Háttéralkuk alakítják a baloldali előválasztást
A kormány embertelenségére építené kampányát a Párbeszéd, miközben hónapokig a keleti vakcinák ellen hergeltek.
2021. június 26. 12:19

Továbbra sem igaz az a megállapítás, hogy az előválasztás a legalkalmasabb ellenzéki jelöltek kiválasztását bízza a választókra. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a 106 egyéni választókerületből egyikben sem lesz hatpárti verseny az indulás jogáért – mutatott rá lapunk megkeresésére Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője kifejtette: azokon a helyeken, ahol politikai érdeksérelem miatt egymásnak estek a felek, arra lehet számítani, hogy újabb pártközi háttéralkuk mentén állapodnak majd meg.

A baloldal évek óta hangoztatott kampányelemeit foglalja össze Karácsony Gergely 99 mozgalmának fő üzenete. Az ő helyzetértékelésük szerint a magyarok 99 százaléka rosszul, míg egy százaléka jól járt a 2010 óta hivatalban lévő polgári kormányzás politikájával. Az ilyen, rendkívül populista és leegyszerűsítő szlogenek több sebből véreznek, főként azért, mert figyelmen kívül hagyják az elmúlt tíz év kormányzati eredményeit: egy évtized alatt Magyarországon a szegénységi ráta 12 százalékra csökkent, míg az Európai Unióban átlagosan 16,8 százalékra emelkedett – reagált Tóth Erik Dorosz Dávid, a Párbeszéd kampányfőnökének szavaira.

Mint azt lapunk tegnap megírta, Dorosz Dávid a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a Párbeszéd és Karácsony Gergely kampányát a kormány embertelenségére kívánják építeni. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a kormányzati teljesítmény eredményei széles társadalmi csoportokat értek el, így a kabinettel szembeni hangulatkeltésre kevés lehetőség marad, mindez csak szimbolikus ügyeken keresztül lehetséges.

– Míg 2010-ben a magyar lakosság 75 százaléka nem tudott volna fedezni egy váratlan kiadást, addig 2019-ben ez az arány megfeleződött, 36 százalékra esett. Kétszeresére nőtt a minimálbér összege, amely 2010-ben még bruttó 78 ezer forint volt, idén pedig már bruttó 169 ezer forint lehet, és napirenden van a 200 ezer forintos összeg bevezetése is.

Karácsonyék kampánya csak szimbolikus ügyekre épül

A segély helyett munkaalapú társadalmat hirdető gazdaságpolitika egyik vitathatatlan eredménye, hogy 2010-hez képest 850 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, 2021 márciusában pedig a dolgozók létszáma meghaladta a 4,6 millió főt .

Kedvező fejlemény az is, hogy nemcsak a munkát végzők aránya emelkedett, hanem a munka értéke is. 2010-ben a nemzetgazdasági ágazatokban együttesen 202 ezer forint volt Magyarországon a bruttó átlagkereset, 2020-ban pedig már 403 ezer forint – sorolja a vezető elemző, hozzátéve: embertelenséggel vádolni a kabinetet meglehetősen pikírt hozzáállás annak ismeretében, hogy Karácsony Gergelyék pártja fél éven keresztül folytatott politikai kampányt a keleti vakcinákkal szemben, amely akár emberéletekbe kerülhetett.

– Azt se felejtsük el, hogy Karácsony maga sem túl elfogadható módon indította el miniszterelnök-jelölti kampányát akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök testi adottságaival élcelődött – emlékeztet Tóth Erik.

A vezető elemző úgy véli, az előválasztás nem több a korábban látott baloldali castingoknál. Egy kicsit átfazonírozták, jóval több pénzt és erőforrást áldoznak rá, de továbbra sem igaz az a megállapítás, hogy az előválasztás a legalkalmasabb ellenzéki jelöltek kiválasztását bízza a választókra.

Ezt támasztja alá az a tény, hogy a 106 egyéni választókerületből egyikben sem lesz hatpárti verseny a megszerezhető indulási jogért az előválasztáson. Ellenben 15 körzetben már most tudni lehet, hogy egyszereplős lesz a „verseny”.

A folyamat antidemokratikus voltáról Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke, korábbi alelnökerántotta le a leplet, miután elárulta, hogy a pártvezetők döntenek arról, hogy ki hol indul, ebbe a választóknak – és a politikusoknak – nincs érdemi beleszólási lehetőségük.

Azokon a helyeken pedig – például Zuglóban –, ahol politikai érdeksérelemből egymásnak estek a felek, valószínűleg újabb pártközi háttéralkuk mentén állapodnak majd meg – szögezte le Tóth Erik.

magyarnemzet.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó