Gulyás: a negyedik hullám Magyarországra is megérkezik
Az Afganisztánban tartózkodó magyarok hazaszállításáról és a koronavírus-járvány közelgő negyedik hullámáról volt szó a szombati, rendkívüli Kormányinfón.
2021. augusztus 21. 17:33

Az Afganisztánban tartózkodó magyarok hazaszállításáról és a koronavírus-járvány közelgő negyedik hullámáról volt szó a szombati, rendkívüli Kormányinfón. Kiderült az is, újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket tervez a kormány, sőt hamarosan eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot kapnak az idősek.

Eddig 78 főt, tíz családot menekített ki a Magyar Honvédség Afganisztánból – jelentette be a szombati rendkívüli kormányinfón Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Kiemelte, egyelőre nem tudni, meddig tart majd a művelet, egy előretolt műveleti bázist hoztak létre Kabulhoz közel, ahová kimenekítik az embereket.

 

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán

A parancsnok azt mondta, ha mindenki hazatért, részletes tájékoztatást fognak adni, ezenkívül arra kért mindenkit, hogy internetes kutatással és találgatásokkal ne nehezítsék a műveletet.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: húsz évvel ezelőtt amerikai akaratnak megfelelően vonultak be a magyar katonák Afganisztánba, most pedig szintén amerikai akaratnak megfelelően hagyták el Afganisztánt.

– Nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek, a szövetségesek ereje a kabuli reptér biztosítására elegendő. A fő cél, hogy a magyarokat ki tudjuk onnan hozni  – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy ez egy kudarcos misszió.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta: jelentős migrációs hullámra számítanak. 

Hozzátette, hogy a német belügyminiszter ötszázezer és ötmillió közé tette az Afganisztánt elhagyók számát. Ahhoz hogy a 2015-ös hullám ne ismétlődjön meg, a környező országokat kell támogatni. Gulyás a kötelező kvótával kapcsolatban elmondta: – Ilyen jogcímen egyetlen embert sem fogunk befogadni.

Újságírói kérdésre reagálva Ruszin-Szendi Romulusz jelezte, folyamatosan bővül azoknak a száma, akik a felkutatandó személyek listájára felkerülnek. Ennek az az oka, hogy nem minden magyar állampolgár jelentette be, pontosan hol tartózkodik Afganisztánon belül, de a kontaktlisták alapján mindenkit fel akarnak kutatni.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely azt felelte,  Magyarország befogadja azokat, akiket kimentenek, mert az életük veszélyben van. 

Más újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, szövetséges állampolgárokat is hazahoznak, ha mód van rá.
A migrációs hullám kivédésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a déli határt megerősítik, a honvédség már felkészült.

A Kormányinfó második felében az aktuális járványügyi helyzetről és intézkedésekről adott tájékoztatást a miniszter. Ismertetése szerint Közép-Európában a legkedvezőbb az EU-n belüli járványhelyzet, és azon belül is Magyarországon a legjobb.

A negyedik hullám azonban Magyarországra is meg fog érkezni. Ez el fog térni az első három hullámtól, így az intézkedések is mások lesznek  – tette hozzá. 

Gulyás Gergely elmondta: már hatmillió fölött van a védettek száma az országban.

A vakcinákkal kapcsolatos bizalmatlanságokról úgy szólt: különböző fórumokon sikerült a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot kelteni, ennek azonban semmi alapja nincs.

Aki be van oltva, azok között ötszázból egy ember betegszik meg. Az ő esetükben pedig a tünetek lényegesen enyhébbek, illetve a betegség lefolyása lényegesen gyorsabb – fogalmazott. Hozzátette, hogy az idősek a legveszélyeztetettebbek, ezért a hatóságok mindenkit igyekeznek majd felkeresni, aki 65 év felett van, és nem oltatta be magát. – A harmadik oltást eddig 185 ezren vették fel – ismertette, majd hozzátette, hogy közel nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre az országban.

– Mindenkit be tudunk oltani a harmadikkal, de a legfontosabb az első kettő felvétele – hangsúlyozta.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az iskolákban a 12–18 közötti korosztályt augusztus végén és szeptember elején négy
napon oltják. Jelezte: az oktatás rendben meg fog kezdődni, és munkahelyi korlátozásokra sem kell egyelőre számítani.

Szentkirályi Alexandra úgy tájékoztatott, ősszel újabb oltásnépszerűsítő kampány kezdődik. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely elmondta, a járvány előtti szintet sikerült elérnie a magyar gazdaságnak, ez Magyarországon kívül csak három európai országnak sikerült. Úgy tűnik, a kitűzött 5,5 százalékos növekedés elérhető, és ha ez így lesz, akkor a gyermeket nevelő családok az idei szja-befizetést visszakapják. Emellett eddig soha nem látott mértékű nyugdíjprémiumot fizet a kormány. 

– Az a célkitűzés – fogalmazott a miniszter –, hogy elkerüljük a segélyalapú gazdaság működtetését, sikerült. A kormány a rendszerváltás óta nem látott, hat százalék feletti gazdasági növekedéssel számol.

Gulyás Gergely ismertette: Orbán Balázs államtitkárt a miniszterelnök politikai igazgatóvá nevezte ki. 

Hozzátette: a Miniszterelnökségen államtitkárként továbbra is ellátja a feladatait, de emellett a miniszterelnök mellett a nagyobb kérdések elemzésével fog foglalkozni.

Beszámolt arról is, hogy a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseket tervez a következő időszakra is. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban mindent megtettek azért, hogy új munkahelyeket hozzanak létre, és befektetéseket ösztönözzenek.

Ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen még az elemzők sem számoltak ekkora növekedéssel  – húzta alá, megjegyezve: ha mindenki beoltatja magát, biztosan nem lesznek szigorítások.

Nem gondoltuk, hogy Karácsony Gergely a jelenlegi pozícióját csak ugródeszkának tekinti – felelt a Magyar Nemzet budapesti helyzettel kapcsolatos kérdésére Gulyás Gergely. Elmondta, minden döntésnek következménye van, jelenleg Karácsony Gergely a választók által megbízott főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlésben pedig baloldali többség van.

Valóban káosz uralkodott el a városon, de főpolgármesteri hatáskörbe a kormány nem avatkozhat be. Rendészeti fellépéssel tudja segíteni a káosz kezelését, de Budapest vezetése a főpolgármester feladata.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt is megjegyezte, hogy az egészségügyben már kilencven százalék fölötti az átoltottság. A pedagógusok között hetvenszázalékos az arány, de számukra nem kötelező az oltás. A maszkviseléssel kapcsolatban egyelőre nem merültek fel szakmai érvek, a kormány úgy véli, az oltás adhat védettséget a teljes közösségnek.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva Gulyás Gergely kifejtette: Magyarország érdeke az uniós tagság, minden hír, ami az unióból való kilépéssel kapcsolatos, álhír.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó