Brüsszelben lopakodó birodalom-építés zajlik
A magyar gyermekvédelmi törvényről zajló európai uniós vitát elsősorban hatásköri küzdelemnek tartja Kiszelly Zoltán politikai elemző, aki a Magyar Hírlapnak beszélt a nemzeti konzultáció fontosságáról, Karácsony Gergely és a szo­cia­listák vergődéséről is.
2021. július 5. 09:49

Az Európai Unióban továbbra is folyamatos támadások érik a magyar gyermekvédelmi törvényt, bár azt Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is elismerte, hogy a jogállamisági mechanizmus nem alkalmazható ebben a kérdésben. „Hatásköri vita zajlik Budapest és Brüsszel között, mert a bizottság igyekszik túlterjeszkedni a hatáskörein” – értékelte az elmúlt hét történéseit a lapnak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzések központjának igazgatója.

„Lopakodó birodalomépítés zajlik, hiszen az unió alapokmánya a gyermekek nevelésének a jogát egyértelműen tagállami hatáskörbe sorolja, ám a bizottság szeretné, ha a kérdést a szabadságjogok felől közelíthetné meg. Gyaníthatóan ebből is egy elhúzódó kötelezettségszegési eljárás lesz, és a bíróság mondja majd ki a végső szót” – tette hozzá. A politológus az elmúlt hét egyik legjelentősebb eseményének azt tartja, hogy az Európai Parlament két pártcsaládja, a konzervatívok és reformerek, illetve az identitás és demokrácia képviselőcsoportja – tizenöt ország tizenhat pártja részvételével – egy új jobboldali erőt szervez.

„A néppárt már nem tudja ellátni a jobboldali érdekek képviseletét, választásról választásra kevesebb képviselővel rendelkeznek, míg az új csoportosulás folyamatosan erősödik, és összefoghatja az európai realistákat, az erős tagállamokra építve az uniót.” A hazai baloldal nem csupán Brüsszelben, de itthon is önmagának ellentmondva cselekszik. Az önkormányzati választások idején a budapesti metrón hőmérővel kampányoló Karácsony Gergely olyan villamosok beszerzéséről döntött, amelyeket klíma hiányában a frankfurtiak csak grillsütőnek neveznek. „Nem először derül ki, hogy ürügy van, klíma nincs – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

– A főpolgármester nem túl sikeres országjárásba kezdett, hiszen a legutóbbi eredmények már azt mutatják, hogy Dobrev Klára kezdi utolérni a népszerűségben az ellenzéki oldalon, miközben feltételezhetően a város rovására járja a vidéki településeket. Gyurcsány Ferenc akarata egyre látványosabban érvényesül, és vele szemben a főpolgármester és a szocialista párt is csak vergődik.” Egyre több baloldalhoz kötődő személyiség kritizálja az összefogást, mert meglátásuk szerint az ellenzéknek semmilyen programja nincs, kampányuk mindössze az Orbán-ellenességre korlátozódik. „Mindez azt mutatja, hogy a hatalom megszerzése és a pénz reménye tartja csak össze a baloldalt – kommentálta a felvetést a politikai elemző.

– Budapest erre a szemléletes példa, ahol az önkormányzati választásokra Karácsony Gergely nagy kínlódva összeállított egy programot, ám a választást követően kipukkant a lufi, mert alig valósított meg valamit. Az ellenzéki politikusok rendre meglepődve szembesülnek a valósággal. Így járt Jakab Péter, a Jobbik elnöke is a héten, aki egy munkásemberrel került konfliktusba, és ezen keresztül megtapasztalhatta, hogy más a melósokról beszélni, és más az élet” – fogalmazott.

A kormánypártok a héten közétették a nemzeti konzultáció kérdéseit, amelyekre augusztus 25-ig várják a válaszokat. „A konzultáció egy fontos demokratikus eszköz, amelyen keresztül az emberek megerősíthetik a közelmúlt döntéseit, és többek között a gyermekvédelemről, a családtámogatásokról, valamint a migrációról mondhatnak véleményt” – utalt a tizennégy pontos konzultációra Kiszelly Zoltán.

Magyar Hírlap
  • „Mesterterv" – Üldözné a baloldal az adózókat
    Bizonyos, hogy az adórendszerben korszakváltás lenne, mert véget vetnének az elvonások csökkentésének, és ismét beköszöntene az adóemelések időszaka. Ahogy sok minden másban is, ebben is egyetértenek Gyurcsány Ferenc szövetségesei. Ez nem lenne újdonság, miután 2010 előtt is így csinálták.
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
MTI Hírfelhasználó