Egy közösség becsületbeli ügye, hogy ne feledje múltját
Egy közösség becsületbeli ügye, hogy ne felejtse el a múltját, emlékezzen azokra, akik meghatározó módon alakították életét - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet pénteki budapesti bemutatóján.
2021. július 16. 14:57

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mond a Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet budapesti bemutatóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2021. július 16-án. Az asztalnál balról jobbra: Somorjai Ádám pannonhalmi bencés szerzetes, Balogh Margit történész és Várszegi Asztrik korábbi pannonhalmi főapát. A magyarság és az egyház szolgálatában - Életútinterjú dr. Keresztes Sándorral című, Javorniczky István által 1988-ban és 1994-ben készített beszélgetések szerkesztett változatát tartalmazó, több mint félezer oldalas kötetet a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány adta ki. MTI/Soós Lajos

Egy közösség becsületbeli ügye, hogy ne felejtse el a múltját, emlékezzen azokra, akik meghatározó módon alakították életét - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet pénteki budapesti bemutatóján.

A politikus igazi értékközösségként beszélt a 77 éve fennálló Kereszténydemokrata Néppártról (KDNP), amely e kötettel méltó emléket állít egyik alapítójának, majd újjászervezőjének, aki "egész életét a kereszténydemokrata politizálásnak szentelte".
   
Felidézte: Keresztes Sándor a legnehezebb időkben is hű maradt katolikusként az egyházhoz, politikusként a kereszténydemokráciához, politikai felfogásának alapját pedig a nemzeti elkötelezettség és a katolikus szociális reformmozgalmakban megvalósuló pápai szociális enciklikák jelentették.
   
Keresztes Sándor érdemeként említette, hogy a kommunista uralom alatt búvópatakként megmaradt Magyarországon a kereszténydemokrata mozgalom, amelynek pártja megőrizte jogfolytonosságát, hiszen nem oszlott fel, csak szüneteltette hivatalosan a működését.
   
Kiemelte: Keresztes Sándor "szíve mindhalálig erdélyien dobogott", élenjáró szerepe volt például abban, hogy Gyulafehérvár érsekségi rangra emelkedhetett.
   
Megjegyezte, erdélyi származásából adódó nyelvtudása és terepismerete nagyban segítette ennek során elhárítani a román ellenakciókat.
   
Hozzátette: Keresztes Sándor legendás "postása" volt - a személyesen egyetlen alkalommal találkozó - Márton Áron erdélyi püspök és Illyés Gyula levelezésének, "Isten csempészeként" pedig zseniális hálózatot építve látta el könyvekkel az erdélyi magyar plébániákat.
   
Semjén Zsolt megemlítette: Keresztes Sándor soha nem tolta magát előtérbe, de amikor kellett, mindig világosan letette a garast a helyesnek tartott álláspont mellett.
   
Várszegi Asztrik korábbi pannonhalmi főapát - Keresztes Sándorral ápolt, évtizedes barátságát felelevenítve - arról beszélt: a kötet igényes, letisztult formában nyújt gazdag képet a közéleti személyiség életéről, pályafutásáról, "emberi, hívői, politikusi gondolkodásáról".

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke (b) és Várszegi Asztrik korábbi pannonhalmi főapát a Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet budapesti bemutatóján.
   
Kiemelte Keresztes Sándor tiszta, tiszteletreméltó, derűs és bölcs emberségét, valamint azt, hogy milyen tisztelettel és megbecsüléssel fordult embertársai felé.

A Keresztes Sándorról készült, a magyar kereszténydemokrácia meghatározó alakjának emléket állító kötet budapesti bemutatóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.
 

A magyarság és az egyház szolgálatában - Életútinterjú dr. Keresztes Sándorral című, Javorniczky István által 1988-ban és 1994-ben készített beszélgetések szerkesztett változatát tartalmazó, több mint félezer oldalas kötetet a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány adta ki.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó