Hajnalban Magyarország lett a világ legsikeresebb sportnemzete
Szilágyi Áron és Milák Kristóf győzelmének köszönhetően lakosságarányosan Magyarország vezeti az egy főre jutó aranyérmek listáját, azaz hazánk a világ legsikeresebb olimpiai sportnemzete.
2021. július 28. 12:33

A nyári olimpiák örök-éremtáblázatát az Egyesült Államok vezeti, a tengerentúliak több aranyat nyertek, mint ahány érme van a második helyen állónak – igaz, a rangsor külön kategorizálja Szovjetuniót és Oroszországot, utóbbi ezen a néven a 11. helyen áll.

Az egy főre jutó érmek száma pedig a tokiói olimpiát megelőzően Finnországban volt a legmagasabb, akik mögött rögtön ott voltak a magyarok a második helyen, egészen szerdáig. Finnország 1908 óta minden nyári olimpián részt vett és érmet is nyert. Az északiak főleg atlétikai és birkózószámokban domináltak a 20. század első felében, az 1950-es évek óta azonban egyre kevesebb érmet szereznek az olimpiai játékokon.

A 2016-ig összesen 303 olimpiai érmet gyűjtő nemzet az ENSZ 2019-es népességi adatai szerint megközelítőleg 55 érmet nyert egymillió lakosra vetítve.

Az idei tokiói olimpián a finnek még nem remekeltek, ezalatt viszont Magyarország újabb két aranyéremmel és egy ezüstéremmel gazdagodott: Szilágyi Áron vívásban, Milák Kristóf úszásban végzett az első helyen, míg Siklósi Gergely ezüstöt nyert.

Szilágyi Áronnak köszönhető az első magyar aranyérem. Ő korábban Londonban (2012), illetve Rióban (2016) is aranyérmet szerzett kardvívásban és most sem szakította meg ezt a szériát, amellyel egyben történelmet írt: egymás után harmadszor lett aranyérmes, ami ebben a versenyszámban korábban még senkinek sem sikerült.

A második magyar aranyat a világcsúcstartó, világbajnok és immáron olimpiai bajnok Milák Kristóf szállította, aki a várakozásoknak megfelelően a szerdai 200 m pillangó döntőjében, olimpiai rekordot úszva utasított maga mögé mindenkit.

Magyarország így már 494 érmet szerzett a nyári olimpiai játékokon. Ezzel az eredménnyel az összesített éremtáblázaton országunk holtversenyben Svédországgal a kilencedik helyet foglalja el, megelőzve olyan országokat, mint Japán, Spanyolország, Lengyelország, Argentína vagy éppen a milliárdos lakosságszámú India.

Szintén a 2019-es ENSZ adat alapján 9 684 679 fős lakossággal számolva Magyarországon az egy főre jutó érmek száma egymillió lakosra vetítve valamivel kevesebb mint 51 volt a tokiói olimpia előtt. Ez az adat most 51 fölé módosult.

Egészen más a helyzet azonban, ha csak az aranyérmek számát nézzük. Összesített eredményben jóval előrébb járunk, hiszen a finnek 101 aranyérmével áll szemben a magyarok által eddig gyűjtött 177. Ha az érmeket  lakosságszámra vetítjük, akkor kiderül, hogya finneknél egymillió főre 18,256 arany jut, Magyarország esetében pedig most már 18,276, amivel hazánk lett a világ legsikeresebb olimpiai sportnemzete.

A képre vagy ide kattintva nagy méretben is megtekintheti a grafikát, melyet a tokiói olimpiát megelőzően készítettünk.

Amennyiben a finnek egy aranyat nyernek, az ő értékük 18,437-re módosul, amiből az következik, hogy sportolóinknak négy aranyérmet kell szerezniük, hogy 18,482-re javítsák az egymillió magyarra jutó aranyak számát. A finnek két első helyezése esetén már hat aranyérem kell az élre ugráshoz, és nagyságrendileg elmondható, hogy minden további finn aranyra két magyar első helyezéssel kell válaszolnunk, hogy legalább a 2024-es párizsi játékokig mi lehessünk a lista élén.

Az élen maradásra minden esélyünk megvan, hiszen az 1988 óta rendezett kilenc olimpián csak egyszer fordult elő, hogy a finnek két aranyat nyertek. Ezenkívül négyszer egyet, négyszer pedig egyet sem szereztek. Ráadásul az Associated Press nemzetközi hírügynökség előrejelzése szerint a finnek nemhogy aranyat, de még érmet sem fognak szerezni Tokióban, a magyarok viszont kilenc aranyéremmel zárhatják majd az olimpiai játékokat.


 
hirado.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó