„Lehetetlen, hogy a családok védelme az európai értékekkel ellentétes legyen”
A Magyar Nemzet Strasbourgban olyan konzervatív EP-képviselőket kérdezett, akik a hatáskörtúllépést és a forrásmegvonással való fenyegetést is elfogadhatatlannak tartják.
2021. július 8. 09:57

Az Európai Parlament ma valószínűleg elfogadja azt a határozatot Magyarországgal szemben, ami a gyermekvédelmi törvény margóján pénzelvonással fenyeget. A tegnapi strasbourgi magyarvitán is látható volt, hogy a testületben a balliberális pártok jelentős túlsúlyban vannak. Lapunk Strasbourgban olyan konzervatív EP-képviselőket kérdezett, akik nemcsak a hatáskörtúllépést, de a forrásmegvonással való fenyegetést is elfogadhatatlannak tartják.

Az Európai Parlament ma valószínűleg elfogadja azt a határozatot Magyarországgal szemben, ami a gyermekvédelmi törvény margóján pénzelvonással fenyegeti az országot. A testület tegnap tartott maratoni vitát a szabályozásról, az ügyben a szavazás eredményét ma délután hirdetik ki. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szóban forgó EP-határozat szerint az Európai Bizottságnak biztosítania kellene, hogy a magyar hatóságok a diszkriminációmentesség elve alapján használják fel az uniós pénzeket, tehát az ország addig ne kaphasson forrásokat a 2021–2027 közötti keretköltségvetés egyes alapjaiból, amíg a lehetséges jogsértések fennállnak.

 

A vita közepette az EP brüsszeli épületére is kitűzték a szivárványos lobogót Fotó: Európai Parlament

A képviselők ennél messzebbre is mennek: arra is kérik a szerződések felett őrködő bizottságot, hogy addig ne végezze el a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelését, amíg fennáll annak a lehetősége, hogy az bármilyen formában is hozzájárul a pedofília elleni törvény végrehajtásához.

A szövegben lényegében valamennyi rendelkezésre álló eszköz bevetésére buzdítják az Európai Bizottságot Budapesttel szemben.

Szinte borítékolható, hogy az EP megszavazza a szigorú állásfoglalást, hiszen – ahogy az a tegnapi vitán is látható volt – a balliberális pártok túlsúlyban vannak a testületben. A magyar ügyben egyébként egy ellenhatározati javaslat is született, amit az Európai Konzervatívok és Reformerek jobboldali frakció nyújtott be. Ebben a magyar álláspont érvényesül, miszerint a tagállamok kizárólagos feladata, hogy minden tőlük tehetőt megtegyenek a gyermekek védelmében, a magyar törvény pedig kizárólag olyan területeket fed le, ahol az EU-nak nincs hatásköre.

Az említett politikai erőviszonyok miatt kétséges, hogy az „ellendokumentum” széles támogatást nyerne el. A Magyar Nemzet a strasbourgi plenáris alkalmával viszont megkérdezett azt támogató konzervatív EP-képviselőket, akik saját megfontolásaikról beszéltek lapunknak.

„Nekem meg a francia törvény nem tetszik”

– Nem meglepő módon a vitában sok utalás volt Lengyelországra is. Minket és a magyarokat állandóan együtt emlegetnek. Feltételezem, hogy hamarosan Szlovénia is ugyanebbe a zsebbe kerül. Mi annak alapján utasítottuk el a fősodor határozatát, hogy az uniós intézményeknek kompetenciájuk sincs a családpolitikai kérdésben. Persze nem áltathatjuk magunkat, már eddig is számtalan olyan téma került terítékre az EP-ben, ahol a testület nem is mérlegelte a saját hatásköreit – mondta Zdzisław Krasnodębski lengyel európai parlamenti képviselő, filozófiaprofesszor a Magyar Nemzetnek. Az EP volt alelnöke, a lengyel Jog és Igazságosság politikusa hozzátette: ő maga nagyon kritikus például a nemrég elfogadott francia bioetikai törvénnyel kapcsolatban, s a frakciója kezdeményezni is fogja, hogy arról is legyen EP-vita.

(A szóban forgó szabályozás a mesterséges megtermékenyítés engedélyezését kiterjeszti egyedülálló vagy homoszexuális kapcsolatban élő nők számára is – a szerk.) Mint arra Krasnodębski szinte nevetve felhívja a figyelmünket, az EP politikai erőviszonyai miatt borítékolható ugyanakkor, hogy a francia vita sosem kap majd zöld jelzést. – Ha a magyar és a lengyel eseteket megvitatjuk, beszéljünk a franciákról is – húzza alá.

Zdzisław Krasnodębski szerint az uniós-tagállami hatáskörök, a szubszidiaritás kérdésköre mellett a másik szembetűnő jelenség a nyugati tagállamok vezetőinek posztkolonialista hozzáállása Közép-Kelet- Európához. – Ebben a magyar miniszterelnöknek kifejezetten igaza van – mondja, hozzátéve: ez a fajta, lekezelő hozzáállás például a szlovén EU-elnökségről szóló, eheti EP-vitában a napnál is világosabbá vált.

A filozófiaprofesszor is hiányolja az egyenlő bánásmódot a nyugati tagállamok vezetőinek részéről Fotó: Európai Parlament

„Bárki mellett kiállunk, aki az európai civilizáció alapjait védi”

Carlo Fidanza, az Olaszország Fivérei jobboldali párt EP-képviselője szintén megerősítette, hogy pártja a fősodor határozatterve ellen szavaz a magyar ügyben.

– Lehetetlen, hogy a család szerepének, a gyermekek jogainak a védelme, valamint a szülői felelősség az európai értékekkel ellentétesek legyenek.

Épp ellenkezőleg. Ezekre mind jobban szükség van egy olyan korban, amikor az úgynevezett genderelmélet egyre nagyobb teret nyer már a kiskorúak körében is – mondta lapunknak a politikus. Azt is hangoztatta: az Olaszország Fivérei bárki mellett kiáll, aki az európai civilizáció alapjait védi. Kérdésünkre az EP-képviselő kifejtette, hogy számára is teljességgel elfogadhatatlan, hogy egyes EP-frakciók az uniós alapokat használnák zsarolóeszközként. – Korábban is számos alkalommal jeleztük, hogy a jogállamisági rendeletet nem szabadna arra használni, hogy nyomást helyezzenek a brüsszeli mainstreamtől eltérő nézeteket valló kormányokra – húzta alá. – Az pedig még inkább elfogadhatatlan lenne, ha az Európai Bizottság is beadná a derekát – szögezte le.

Carlo Fidanza (középen) és Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei elnöke az Európai Parlament elnökénél, David Sassolinál Fotó: Európai Parlament

Judi Tamara (Strasbourg)

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó