Önálló magyar mentőakció indul Kabulba
Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.
2021. augusztus 18. 16:32

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek - tette hozzá.

Már úton vannak Afganisztánból azok a magyar állampolgárok, akik korábban Kabulban a holland nagykövetségen a védelmi feladatok ellátásában vettek részt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján közölte, a huszonhat magyar állampolgár egyetlen repülőn is kényelmesen elfér és belátható időn belül Európába érnek, korábbi sajtóértesülések szerint brit repülőgépek fedélzetén. Az államtitkár azonban megemlítette, hogy először a huszonhat fő nem kért segítséget, csupán akkor jelentkeztek, amikor a foglalkoztató országgal nem tudtak hazajutni. „Úgy tűnik, hamarabb ki tudnak jutni más ország repülőgépén, mint hogy megvárják a magyar mentőakciót” – tette hozzá Magyar Levente utalva arra, hogy itthon már szervezés alatt van a mentőakció, noha erről nem közölt részleteket biztonsági okokra hivatkozva.

"Jelenleg a tálibok – akik ellen húsz éve háborúzunk – jóindulatán múlik, hogy a külföldi kormányok ki tudják-e menekíteni csapataikat, állampolgáraikat és azokat az afgán állampolgárokat, akiket különböző megfontolások szerint be kívánnak fogadni saját országaikba – magyarázta Magyar Levente, aki a „Nyugat ősellenségeinek” nevezte a szélsőséges, fegyveres mozgalmat, amely fokozódó biztonsági kockázatot jelent a világban. Hozzátette azonban, hogy egyelőre nem akarják definiálni, hova sorolják őket.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar állam nem csak hazánk állampolgárain, hanem a magyaroknak segítséget nyújtó afgánokon – például tolmácsokon –, valamint családjukon is segíteni akar. Becslések szerint létszámuk néhány száz fő lehet, azonban Magyar Levente hozzátette, nem tudnak egyelőre pontos adatokat közölni, tekintve, számuk annak függvényében változhat, hányan tudnak eljutni Kabulba és a főváros repülőterére. A politikus ismertette továbbá, hogy Afganisztánban több segélyszervezet működött, egyelőre még folyamatban van annak felmérése, hogy munkatársaik mennyien vannak, illetve hogyan tudják hazahozni őket. Az államtitkár úgy véli, az egyik legnagyobb hiba, amit húsz év alatt a külföldi hatalmak elkövettek, hogy a szükséges mentőakciók előkészítésével nem foglalkoztak, beleértve azokat is, amelyekkel saját állampolgáraikat menekítik ki Afganisztánból. „Az egész Nyugat számára hitelességvesztés” – jelentette ki Magyar Levente.

Az elsődleges cél az, hogy ezek az emberek kikerüljenek a kutyaszorítóból. Ha nem kerülnek ki, a tapasztalatok szerint akár a tálibok megtorlásának is áldozatul eshetnek – hívta fel a figyelmet Magyar Levente arra, hogy az idő sürget és minél előbb le kell folytatni a mentőakciókat.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, "őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk" - közölte az államtitkár.

Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja - jelentette ki.

A felelőtlen afganisztáni csapatkivonás nyomán akár több millióan is elhagyhatják az országot - folytatta -, de Magyarország a migrációs nyomás ellenére sem fogja megnyitni déli határzárát.

Magyar Levente Afganisztán jövőjéről is szólt: álláspontja szerint a tálibok egy civilizáltabb arcukat igyekeznek mutatni a világ előtt, így csupán egyetlen lehetőség maradt, kivárni, hogy mit hoznak a következő napok. Az államtitkár azonban leszögezte, az Egyesült Államok már nem tudna annyi katonát visszaküldeni a dél-ázsiai országba, hogy az erőviszonyokat megváltoztassák, továbbá nem tartja kizártnak, hogy hamarosan afgánok tömegei indulhatnak el Európa irányába. Magyar Levente ismertette, Törökországban – ahol már négymillió szír migráns tartózkodik – nemrégiben határfalat kezdtek építeni, amely napokon belül készen lehet.

A törökök ezt nem azért teszik, mert nincs jobb helye a pénznek, hanem mert komoly migrációs nyomásra készülnek – magyarázta az államtitkár, aki szerint Ankara így jelzi, hogy az ország megtelt, nem kívánnak további migránsokat fogadni. Hozzátette, a fal következtében a Magyarország felé irányuló migráció is csökkenhet. A politikus leszögezte, nem fogják megnyitni a déli határzárat annak ellenére sem, hogy nagy nyomás van a kormányon.

Fiatal afgán férfiak ülnek a földön a törökországi Tatvan közelében 2021. augusztus 17-én. A férfiak azt állítják, hogy az afgán hadseregből szöktek meg Iránon keresztül. Fotó: Emrah Gürel

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok vezette nyugati szövetség korábban elképzelhetetlen, megalázó helyzetbe került. Jelenleg a tálibok jóindulatán múlik, hogy ki tudják-e menekíteni állampolgáraikat és az őket segítő afgánokat. Mindez egy húsz éve tartó, negyedmillió áldozatot követelő háború után történik.

Magyar Levente közölte: az ezzel kapcsolatos uniós külügyminiszteri találkozó eredménye kiábrándító, Európa bénultan figyel, sajnálkozó nyilatkozatokat tesz közzé arról, hogy veszélybe kerültek az emberi jogok, pedig befolyásos szereplője is lehetett volna az eseményeknek.

A pápai repülőtérről induló szállítógépek teljesítenek Afganisztánnal kapcsolatos feladatokat, de NATO-parancsnokság alatt állnak, ezért erről több információ nem adható - mondta az államtitkár.

MTI - MNO
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Szijjártó: A migrációs nyomás új veszélyességi szintre lépett
  Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.
 • A baloldal totális összeomlása
  A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
 • Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntetnek
  Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.
MTI Hírfelhasználó