Gyurcsány és Jakab előre leosztották a lapokat
Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc „akár egy üveg narancslé látványos odébb helyezésével bármikor lesöpri a politikai show-műsoráról” Jakab Péter mesterkélt közelségét.
2021. augusztus 4. 09:02

A baloldali előválasztás színjátékát mi sem jelzi jobban, minthogy a két legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik és a DK már leosztották egymás között a körzeteket, sőt már az is mindegy, hogy ki „nyeri” az összefogás miniszterelnök-jelöltjeinek a „versenyét” – nyilatkozta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég igazgatója. Erdős Gergely, a Századvég belpolitikai elemzője szerint a két kormányfőaspiráns, Jakab Péter és Dobrev Klára azért sem hirdetett előválasztási programot, mert ezzel a Jobbik és a DK ideológiai karaktere és annak jelentős különbsége kerülne a középpontba.

A baloldali pártok előválasztási színjátéka két célt szolgál: azt a látszatot kelti, mintha az ellenzéki pártok közötti versenyt a szavazók döntenék el, illetve ennek a versenynek az egymást követő szakaszai hivatottak mozgósítani és összekovácsolni az ellenzéki szavazóbázist – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány igazgatója. Az elemző kifejtette: azért beszélhetünk színjátékról, mert a 106 egyéni választókerület zömében a pártelitek alkuja miatt nem is biztos, hogy lesz képviselői előválasztás. – Miközben a baloldali politikusok és propagandamédiájuk versenyről beszélnek, az induló pártok – főként a DK és a Jobbik – számos helyen már jó előre megegyezett a jelöltek közös támogatásáról – jelezte a politológus, hozzátéve: ezért helyeződik át a hangsúly a miniszterelnök-jelöltek közötti „versenyre”, amelynek most nyílt meg a következő szakasza.

– Ezekből az alkukból már eddig is Gyurcsány Ferenc és a DK került ki győztesen, így szinte mindegy is, hogy ki „nyeri” a baloldali miniszterelnök-jelöltek előválasztását. Ahogy a Fővárosi Közgyűlésben, úgy várhatóan a baloldali térfélen is végül a DK lesz a legerősebb politikai formáció – mondta Kiszelly Zoltán.

Jakab Péter országgyűlési képviselő, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

Pusztába kiáltott szó

Az elemző lapunk kérdésére válaszolva megjegyezte: Jakab Péter bejelentése kommunikációs előremenekülés, „pusztába kiáltott szó”, hiszen a Jobbik jelenlegi 34 jelöltjével messze le van maradva a DK hatvan vagy a Momentum 56 bejelentett jelöltjéhez képest. – Az már eddig is látható volt, hogy Jakab Péter parlamenti kirohanásait és beállított fotókon mesterkélt kisemberközelségét Gyurcsány Ferenc akár egy üveg narancslé látványos odébb helyezésével bármikor lesöpri a politikai show-műsoráról.

Ezen egy, a nyári uborkaszezon elején sebtében megírt Facebook-bejegyzés sem változtat – közölte a Századvég vezetője. Kiszelly arról is beszélt, hogy bár a jelölteknek most még csak az indulási szándékukat kell bejelenteniük, legtöbbjük ezt várhatóan egy szimbolikus eseményen teszi majd meg, amivel demonstrálhatja személye és pártja széles támogatottságát. – Dobrev Klára is várhatóan egy ilyen szimbolikus eseményen jelenti be hivatalos indulását – tette hozzá az igazgató.

Manipulálható előválasztás

Erdős Gergely, a Századvég belpolitikai elemzője a Jakab–Gyurcsány-paktum kapcsán leszögezte: évek óta a Demokratikus Koalíció tekinthető a baloldal legnagyobb mozgósítókapacitással, illetve a legtöbb anyagi és személyi erőforrással rendelkező pártjának, amelyet jelen állás szerint a Jobbik követ az ellenzéki erők sorában. – Ez egyben azt is jelenti, hogy a két legnagyobb baloldali erő paktumaival Gyurcsány Ferenc a neki kedvező irányba manipulálhatja az előválasztás folyamatát, amely ezáltal puszta formalitássá, tét nélküli küzdelemmé válik. A DK és az exradikális párt 31 választókörzetre kiterjedő együttműködése ugyanis érdemben alkalmas az előválasztási procedúra további alakulásának, illetve végeredményének a befolyásolására – mutatott rá a politológus.

Erdős Gergely külön érdekességnek nevezte, hogy a háttéralkuk keretében éppen a politikai koordinátarendszer két végpontján elhelyezkedő DK és Jobbik valósította meg az egyik legszorosabb együttműködést a jelöltállítás során, amely körülmény az előválasztás létjogosultságát kérdőjelezi meg.

Eltitkolt különbség

– Szintén elgondolkodtató, hogy – Karácsony Gergellyel és Fekete-Győr Andrással szemben – Dobrev Klára és Jakab Péter nem hirdetett előválasztási programot. Ennek hátterében feltételezhetően az áll, hogy a DK és a Jobbik nyilvános programhirdetésével reflektorfénybe kerülne a két párt eltérő ideológiai karaktere, amelynek fényében nagy kihívás lenne megindokolni a 31 választókörzetet érintő, széles körű együttműködésüket – közölte a belpolitikai elemző. Hozzátette: Gyurcsány Ferencnek azonban elemi érdeke, hogy az előválasztásokat politikai eszközként használja hatalmi ambíciói eléréséhez, e tervei realizálásában pedig a jelek szerint Jakab Péter pártja a legnagyobb szövetségese.

– Végezetül sokatmondó – folytatta Erdős Gergely –, hogy a DK és a Jobbik szóban forgó megállapodásai, amelyek a baloldalnak kedvező körzetek egy részét is lefedik, már hónapokkal az előválasztások kezdete előtt létrejöttek. – Látható, hogy a két legnagyobb támogatottsággal bíró baloldali erőnek valójában esze ágában sem volt valódi vetélkedést folytatni, sokkal inkább a lapok előzetes leosztásában, a tényleges verseny kiiktatásában voltak érdekeltek – értékelt a politológus.

magyarnemzet.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó