Kövér László Újvidéken: Óriási változás
Óriási változáson ment át az utóbbi években a vajdasági magyar közösség, és míg korábban sokaknak azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy elhagyják-e szülőföldjüket a boldogulás érdekében, mára megerősödtek, és sikeresek - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a szabadkai Pannon RTV-ben.
2021. július 6. 18:37

Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét (b3), Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát (b2) és Csallóközi Eszter szabadkai főkonzult (b) fogadja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Újvidéken, az Európa Kollégium épületénél 2021. július 6-án. Kövér László megbeszélést folytatott Pásztor István VMSZ-elnökkel, illetve a vajdasági magyar közösség képviselőivel. MTI/Szigetváry Zsolt

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetője (j) köszönti Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét.

 

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (j3) Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetőjét (b) hallgatja a VMSZ parlamenti frakciójával folytatott megbeszélésén.

A házelnök kétnapos szerbiai látogatását összegezte a televíziós interjúban, amelyben kitért arra is, hogy nemzetpolitika és szomszédságpolitika szempontjából szerencsés csillagzat alatt áll Szerbia és Magyarország is. Mint mondta: van egy olyan anyaországi kormányzat, amely felismerte, komolyan vette saját alkotmányos kötelezettségét, hogy nemcsak az ország határain belül élő magyar polgárok iránt tartozik felelősséggel, hanem a nemzet egésze iránt. "Ráadásul sikerült egy olyan anyagi hátteret is teremteni a gazdasági fellendüléssel, amely nagyságrendi, minőségi fejlődést jelentett az együttműködésben" - tette hozzá, majd úgy folytatta: emellett "sikerült partnerre találni egy olyan szerbiai kormányzatban, amely a történelmi berögződéseken, régi, rossz hagyományokon hajlandó volt túllépni, és változtatni".

"Megértette azt, amit mi is vallunk, hogy itt, Közép-Európában, egymás mellett, sokszor összekeveredve élünk, tehát nem tudunk és nem is szabad abban gondolkodnunk, hogy tiszta nemzetállamokat alakítsunk ki a magunk számára. Ezért aztán meg kellett tanulni az együttműködésnek, az együttélésnek azokat a formáit, amelyek arról szólnak, hogy Magyarország támogatja anyagiakban és erkölcsi vonatkozásban is azt a tizenhárom nemzetiséget, amely jelenleg Magyarország területén él, és Szerbia is támogatja a törekvéseiben azt a jelentős lélekszámú magyar közösséget, amely itt hosszú időn keresztül a kivándorlás, a menekülés gondolatával volt kénytelen foglalkozni" - részletezte. Kövér László elmondta: az évek óta tartó jó kapcsolat kiépítésében oroszlánrészt vállalt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amely képes volt "a bizalom hídját kiépíteni a szerb politikai elittel, és ma úgy látom, hogy nem csupán taktikai vagy akár személyes szimpátiára épülő együttműködés, partnerség van Szerbia és Magyarország között, hanem stratégiai együttműködés a kölcsönös érdekek és értékek alapján".
   
Azokhoz a vészterhes időkhöz képest, amikor a vajdasági magyaroknak az elvándorláson kellett gondolkodniuk, óriási fejlődésen ment át ez a közösség - tette hozzá. "Nemcsak azért, mert Magyarországnak van egy koncepciózus, nemzetpolitikában gondolkodó vezetése, hanem ennek a vajdasági magyarságnak is van egy koncepciózus jövőképpel rendelkező, és a saját nemzete iránt elkötelezett vezetése" - magyarázta.
   
Kövér László kifejtette, hogy Szerbiának jelen pillanatban a legfontosabb nemzetpolitikai feladata a teljes jogú európai uniós tagság elérése. "Mi pedig ebben szeretnénk minden segítséget megadni, és nem csupán barátságból, vagy azért, mert valamilyen viszonzást várunk ezért cserébe, hanem azért, mert ez a mi nemzeti érdekeinkkel is teljes mértékben egybevág. Mi azt szeretnénk elhitetni az Európai Unió vezetőivel, arra szeretnénk ráébreszteni a vonakodó tagállamok politikusait, hogy nem csupán Magyarország, vagy tágabban véve Közép-Európa stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán, és benne Szerbia európai uniós integrációja, hanem az egész Európa stabilitásának a záloga a jövőre nézve" - magyarázta. "Bizonytalan világban élünk, Európa maga is elbizonytalanodott, talán éppen ez is okozza azt, hogy lelassult a bővítés, az újraegyesítés folyamata, de ezen túl kell lépni és olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, (.) hogy végre kimondhassuk, hogy Európa a szó szoros értelmében tényleg újra egyesült egy szabad, független, de együttműködésre kész nemzetállamok közösségében megtestesülő Európai Unióban" - fűzte hozzá.
   
Az Országgyűlés elnöke kétnapos szerbiai útjának második napján, kedden Újvidéken a vajdasági magyar fiatalok szerbiai továbbtanulási lehetőségeiről tárgyalt, majd Topolyán és Szabadkán tekintett meg fejlesztéseket. Útja során elmondta, úgy látja, a koronavírus-járvány ellenére a beruházások kivitelezése megfelelően haladt.

 

övér László, az Országgyűlés elnöke (szemben, j2), mellette Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (j3), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j4) és Veress László elnöki titkárságvezető (j) Újvidéken, az Európa Kollégium épületében 2021. július 6-án. Kövér László megbeszélést folytatott Pásztor István VMSZ-elnökkel, illetve a vajdasági magyar közösség képviselőivel. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Az épülő Vénusz Stadion sport- és rekreációs központ Topolyán 2021. július 6-án. 

 

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (k) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének (b) társaságában megtekinti Bíró Károly egykori polgármester szobrát Szabadkán 2021. július 6-án.

 

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke (szemben, b3) vajdasági magyar médiumok vezetőivel találkozik a szabadkai Magyar Médiaház épületében 2021. július 6-án. Mellette Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány ügyvezetője, a Pannon RTV igazgatója, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Veress László elnöki titkárságvezető (szemben, b-j). MTI/Szigetváry Zsolt

MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó