A Jobbik rávilágít a szivárványkoalíció törékenységére
Az LMBTQ-jogok mellett számos kérdés is töréspontot jelent a szivárványkoalícióban, ezért a hiteltelenség vádja vetülhet a hatpárti összefogásra.
2021. június 27. 11:29

A baloldali pártok közötti kapcsolatot az Orbán-kormány ellen érzett gyűlöleten kívül semmi nem tartja össze, ugyanis több kérdésben lényeges különbség tapasztalható a szivárványkoalíció tagjai között – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel. Erre példa a gyermekek védelme kapcsán hozott törvény, amelyet Jakab Péter pártja megszavazott, míg a többi baloldali párt tartózkodott, és heves tiltakozásba kezdett a jogszabály kapcsán.

– Nagyon érdekes a Jobbik viselkedése a pedofiltörvény kapcsán, hiszen olyan szavazókat igyekeztek megszólítani annak támogatásával, akik már réges régen elhagyták az egykori nemzeti pártot – reagált lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője arra, hogy a többi baloldali párttal ellentétben a Jobbik megszavazta a tervezetet.

Az elemző hangsúlyozta: több közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a Jobbik 2018-as szavazóinak túlnyomó része már a Fideszt támogatja, míg Jakab Péter a botránypolitizálásával főként a Momentumtól és a DK-tól szívott el támogatókat.

– Mindezek fényében egyáltalán nem volt logikus döntés szembemenni a balliberális szivárványkoalíció álláspontjával a Jobbiknak, hiszen azzal szavazókat veszítenek – közölte Deák Dániel, hozzátéve: jól példázza mindezt, hogy a közösségi oldalakon, illetve egyéb felületeken Jakab Péter és más jobbikos politikusok is komoly támadásokat kaptak a pedofilellenes törvény megszavazása miatt.

A XXI. Század Intézet munkatársa rámutatott: sokan kijelentették, hogy nagyot csalódtak a Jobbikban, és nem fognak jobbikos politikusra voksolni.

– A Jobbik viselkedése emellett rávilágít a balliberális szivárványkoalíció törékenységére és kormányzásképtelenségére. Ha ilyen fontos kérdésekben sem tudnak közös nevezőre jutni, akkor hogyan tudnának például egy költségvetést elfogadni, ha esetleg kormányra kerülnének? – tette fel a kérdést a politológus.

Deák Dániel emlékeztetett: nem csak a mostani szavazás, hanem számos egyéb kérdés is töréspontot jelent a hatpárti koalícióban: az LMBTQ-jogok ügyében nem értenek egyet, a határon túli magyarok kapcsán sem egységes az álláspontjuk, de például az adórendszer átalakításának kérdésében sem tudnak közös nevezőre jutni.

– Magyarán, az Orbán-gyűlöleten túl nem sok minden köti össze ezeket a pártokat, ami egy választás során várhatóan nem lesz elég, hiszen a választók világos víziót, jövőképet és kormányzóképességet várnak el a parlamenti választáson induló politikai erőktől – mondta el a szakértő.

A XXI. Század Intézet elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy az előválasztás kapcsán már megkötötték az alkukat a balliberális pártok, így a valódi téttel nem rendelkező esemény során csupán abban eredményezhet változást a mostani eset, hogy a Jobbik politikusaira kisebb arányban fognak majd voksolni más ellenzéki pártok szavazói, mint azt korábban remélték, ugyanakkorsokan kiábrándulhatnak a többi balliberális pártból is, mert azt látják, hogy elvtelen koalíciókat kötöttek.

– A balliberális pártok álláspontja az LMBTQ-jogok vagy a pedofilellenes törvény kapcsán is hiteltelen, hiszen olyan párttal szövetkeztek, amely a szavazás során ellenezte az ideológia népszerűsítését az iskolákba – véli a szakértő.

Mint ismeretes: múlt héten az Országgyűlés elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. Az előterjesztésre a kormánypárti képviselők, illetve a Jobbik mondott igent, a többi baloldali párt ugyanakkor bojkottálta a szavazást.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a homoszexuális lobbi szimpatizánsai közül többen is csalódottságuknak adtak hangot, amiért a Jakab Péter vezette párt megszavazta a pedofilellenes törvényt, ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy az LMBTQ-kérdések mentén konfliktus alakul ki a balliberális pártok között.


 
magyarnemzet.hu
  • A magyarok mindig rendes feltámadásra várnak
    "Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
MTI Hírfelhasználó