5G – 5GK
A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is.
2021. július 30. 08:54

Magyarország kellő időben lépett, és hozta létre az 5G Koalíciót (5GK), a szervezet munkájában mindenki hatékonyan vesz részt - hangzott el az 5G Koalíció  szakmai kiállításán Budapesten. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) sajtóosztályát kérdezte a Gondola.

– Hazánkban az 5G-re épülő innovációs feladatok középpontjában jelenleg az ipari-technológiai pilotprogramok állnak. A továbblépéshez hogyan toborozzák az embertőkét?

– Az 5G Koalícióban együttműködik az egyetemi szféra, a piac és az állam, ez pedig kiváló lehetőséget nyit arra, hogy az előrelépés megalapozása érdekében be tudjuk azonosítani a technológiai és képzési igényeket. A piaci trendek, a technológia fejlődése, a kereslet alakulása jól mutatja az irányt. Ami pedig a szakmai utánpótlást illeti, gyorsan és jól kell reagálnunk, az egyetemi képzéseket az elvárásokhoz kell igazítani az ipari együttműködések keretében.

– Beérni látszanak Magyarországnak a digitálisinfrastruktúra-fejlesztés területén tett erőfeszítései, ezért 2021-ben számos, 5G-re épülő pilotprogram indul egyetemi és ipari környezetben. A programokban milyen arányú a magyar tudás, és ezt hogyan akarják növelni?

– A nemzetközi összehasonlítások alapján nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország kiválóan teljesít a vezetékes és a vezeték nélküli digitális infrastruktúrák területén is. A hálózatok fizikai részei, az eszközök és a berendezések persze többnyire nemzetközi beszállítóktól érkeznek. A hálózatok megtervezése, kivitelezése, üzemeltetése, vagy éppen kiváló forgalommenedzsmentje azonban mind a magyar mérnökök tudását dicséri.

– 5G tesztkörnyezeteket alakítanak ki drónhasználattal, öntözéssel, állattartással összefüggésben az agrárium területén. Ez a folyamat hogyan és mennyire csökkenti hazánk agrárimportigényét?

– Az 5G-hálózatba kapcsolt, a mezőgazdasági termelésbe bevont gépek és eszközök lehetővé teszik a pontosabb tápanyagutánpótlást, gyomírtást, permetezést. Ennek tükrében kevesebb terhelés éri a környezetünket, ami egészségesebb élelmiszerek előállításához, végeredményben egy zöldebb, tisztább környezet megteremtéséhez vezet. Az agrárium hatékonyságának javítása pedig fokozza nemzeti önellátási képességeinket, magával hozza az import-kitettség csökkentését is.– A nem külföldi tőzsdejövedelmekből pénzelt, hanem hazai forrásokból hazai célokért fáradozó civil szervezeteket hogyan vonják be a tájékoztatás, a tudatosítás folyamatába?

– Minden olyan civil szervezet előtt nyitva áll a lehetőség, amelyik küldetésének érzi, hogy részt vegyen az 5G technológia előnyeinek hiteles bemutatásában. Az 5G Koalíció gondozásában működő 5G.hu weboldalon megjelent tartalmak megoszthatók, ahogy a napokban debütált, 5G-ről szóló rövid animációs videó is.

Molnár Pál
 

gondola
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó