Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra
A családtámogatások kibővítésével a családalapítási kedv és a házasságkötések száma is párhuzamosan nő – hangsúlyozta közleményében a családokért felelős tárca nélküli miniszter, hozzátéve: a magyar családpolitika iránti nemzetközi érdeklődés is folyamatosan növekszik.
2021. augusztus 7. 16:20

Novák Katalin rámutatott: bár a pandémia mindenki életét megnehezítette, a családalapításhoz, gyermekneveléshez adott kormányzati segítségbe vetett bizalom nem rendült meg. Ennek elsősorban az az oka, hogy – szemben a baloldallal – a polgári kormány egy családtámogatást sem szüntetett meg, sőt az egész kontinensen a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra. Ez az összeg a GDP csaknem öt százalékát teszi ki – magyarázta a miniszter. 

2010-hez képest – folytatta – az Európai Unióban Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is.

A házasságkötések száma az elmúlt tíz évben csaknem kétszeresére növekedett, miközben 37 százalékkal kevesebben váltak el, a gyermekvállalási kedv pedig majdnem 24 százalékkal nőtt.

Novák Katalin elmondása szerint a friss adatok is azt igazolják, hogy a koronavírus-járvány ellenére sokan mertek igent mondani a közös életre, hiszen a KSH legfrissebb adatai szerint  ismét emelkedett a házasságkötések száma az előző év első hat hónapjához képest.

2021. január–júniusban 31 765 pár kötött házasságot, amely 18,6 százalékkal, azaz 4991-gyel több az egy évvel korábbinál, a 2019. január–júniusi (24 088 pár) adatnál pedig 31,9 százalékkal több. Ebben szerepe lehet annak is, hogy Magyarországon az európai országokhoz képest korábban volt elérhető a védőoltás, hamarabb lehetett megszüntetni a védelmi intézkedések jelentős részét, így az esküvők megszervezése is könnyebb volt.

A tárca nélküli miniszter végül hangsúlyozta: a kormány a gazdasági növekedés eredményeit továbbra is a családokra kívánja visszafordítani. Tájékoztatása szerint a kormány terve az, hogy ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszafizetik az idén befizetett adójukat az átlagbér szintjéig.

Hozzátette: erről a lehetőségről a nemzeti konzultációban is várják az emberek véleményét.

MNO - MTI
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó