Régi Gyurcsány-káder kap pozíciót a fővárosban
A rovott múltú Lakos Imre a fekete öves balliberális kijáróemberek egyike, egykor az SZDSZ-ben politizált, jelenleg a DK újbudai alapszervezetét vezeti.
2021. szeptember 1. 12:10

A múltban már többször odakozmált egykori SZDSZ-es, ma DK-s Lakos Imre a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottságában kap helyet szeptember 2-tól. A korábban korrupciógyanús ingatlanügyekben érintett politikus 2019 végén mindössze másfél hónapig volt az újbudai polgármester kabinetfőnöke, amiért rekordösszegű fizetést, több mint nyolcmillió forintot kapott. Az ügyben idén márciusban nyomozás indult hűtlen kezelés gyanújával.

A Gyurcsány-párt újabb régi kádere térhet vissza a fővárosi politikába, miután a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőcsoportjának kezdeményezésére Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztette Lakos Imre beválasztását a klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottság tagjának az elhunyt Ráday Mihály helyett, szeptember 2-i hatállyal.

Lakos a fekete öves balliberális kijáróemberek egyike, egykor az SZDSZ-ben politizált, jelenleg a DK újbudai alapszervezetét vezeti. 

A 2019-es önkormányzati választáson nem sikerült mandátumot szereznie a XI. kerületi képviselő-testületben, de a polgármesteri tisztséget elnyerő, szintén DK-s László Imre a hóna alá nyúlt, és kabinetfőnökként alkalmazta Lakost. A megbízatása nem volt hosszú életű, mindössze másfél hónapig tartott, viszont mesés összeget tett zsebre: több mint nyolcmillió forintot keresett az újbudai önkormányzaton. 

Mindez úgy derült ki, hogy 2019 decemberében Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, újbudai önkormányzati képviselő követelte Lakos eltávolítását a kabinetfőnöki pozícióból. Novák szerint Lakos Imre „keresztülnyomott az önkormányzat gazdasági bizottságán egy kisebb korrupciós ügyet", és bejelentette, hogy pártja hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz az ügyben.

Emlékeztetett: a 24.hu másfél éve közölt cikket arról, hogy a hivatalos és a környékbeli árak feléért-harmadáért juthat ingatlanhoz egy cég, amelynek a DK politikusa, Élő Norbert a vezérigazgatója. Akkor ettől a szerződéstől a „média hatására” elálltak – mondta Novák Előd, hozzátéve: de „most Lakos Imre egyik első teendője volt keresztülnyomni ezt az ügyet a gazdasági bizottságon”.

Az ellenzéki politikus akkor azt mondta: Lakos Imre, „az egykori SZDSZ-es politikusbűnöző” lett az ország ötödik legnagyobb önkormányzata, Újbuda második embere, miután László Imre, a kerület DK-s polgármestere kabinetfőnökké nevezte ki őt.

A nyolcmilliós összegre azonban csak egy év múlva, 2020 decemberében derült fény, ekkor adta ki az önkormányzat az információt, miután Novák Előd pert helyezett kilátásba közérdekű adatigénylés megtagadása miatt. Az ellenzéki politikus ezután feljelentést tett a DK-s vezetésű újbudai önkormányzatnál történt korrupció, hűtlen kezelés gyanúja miatt. A hatóságok végül márciusban nyomozást rendeltek el Lakos Imre ügyében. 

A DK-s újbudai elnök egyébként nem maradt állás nélkül, hiszen a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. igazgatósági tagja. 

Borítókép: Lakos Imre személyében régi baloldali harcos kerül Karácsony döntéshozói közé Fotó: Szigetváry Zsolt

Felfüggesztett börtön, majd felmentő ítélet

Lakos korábban az úgynevezett Kopaszi-gate ügyben volt főszereplő: itt még SZDSZ-es alpolgármesterként indítottak eljárást ellene, és Molnár Gyula korábbi MSZP-es polgármesterrel együtt ült a vádlottak padján. Az éveken át tartó jogvita 2014-ben zárult, amikor a Kúria felmentette Molnár Gyulát és Lakos Imrét a hivatali visszaélés vádja alól. 

A vád szerint 2006-ban a két politikus egy több száz milliós önkormányzati ingatlant pályáztatás nélkül, hivatali hatalmával visszaélve átjátszott egy magáncégnek. 

A Fővárosi Törvényszék 2012-ben, első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. 2013-ban a Fővárosi Ítélőtáblán egy addig még bíróság előtt meg nem hallgatott tanú arról beszélt, hogy a milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta Molnár Gyula kampányát, és ezt kellett viszonozni az ingatlan átadásával. A vádlott természetesen kétségbe vonta a tanú szavahihetőségét. 

A tábla másodfokon hivatali visszaélés miatt Molnár Gyulát nyolc hónap letöltendő börtönre, Lakos Imrét pedig hat hónap felfüggesztettre és hárommillió forintos pénzbüntetésre ítélte. A szóbeli indokolás szerint a vádlottak leplezett célja egyértelműen az volt, hogy az inkriminált ingatlant átjátsszák Leisztinger érdekkörébe. Mint ismert, a milliárdos vállalkozó élettársa volt a szintén szocialista Tüttő Kata, aki most Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese. 

A vádlottak a másodfokú döntést „politikailag motiváltnak” minősítették, és fellebbeztek, így került az ügy harmadfokon a Kúriára, ahol végül megszületett a már említett felmentő ítélet.

MNO - Mediaworks Hírcentrum
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó