Az antitestmérés nem mutat egyértelmű eredményt
A harmadik oltás felvételére buzdít Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is. Szerinte nem az antitestszűrés mutatja meg, szükség van-e erre.
2021. július 18. 16:45

Semmiképpen sem jó, ha az ember fél a megfertőződéstől, ezért jó megoldás, ha felvesszük a harmadik oltást, illetve – ha eddig még nem tettük – az oltást. Ezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mondta a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva.

„Az antitestszint nem egyenlő a védettséggel, ez a védettségnek csak egy eleme” – mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva. A kutató orvos kifejtette, az antitestek vizsgálata a betegség lefolyását tudja biztosan igazolni, de a védettség igazolása sokkal bonyolultabb folyamat. Mint arról tájékoztatott: egy, az egyetem által végzett felmérés szerint azok körében, akik már kaptak oltást (a kutatás valamennyi vakcinára kiterjedt), és akik negatív antitestteszttel rendelkeztek – mindenkinél egyértelműen igazolható volt a védettség. Amint azt Merkely Béla elmondta, az oltás igenis nagy szerepet játszik a megelőzésben. Hozzátette, nincs ok kapkodásra, elsőként azoknak érdemes regisztrálniuk, akik még nem vettek fel oltást, illetve azoknak, aki valamilyen krónikus betegség miatt sokkal inkább veszélyeztetettek a járvánnyal szemben.

Az orvos azt javasolta, hogy a háziorvoshoz fordulva válasszuk ki a megfelelő megoldást. Hozzátette: a harmadik oltással kapcsolatban nem kell félni, nem kell mellékhatásoktól tartani, a harmadik oltás nem árthat.

Merkely Béla szerint is fontos a harmadik oltás Fotó: Talán Csaba/Origó

Éppen ezért tartja fontosnak, hogy a járvány negyedik hullámára készülve minél többen döntsenek a vakcina felvétele mellett. A professzor szerint nagyon sokat segítene, ha azok, akik eddig még nem tették meg, kérnék az oltást, illetve azok, akik már felvették, jelentkeznének a harmadikra is. Merkely Béla a kombinált oltás mellett voksolt, vagyis úgy véli, az nyújt megfelelő védettséget, ha nem a már felvettel megegyező típusú vakcinát kérünk.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Médiaklikk oldalon.

MNO - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó