Hazudozás után a sokkoló valóság
Zajlik a kampány, Gyurcsány szerint a kormány tönkretette az országot. Ehhez képest a gazdaság szárnyal, szemben a tizenöt évvel ezelőtti időszakkal. A volt kormányfő a 2006-os önkormányzati választásokon kapta az első pofont a hazugságaiért.
2021. szeptember 2. 09:17

Zajlik a kampány, Gyurcsány Ferenc szerint a kormány tönkretette az országot. Ehhez képest a gazdaság szárnyal, szemben a tizenöt évvel ezelőtti időszakkal. A volt kormányfő a 2006-os önkormányzati választásokon kapta az első pofont az elhazudott valóságért és a kíméletlen megszorításaiért.

A baloldali pártok előválasztási bohózata miatt a szokásosnál előbb kezdődött el hazánkban a választási kampány. A politikai erők erősödő csatáját hozta el az idei szeptember. Tizenöt évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet: 2006. október 1-jén tartották az önkormányzati választásokat. Egyvalamiben azonban biztosan különbözik ez az időszak az akkoritól: a magyar gazdaság most kiváló állapotban van, míg Gyurcsány Ferenc kormányzása idején folyamatos volt a lecsúszás.

„A magyar gazdaság a legsebezhetőbb a térségben” – írta 2006. szep­tember 2-án a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport. A londoni elemzők ezt az állítást a magas magyar államháztartási és folyómérleghiánnyal, az alacsony tartalékokkal és a magas államadóssággal indokolták. Megjegyezték azt is, hogy Magyarország devizatartalékai a legalacsonyabbak a vizsgált országcsoporton belül.

Hazánkban akkor a Gyurcsány-csomag megszorításai sokkolták a lakosságot és a vállalkozásokat. Az elhazudott valósággal és az adócsökkentés ígéretével megnyert országgyűlési választások után a miniszterelnök 2006 júniusában vallotta be a valós kormányprogramot az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Gyurcsány Ferenc akkor mondta el a többi között, hogy augusztustól átlagosan harminc százalékkal emelkedik a lakossági gáz és 10-14 százalékkal a villamos energia ára. Közölte, hogy a nyereséges vállalkozásokat és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeket négy százalék szolidaritási különadó fizetésére kötelezik. Bejelentette azt is, hogy 2007 január­jától a kormány be kívánja vezetni a házipénztári adót, az áfa 15 százalékos kulcsát pedig 2006. szeptember 1-jétől húsz százalékra emelik.

Akkor hangzott el az is, hogy a korábban bejelentett adócsökkentési programot el kell halasztani, helyette viszont több közteher mértékét emelik: az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa 15 százalékról 25 százalékra emelkedik, valamint az ígéretek ellenére nem szűnik meg a tételes egészségügyi hozzájárulás. A munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék pedig szeptember 1-jével négy százalékról hat százalékra nőtt. A Standard & Poor’s később úgy értékelte a bejelentést, hogy „amikor a kormány júniusban előterjesztette a költségvetési konszolidációs programot – amely hozzávetőleg megegyezett a későbbi konvergenciaprogrammal –, akkor egyben feltárta azt is, hogy a közfinanszírozási helyzet sokkal rosszabb a korábban ismertnél”.

A hitelminősítő megjegyezte azt is, hogy a magyar költségvetési politika hitelessége viszonylag alacsony öt olyan év után, amelyben nem sikerült teljesíteni a hiánycélokat.

Tizenöt évvel ezelőtt, szeptember 17-én szivárgott ki az őszödi beszéd, amelyben Gyurcsány Ferenc zárt körben beszélt arról, hogy végighazudták az utolsó másfél-két évet. Ez hatalmas elégedetlenséget váltott ki a társadalomból, ilyen körülmények között készült az ország az önkormányzati választásokra.

Gyurcsányék gazdasági és politikai válságot idéztek elő, mindezt úgy, hogy a nemzetközi környezet kedvező volt. A rossz kormányzás állította elő a krízishelyzetet.

– Én rendkívül elkötelezett, reformer pasi vagyok. Aztán az ország eldönti, akar-e magának ilyen miniszterelnököt – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc 2006 szeptemberének végén az ATV-ben. Az akkori kormányfő jelezte, hogy jó eredményt vár az önkormányzati választáson, de szerinte a reformok végigvitelével megnyerik a „meccset” 2010-ben is. Nem lett igaza. A Fidesz először földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az önkormányzati választáson, majd kétharmaddal nyert a 2010-es országgyűlési megméretésen.

A magyar gazdaság most rekordmértékben nő, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, pörögnek a beruházások, a hitelminősítők bíznak az országban. Gyurcsány Ferenc most mégis arról beszél, hogy az Orbán-kormány tönkretette az országot. Ezt semmilyen adat nem támasztja alá. A Standard & Poor’s augusztus közepén megerősítette az ország besorolását, és a válság közepette is erősnek ítélte meg a gazdaság teljesítményét, stabilitását és a kormány válságkezelési stratégiáját.

A hitelminősítő elemzői elismerték, hogy újra lendületet vett a növekedés, és méltatták a magyar vakcinabőséget, valamint a hatékony oltási programot.

A borítóképen Gyurcsány Ferenc látható 2006-ban, még kormányfőként. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó