A botrány, ami megtorpedózhatja a Momentumot
Hol tart a Cseh Katalin körül kipattant botrány, avagy három hét történései hat pontban.
2021. augusztus 7. 13:14

Immár három hete gomolyog sűrű fekete füstként az a botrány, amely Cseh Katalin körül robbant ki. Az ügynek nincs olyan pontja, amely ne lehetne kínos a Momentumnak és magának Cseh Katalinnak. Összefoglalónkban szétválasztjuk az összegabajodó gazdasági és politikai szálait, bemutatjuk, hogy – az eddigi leleplező írások alapján – miről is szól a történt. S az is, miért veti tűzre megmaradt hitelességét is a Momentum és annak elnöke, Fekete-Győr András, ha továbbra is megtartják soraikban Cseh Katalint.

Kezdjük a legelején! Cseh Katalin édesapja, Cseh Tibor 2010-ben céget alapított, ezt vezette 2013 és 2018 között a ma az Európai Unió Parlamentjében ülő politikus. A cég, a Pannónia Nyomda Kft. éppen ebben az időszakban, vagyis Cseh Katalin ügyvezetése alatt adott be pályázatot uniós forrásra.

S mi ezzel baj? Önmagában semmi. Csak a dolgok nem önmagukban állnak.

1. Lebukás az olimpiával

 A pályázat, mellyel végül 68 millió forintot nyert a Pannónia Nyomda Kft., holografikus technológia kifejlesztéséről szólt. A pályázat összefoglalója szerint azért jó a hologram, mert mint marketingeszköz, óriási hatást gyakorolhat a döntéshozókra. „Döntéshozónak tekintjük egy ingatlan beruházóját, lakás vásárlóját, egy terület bérlőjét, de esetünkben egy tervezett nagyberuházás (pl. 2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése) megvalósításának döntéshozóit és résztvevőit is, mely a példánál maradva nemzetgazdasági szintű döntés is lehet.”

A Cseh Katalin vezette cég szerint tehát a fejlesztésük, amelyhez az unió anyagi támogatását kérték, alkalmas lehetett volna a magyarországi olimpia helyszíneinek bemutatására. De csak volna, ugyanis Cseh Katalin és politikai csoportosulása, a Momentum aláírásgyűjtést kezdett az olimpia ellen, amellyel végül meg is fúrták a játékok magyarországi megrendezését. Ráadásul mindez szinte egyidőben történt. Pályázatát a Pannónia Nyomda Kft. – mint az a Demokrata cikkéből kiderült – 2016. július 8-án adta be, a jogosultsági döntés pedig 2016 decemberében született meg. Alig egy hónap múlva pedig a Momentum hozzáfogott az olimpiaellenes aláírásgyűjtéshez. A pénz megvolt az olimpiával, majd az olimpia elleni fellépéssel jöhetett a politikai karrier?

2. Lebukás az uniós pénzekkel

Ha már politikai karrier… Cseh Katalin az egyik leghangosabb bírálója az uniós támogatások hazai elosztási rendszerének. – Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál – idézte a politikus egyik nyilatkozatát a Mandiner, de rendre visszatérő elem Cseh Katalin nyilatkozataiban, hogy az EU-tól érkező összegeket a szegényeknek, az önkormányzatoknak, a civileknek, az embereknek kell adni. S nyilván nem a kormányhoz hű vállalkozóknak.

A napvilágra került információk alapján Cseh Katalin maga cáfolta meg saját és pártja politikai jelszavait arról, hogy csak a csókosok kaphatnak itthon támogatást.  Mert mi is történt? A Pannónia Nyomda Kft. később újabb 217 millió forintot nyert uniós pályázaton, a köré csoportosítható más cégek pedig további 4,5 milliárdos uniós támogatáshoz jutottak az évek során.

3. Lebukás a technológiával?

A céghálónál is érdemes egy röpke pillanatot elidőzni. A szóban forgó vállalkozások – erről a Pesti Srácok közölt részleteket – azonos fióktelepeket használtak. Hogy miért fontosak a kapcsolatok? Hát azért – s erről a Bennfentes.net is közölt részleteket –, mert felmerül a gyanú, hogy a hologramos technológia, amellyel Cseh Katalinék cége a magyar olimpia építményeit szerette bemutatni, s amely kifejlesztésére uniós pénzt is kapott, már létezhetett. A Bennfentes összevetette az elérhető információkat, s ebből kiderült, hogy a Cseh Katalinék cége köré rendezhető cégháló egyik tagja, a Holotech Hungary Kft. svájci tulajdonosa, a HoloTech Switzerland AG már 2013-ban kifejlesztett hologramos technológiát.

4. Lebukás a fióktelep?

Pest megyei Vác és a Nógrád megyei Szirák – két olyan település, amelyek nem számítanak a magyar gazdaság központjainak. Akkor miért pont itt létesített telephelyet a fővárosi székhelyű Pannónia Nyomda Kft. az uniós pályázatainak beadása előtt. A Magyar Nemzet kutakodása alapján erre akár az uniós pályázati rendszerben is meg lehet találni a kellő magyarázatot. Bizonyos pályázatokon ugyanis egyetlen fillért sem szerezhetnek azok a cégek, amelyek a fővárosban működnek, ellenben nyerhetnek azok, amelyek a gazdasági kevésbé fejlett területeken tevékenykednek. Érdekesség, hogy a cég váci költözése éppen arra az időre esett, amikor Cseh Katalin volt az ügyvezető. Az is érdekes, hogy a cégháló nem egy tagja is megfordult a váci és a sziráki fióktelepeken.

5. Lebukás a közbeszerzésekkel?

Az ügy nem kevésbé érdekes szeletével foglalkozott az Origo, amikor megvizsgálta a Pannónia Nyomda Kft. közbeszerzéseit. Az írás szerint a cég eddig 168 millió forint értékben nyert idehaza közbeszerzéseket, a legtöbbször – három alkalommal – Budapest IX. kerületének önkormányzatától kaptak így megbízást, mégpedig a helyi lakosoknak készülő Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Az egyik ilyen pályázaton szerephez jutott a Pannónia Nyomda Kft. köré rajzolható cégháló egyik szereplője, a Mondat Kft., amely éppen a Pannópia Nyomda ellen indult a megrendelésért. Csakhogy akadt némi probléma: a cég egyszerre nyilatkozott arról, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen. Egy másik alkalommal pedig, 2013-ban a Pannónia Nyomda az Archidesign Kkt.-vel közösen nyújtott be pályázatot, és úgy diadalmaskodtak, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesignhoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.). – Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia–Archidesign párosnak tudják biztosítani – következtetett az Origó.

6. Lesz-e elbukás a lebukásból?

Kérdés, a minden elemében kétséget ébresztő ügy egyben Cseh Katalin politikai karrierjének végét is jelenti-e. Fekete-Győr András pártelnök korábban a Hír Televízió stúdiójában is beszélt arról, hogy kérlelhetetlen és következetes harcot indítanak a korrupció ellen. Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy ha a Momentum egyik képviselője jutna jogosulatlanul vagy a politikai kapcsolatai révén uniós támogatáshoz, őt is elszámoltatnák, Fekete-Győr András azt mondta: „Hát hogyne! Természetesen! Természetesen!” – Én nem vagyok hajlandó egy olyan országban élni – az elmúlt harminc évben kénytelen voltam –, ahol következménye semminek nem volt! Lehetett lopni szabadon a közpénzt, lehetett csalni és hazudni, de ennek véget kell vetni! Magyarország nem lehet többé következmények nélküli ország – fogalmazott a pártelnök. – Eddig azonban semmilyen vizsgálat nem indult Cseh Katalinék ügyében a párton belül, pedig az elmúlt napokban, erről Fekete-Győr éppen a Pride-on vonulva, táncolva beszélt a Mediaworks Hírcentrumának kamerája előtt.

Kérdés azonban, hogy a pártelnöki késlekedés milyen következményekkel jár. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó elemzők a napokban arról beszéltek: a Momentumnak már meg kellett volna szabadulnia Cseh Katalintól. Ha ezt a párt minél később teszi meg, annál többet veszíthet a politikus körül kialakult botrányon.

Az ügynek nem csak politikai következménye lehet. Az uniós pénzek kapcsán költségvetési csalás miatt feljelentés született, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt kötött ki. A kétséget ébresztő céges ügyek miatt beadvány érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz is.

MNO - Mediaworks Hírcentrum
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó