Soltész: a pálosok 750 éve teremtenek értéket Magyarországon
Tizenegy évvel ezelőtt, amikor a kormány megkezdte munkáját, elhatározta, a legfontosabb cél, hogy értéket teremtsen, mint a pálosok 750 éve Magyarországon - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Márianosztrán.
2021. július 7. 15:55

Soltész Miklós a Boldog Özséb-program keretében megújult pálos kegytemplom és plébániakert átadásán arról beszélt, hogy ma értéktelenné akarják tenni azt a több ezer éves ószövetségi és újszövetségi tanítást, amely mindenki szívébe bele van vésve, a nem hívő emberekébe is.

A teremtett világ, a tízparancsolat törvényei ott vannak minden ember szívében, lelkében, még akkor is, ha bűnösen éljük meg a világot - fogalmazott. Fontos ezekért az értékekért ma kiállni, mert akkor az értéktelen dolgok egy vagy két évtized múlva el fognak tűnni, de ezért mindenkinek a maga helyén el kell végeznie saját feladatát - fűzte hozzá az államtitkár.

 

A Boldog Özséb Program részeként megújult bazilika Márianosztrán 2021. július 7-én. MTI/Máthé Zoltán

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője azt mondta: szükség van az olyan helyekre, mint a most átadott pálos kegytemplom és plébániakert, amely a kereszténység nemzetmegtartó erejét segíti, mert folyamatosan támadják és megpróbálják háttérbe szorítani mindazt, ami a keresztény örökség, a keresztény identitás része Európában. A genderideológia szép lassan belopakodik a mindennapi életbe - folytatta -, ezért ma ismét szükséges megvédeni a vallásszabadságot, "mert mi, keresztények a saját meggyőződésünket már csak büntetőjogi következményekkel való szembenézéssel vallhatjuk meg". Szerencsére Magyarországon még nincs ilyen, de Európában már láthatunk erre példákat - jelentette ki az államtitkár.

Puskás Róbert Antal pálos tartományfőnök azt mondta, hogy a kegyhelyek ma nagyon fontos szerepet foglalnak el az egyházban a megújulás és az evangelizáció szempontjából. Olyan jövő előtt állunk, amelyben még nagyobb szükség lesz biztos pontokra, ahol önmagára és Istenre talál az ember, amikor minden megkérdőjeleződik és az emberek újra keresni fogják a gyógyulás és a normalitás forrásait - fogalmazott. Az egyház szent helyei lesznek ezek a biztos pontok - tette hozzá.

A Boldog Özséb-program egy 2019-ben indult hároméves projekt, amely a magyar pálos rend fejlesztéseit, kulturális tevékenységeit foglalja magába, és a kormány támogatásával valósul meg.

Vízi András pálos házfőnök-plébános, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Burikné Moóri Tamara polgármester, Puskás Róbert Antal pálos tartományfőnök és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a megújult pálos kegytemplom és plébániakert átadóján Márianosztrán 2021. július 7-én. MTI/Máthé Zoltán

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó