További migránstámadások várhatók
Egyre nő a feszültség és az erőszakra való hajlam az illegális migránsokban és az embercsempészekben. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint a határvédők elleni támadások megszaporodásától lehet tartani.
2021. augusztus 12. 18:50

A határvédők és a mélységi ellenőrzést végző rendőrök elleni támadások megszaporodásától tart az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. Horváth József szerint egyre nő a feszültség és az erőszakra való hajlam az illegális migránsokban és az embercsempészekben. 

Legutóbb Bácsalmásnál, a határjelnél történt erőszak az illegális migránsok részéről augusztus 11-én 19 óra 30 perckor. A szerb oldalról körülbelül húsz, az arcát maszkkal vagy kendővel eltakaró migráns próbálta téglákkal megdobálni a magyar rendőröket, akik könnygázspray-t alkalmaztak. Ennek eredményeként a migránsok abbahagyták a támadást és elfutottak Szerbia felé. Senki nem sérült meg, anyagi kár nem keletkezett.

– Az újabb támadás is jelzi, hogy egyre erőszakosabbak az illegális migránsok, akik mindenáron be akarnak törni Magyarországra. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy egy-egy ilyen támadás, vagyis a rendőrök és katonák megdobálása a másik ország területéről, az embercsempészek próbája, így tesztelik le a magyar határvédelmet – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Horváth József biztonságpolitikai tanácsadó. Hozzátette: egyre frusztráltabbak azok az illegális migránsok, akiknek elfogy a pénzük, mert nem tudják megfizetni az embercsempészeket, akik a bejáratott útvonalakon, a zöldhatáron bejuttatnák őket Magyarországra. Ezért a saját szakállukra tízszer-tizenötször nekifutnak a határnak, ám mindig visszapattannak, így egyre nagyobb bennük a feszültség. Horváth József arra számít, hogy megszaporodhat a közeljövőben azoknak a száma, akik a határt erőszakkal is át akarják majd törni.

Téglákkal dobálták meg a rendőröket az illegális migránsok. Gázspray volt a válasz (Police.hu)

– Ez akkor várható, amikor közeleg a rossz idő, mert az őszi esőzések, illetve a tél beállta előtt a migránsok mindenáron át szeretnének jutni a határon, hogy bejussanak az Európai Unióba. Másrészt akkor várható, amikor Afganisztánban a tálibok elfoglalják az ország nagy részét – véli a szakértő.  Az ottani helyzet miatt is borítékolható egy menekülthullám, ráadásul azok a férfiak érnek majd a magyar államhatárhoz, akik jelentős harci rutinnal is rendelkeznek. Ők pedig a problémák megoldását csak erőszakosan tudják elképzelni – részletezte Horváth József.

Az illegális migránsok erőszakossága mellett az embercsempészek is egyre erőszakosabbak. Lassan nincs olyan nap, hogy ne kapnánk hírt arról, hogy a mélységi felderítők ellen fordulnak, kitörnek a járművükkel a hatósági blokádból akár úgy is, hogy saját, vagy mások testi épségét, életét sem kímélik. Horváth József szerint ennek a magatartásnak is megvan az oka.

– Az embercsempészek a pénzükért és – mondjuk úgy – a szakmai hitelükért harcolnak, hogy azok, akik sok száz, illetve sok ezer eurót fizetnek egy-egy határátlépésért, vagyis a megrendelők, elhiggyék nekik, képesek őket célba juttatni. Ezért aztán sokszor tizenkilencre is lapot kell húzni – fejtette ki a szakértő Magyar Nemzetnek. Adott helyzetben az embercsempészek kitörnek, és eközben sokszor még videózzák is az akcióikat, hogy a közösségi térben ezzel hirdessék magukat. Ahogyan korábban az Iszlám Állam, ma már az embercsempészek is élnek ezzel a sajátos „önreklámmal” – mutatott rá Horváth József.  Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint náluk is van konkurencia, vagyis a szervezett bűnözői csoportok egymással is folytatnak területszerző háborúkat, kisebb-nagyobb harcokat. Ennek részeként nemcsak egymást akarják kiütni fizikailag egy-egy területről, hanem a közösségi médián, a világhálón is igyekeznek önmagukat népszerűsíteni, hogy őket találják meg az illegális, fizetőképes bevándorlók, ne a riválisokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a bácsalmási támadást megelőzte egy július 27-i támadás, amikor egy 15 főből álló migránscsoport illegálisan akart átjutni Magyarország területére Ásotthalomnál 20 óra 40 perckor, és a szerb oldalról gázspray-vel lefújták a határt védő egyenruhásokat. Az erőszakos határátlépési kísérlet következtében négy honvéd könyebben megsérült.

A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák a jogellenes határátlépési kísérletet megakadályozták. A megsérült katonákat felkereste a helyszínen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, aki megjutalmazta őket a hősies helytállásukért.

A 2015-ös illegális népvándorlás tetőpontján Röszkénél szabályosan megostromolta a felheccelt migránstömeg a magyar határkerítést. Ismert, hogy a röszkei zavargás során 2015. szeptember 16-án a település 5-ös főút menti, úgynevezett régi közúti határátkelőhelyénél erőszakba torkolló összecsapás volt a migránsok és a határátkelőt védő magyar rendőrök között, és több száz ember megsebesült. A helyszínen huszonkét embert állított elő a rendőrség, ebből tizenötöt tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határzárátlépéssel gyanúsítottak. Közülük kilenc szír és egy iraki állampolgárral szemben a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. január 5-én vádat emelt. Július elsején tíz vádlottat börtönbüntetésre és Magyarországról való kiutasításra ítélt a Szegedi Járásbíróság. A zavargás irányítóját, Ahmed Hamedet három nap múlva Győrben fogták el. Tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határzárátlépéssel és terrorcselekmény elkövetésével vádolták meg, miután a rendőrség kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el. A Szegedi Törvényszéken 2016. november 30-án kihirdetett elsőfokú ítélet szerint Hamedet mindkét vádpontban bűnösnek találták, ezért tíz év fegyházbüntetést kapott, és véglegesen kitiltották Magyarország területéről.

 

(A címkép illusztráció a röszkei zavargásról. Forrás: Híradó.hu)

MNO
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó