Jó Bikavérből ünnep is kiforrja magát
Az általában Szent Donát napjához kötődő Egri Bikavér Ünnep ráadásul több szempontból is kiemelkedett a korai borfesztiválok közül. Az egyik, hogy innovatív módon a legjobb helyi borászok boraikat egy-egy társult étterem minőségi gasztronómiai alkotásával együtt kínálták. A másik a korábbi, mára már kinőtt helyszín, a Dobó tér, amely az ország egyik legszebb tere.
2021. augusztus 17. 11:11

Várhatólag újra megtelik derűs emberekkel a váras városban az Érsekkert: a jubileumi, XXV. Egri Bikavér Ünnep időpontja 2021. augusztus 26-28. Dr. Várhelyi Tamás PhD, CMC főiskolai tanárt, az Innovatív Turisztikai Tudásközpont igazgatóját, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Borturizmus jegyzetének szerzőjét kérdezte a Gondola.

– Igazgató úr, mi a hozama annak, hogy a bor világában művelődési hagyományok alakulnak ki, ezek egyike az Egri Bikavér Ünnep, mely immár negyedszázados történetre tekinthet?

– A bor ősidők óta a kultúránk része, így már a Bibliában is fontos a szerepe. A bor így nem egyszerűen alkoholos ital, hanem sokrétű szimbólum – ebben az értelemben talán csak a kenyér hasonlítható hozzá. Így nem véletlen, hogy egy boros fesztivált ünnepnek hívnak, és a jól sikerült fesztiválok idővel a kulturális hagyományok részévé válhatnak. Az általában Szent Donát napjához kötődő Egri Bikavér Ünnep ráadásul több szempontból is kiemelkedett a korai borfesztiválok közül. Az egyik, hogy innovatív módon a legjobb helyi borászok boraikat egy-egy társult étterem minőségi gasztronómiai alkotásával együtt kínálták. A másik a korábbi, mára már kinőtt helyszín, a Dobó tér, amely az ország egyik legszebb tere. Ráadásul a háttér az Egri vár, amelyhez az Egri Bikavér legendája is kötődik. Ezek mellett a Bikavér Ünnepnek fontos szerepe volt a megtépázott hírnevű Bikavér minőségében vetett hit visszaállításában is.

– A Bikavér Ünnep hasznot hoz azoknak a szállodáknak, éttermeknek, kávéházaknak is, amelyek a Hegyközség erőfeszítéseiből nem veszik ki részüket. Hogyan lehet elérni, hogy a fő szervezők is érezzék: ez közös alkotás, potyautasok nélkül?

– A rendezvényt általában támogatja a város, és a városnak érdeke, hogy jól menjen a szállodáknak, amelyek jelentős mértékű idegenforgalmi adót fizetnek. A fő szervezők dönthetnek arról, hogy mely éttermeket engedik be a borászok mellé. Természetesen ettől még vannak olyan turisztikai szolgáltatók, akik közvetetten sem járulnak hozzá a szervezés költségeihez, de ez minden nagy rendezvény esetén így van. Ahol erős a szakmai közösség, ott többnyire legalább a marketing költségekhez is hozzájárulnak ezek a szolgáltatók. Egerben a turisztikai szolgáltatóknak vannak szakmai szervezeteik, és a TDM – Turisztikai Desztinációs Menedzsment – szervezetben képviseltetik is magukat, de sajnos a városban nem úgy alakultak a dolgok, hogy az egyes tagok úgy érezhessék, beleszólásuk van a város turisztikával kapcsolatos ügyeibe. Ezen azonban lehetne és kellene is változtatni.

– A Bikavér Ünnepnek része lesz az ugyancsak 25 éves múltú irodalmi díjhoz, a Balassi Bálint-emlékkardhoz tartozó Balassi-kard borseregszemle. Ez utóbbinak szervezője már évekkel ezelőtt arra törekedett, hogy a vándorló borverseny a jubileumi alkalomra ismét, immár harmadszor Egerbe érkezzen. Az ilyen kulturális ötvözetek mennyiben erősítik – ha egyáltalán erősítik – egymást?

– A Balassi-kard borseregszemle kitűnő példa a különböző kulturális ágak sikeres összekapcsolódására. Manapság a költészetre ráfér a népszerűsítés, de a borkultúrát is erősíti, ha szorosabban összekapcsolódik a költészettel. A seregszemle külön erénye, hogy az egész Kárpát-medencében gondolkodik, és ismert, hogy a környező országokban, főként a Felvidéken is vannak olyan borvidékek, amelyek egykor a legjobbak között voltak nyilvántartva. Ezeken a helyeken ma is számos kiváló magyar borász munkálkodik.

Dr. Várhelyi Tamás

Hiszek a szinergiák erejében: véleményem szerint Eger is elsősorban azért ennyire sikeres a turizmusban, mert fő vonzerői összefüggnek egymással, erősítik egymást. Ilyen a már említett, a Vár 1552-es megvédéséhez kapcsolódó Bikavér-legenda, vagy az, hogy egy barokk téren, vagy éppen az Érsekkertben kóstolhatjuk a bort.

Molnár Pál

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A woke imperializmus meleg fogadtatása
  Ha az embereknek meg lehet tiltani, hogy valakit a számukra ismerős néven említsenek, az arra utal, hogy a woke ideológia terjesztői már nem is palástolják autoriter hajlamaikat. Az ilyen gyakorlat a legrosszabb középkori igazságszolgáltatási szokásokra emlékeztet – írja Frank Füredi.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
MTI Hírfelhasználó