongresszus lehetőség minden hívőnek
 
Az eucharisztikus kongresszus lehetőség, amelyet minden hívőnek felkínál az egyház - mondta Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai bizottságának elnöke a katolikus világesemény második napján, hétfőn, a budapesti Hungexpón bemutatott szentmisén.
 
Piero Marini olasz érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke szentmisét celebrál az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. MTI/Bruzák Noémi
 
Piero Marini homíliájában úgy fogalmazott: az eucharisztia ünnepléséből "meg kell tanulnunk, hogy hitünk jövője nem csupán attól függ, hogy miképpen ünnepeljük a liturgiát, hanem inkább attól, hogy miképpen tudunk élni abból a liturgiából, amit ünneplünk".
 
A keresztények hivatása, hogy az evangélium apostolai legyenek - mondta, hozzátéve: ugyanakkor nem felejthetik el, hogy a mindenkori tanítványoknak nemcsak elvont értelemben kell hirdetniük Jézust, hanem életük példájával is tanúskodniuk kell róla.

Ennek pedig "meg kell fizetni az árát": a fáradságot, a kellemetlenséget, a szenvedést", de "mi ezt az árat szívesen megfizetjük, mert ezáltal teljesedik be Isten üdvözítő terve" - tette hozzá.

Piero Marini 2007 óta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai bizottságának elnöke. Korábban három pápa, VI. Pál, II. János Pál és XVI. Benedek szertartásmestere volt. Szent II. János Pál pápát 76 útjára kísérte el.
 
 
Szentmise résztvevői az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án.

Az eucharisztikus kongresszus programjában péntekig a Hungexpón egész nap katekéziseket (keresztény tanítás), előadásokat tartanak a világ öt kontinenséről érkező előadók.
MTI
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó