A jogvédőknek semmi keresnivalójuk az oktatásban
Nem a transzneműek bemutatásával kellene felvilágosítást tartani az óvodákban és iskolákban a lapunk által megkérdezett pedagógus-szakszervezetek szerint. A PSZ-t vezetője ráadásul úgy vélte, az óvodásoknak túl korai bármiféle szexuális felvilágosítás. Az oktatási jogok biztosa pedig arról beszélt: attól még, hogy valaki jogvédő, semmire nem válik jogosulttá az oktatás területén.
2021. augusztus 15. 19:25

Mindeközben Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt, kormányra kerülve beengedné a transzneműeket az óvodákba.

Miután az egyik legerősebb ellenzéki párt elnöke arról beszélt a minap, hogy teret adna az LMBTQ- ideológia terjesztésének az óvodákban, lehetséges, hogy a szivárványkoalíció választási győzelme esetén felálló baloldali kormányzatban is érvényesülne ez a szemlélet, és ennek megfelelően a gyermekvédelmi törvényt is érvénytelenítenék. Mint megírtuk, Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje a Hit rádió Gyújtópont nevű műsorának nyilatkozva azt állította, hogy akár az óvodákba is beengedné a transzneműeket felvilágosító előadásokat tartani. Ennek kapcsán megkérdeztünk több pedagógus-szakszervezetet, és az oktatási jogok biztosát is.

– Az óvodásoknak még túl korai bármiféle szexuális felvilágosítás, eddig sem voltak ilyen programok az óvodákban  – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Mediaworks Hírcentrumának (MWH). Bár Totyik Tamás fontosnak tartja az érzékenyítést, tolerancia és az elfogadás megalapozását, ám szerinte ennek első körben nem a transzneműek bemutatásán keresztül kellene megtörténnie. Hozzátette: a PSZ elfogadja a kormány álláspontját, miszerint a szülők dolga a hasonló kérdésekről dönteni, tehát fontos lenne őket is megkérdezni erről. Az alelnök azt is hangsúlyozta, hogy az oktatásban vannak sokkal nagyobb gondok, amelyekkel a kormányzatnak és a társadalomnak foglalkoznia kellene.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnöke az MWH kérdésére úgy vélte, bár a pedagógusoknak kötelessége a gyermekek problémáival foglalkozni, és adott esetben különböző szakemberek segítségét kérni, ám ez semmiképpen nem jelentheti azt, hogy transzvesztitákat hívnak meg előadást tartani az óvodákba. – Józan ember nem gondolhatja, hogy így járnának el óvodák – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: eddig nem tapasztaltak hasonló erőszakos befolyásolási kísérleteket.

Komjáthy Anna arra is kitért, hogy kisgyermekek még bizonytalan szexuális identitását semmilyen irányban nem szabad külsőleg befolyásolni, s szavai szerint ez ugyanúgy értendő a politikai nézeteikre is.

– Attól még, hogy valaki jogvédő vagy érdekvédő, még semmire nem lesz jogosult az oktatás területén – erről már Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa beszélt a Mediaworks Hírcentrumának. Szavai szerint sokan szeretnének bemenni óvodákba és az iskolákba, mindenkinek van világmegváltó ötlete, amiről azt gondolja, ha egyszer bejutna egy intézménybe, és elmondhatná, akkor megváltozna a világ.

– Ám a dolog nem ilyen egyszerű. Az tanítson, akinek erre megfelelő végzettsége van, és akit az adott intézmény megbízott ezzel a feladattal. Ahogy azon sem csodálkozik senki, hogy a kórházakban nem adnak szikét egy olyan laikus kezébe, aki nagyon szeretne gyermekeket gyógyítani, azt is ugyanúgy el kell fogadni, hogy az oktatást is kizárólag a szakemberekre szabad bízni. A szakszerűtlen műtét és a szakszerűtlen oktatási és nevelési tevékenység között csak annyi a különbség, hogy utóbbi esetében a kár nem azonnal jelentkezik – fejtette ki az ombudsman. 

Aáry Tamás Lajos arra is kitért, hogy a szexuális felvilágosítással kapcsolatos társadalmi viták alig lettek lefolytatva, s nehéz megmondani, meddig terjed a család és a tanár hatásköre. – Ez a szabályozatlanság olyan helyzetekhez vezethet, amelyről egy családanya számolt be korábban. Az iskolában, ahol a gyermeke tanult, megjelent egy fiatal egyetemista lány azzal, hogy szexuális felvilágosítást tart. Minden lehetséges hibát elkövetve összeterelték egy tornaterembe az összes fiút és lányt, hatodiktól a nyolcadik osztályig. A felvilágosítást tartó hölgy pedig egyebek mellett például egy uborkán mutatta be a gumi óvszer használatát, amin az alsóbb évfolyamos lányok megrémültek, a nagyobb fiúk meg jót mulattak, csak éppen az oktatási célja nem teljesült az előadásnak – idézte fel az oktatási jogok biztosa.

Keszei Sándor, a néhány éve megszűnt Magyar Szülők Országos Egyesületének egykori elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem lehet bevinni transzvesztitákat az óvodákba, hiszen ez nincs benne az óvodai alapprogramban. Hozzátette: a szülő joga és kötelessége a gyermek nevelése, a tanítása, amit még a IV. vatikáni zsinat nyilatkozata is kimond.

MNO - Mediaworks Hírcentrum
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánkat, hitünket Szent Istvánnak köszönhetjük
  Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a felföldi Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.
 • Érdemekeresztek, díjak kiváló magyar alkotóknak
  Állami díjakat és közművelődési elismeréseket adott át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken a Pesti Vigadóban Budapesten.
 • Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat adott át az államfő
  Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni - foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában Budapesten.
MTI Hírfelhasználó