Háttéralkuk alakítják a baloldali előválasztást
A kormány embertelenségére építené kampányát a Párbeszéd, miközben hónapokig a keleti vakcinák ellen hergeltek.
2021. június 26. 12:19

Továbbra sem igaz az a megállapítás, hogy az előválasztás a legalkalmasabb ellenzéki jelöltek kiválasztását bízza a választókra. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a 106 egyéni választókerületből egyikben sem lesz hatpárti verseny az indulás jogáért – mutatott rá lapunk megkeresésére Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője kifejtette: azokon a helyeken, ahol politikai érdeksérelem miatt egymásnak estek a felek, arra lehet számítani, hogy újabb pártközi háttéralkuk mentén állapodnak majd meg.

A baloldal évek óta hangoztatott kampányelemeit foglalja össze Karácsony Gergely 99 mozgalmának fő üzenete. Az ő helyzetértékelésük szerint a magyarok 99 százaléka rosszul, míg egy százaléka jól járt a 2010 óta hivatalban lévő polgári kormányzás politikájával. Az ilyen, rendkívül populista és leegyszerűsítő szlogenek több sebből véreznek, főként azért, mert figyelmen kívül hagyják az elmúlt tíz év kormányzati eredményeit: egy évtized alatt Magyarországon a szegénységi ráta 12 százalékra csökkent, míg az Európai Unióban átlagosan 16,8 százalékra emelkedett – reagált Tóth Erik Dorosz Dávid, a Párbeszéd kampányfőnökének szavaira.

Mint azt lapunk tegnap megírta, Dorosz Dávid a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a Párbeszéd és Karácsony Gergely kampányát a kormány embertelenségére kívánják építeni. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a kormányzati teljesítmény eredményei széles társadalmi csoportokat értek el, így a kabinettel szembeni hangulatkeltésre kevés lehetőség marad, mindez csak szimbolikus ügyeken keresztül lehetséges.

– Míg 2010-ben a magyar lakosság 75 százaléka nem tudott volna fedezni egy váratlan kiadást, addig 2019-ben ez az arány megfeleződött, 36 százalékra esett. Kétszeresére nőtt a minimálbér összege, amely 2010-ben még bruttó 78 ezer forint volt, idén pedig már bruttó 169 ezer forint lehet, és napirenden van a 200 ezer forintos összeg bevezetése is.

Karácsonyék kampánya csak szimbolikus ügyekre épül

A segély helyett munkaalapú társadalmat hirdető gazdaságpolitika egyik vitathatatlan eredménye, hogy 2010-hez képest 850 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, 2021 márciusában pedig a dolgozók létszáma meghaladta a 4,6 millió főt .

Kedvező fejlemény az is, hogy nemcsak a munkát végzők aránya emelkedett, hanem a munka értéke is. 2010-ben a nemzetgazdasági ágazatokban együttesen 202 ezer forint volt Magyarországon a bruttó átlagkereset, 2020-ban pedig már 403 ezer forint – sorolja a vezető elemző, hozzátéve: embertelenséggel vádolni a kabinetet meglehetősen pikírt hozzáállás annak ismeretében, hogy Karácsony Gergelyék pártja fél éven keresztül folytatott politikai kampányt a keleti vakcinákkal szemben, amely akár emberéletekbe kerülhetett.

– Azt se felejtsük el, hogy Karácsony maga sem túl elfogadható módon indította el miniszterelnök-jelölti kampányát akkor, amikor Orbán Viktor miniszterelnök testi adottságaival élcelődött – emlékeztet Tóth Erik.

A vezető elemző úgy véli, az előválasztás nem több a korábban látott baloldali castingoknál. Egy kicsit átfazonírozták, jóval több pénzt és erőforrást áldoznak rá, de továbbra sem igaz az a megállapítás, hogy az előválasztás a legalkalmasabb ellenzéki jelöltek kiválasztását bízza a választókra.

Ezt támasztja alá az a tény, hogy a 106 egyéni választókerületből egyikben sem lesz hatpárti verseny a megszerezhető indulási jogért az előválasztáson. Ellenben 15 körzetben már most tudni lehet, hogy egyszereplős lesz a „verseny”.

A folyamat antidemokratikus voltáról Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke, korábbi alelnökerántotta le a leplet, miután elárulta, hogy a pártvezetők döntenek arról, hogy ki hol indul, ebbe a választóknak – és a politikusoknak – nincs érdemi beleszólási lehetőségük.

Azokon a helyeken pedig – például Zuglóban –, ahol politikai érdeksérelemből egymásnak estek a felek, valószínűleg újabb pártközi háttéralkuk mentén állapodnak majd meg – szögezte le Tóth Erik.

magyarnemzet.hu
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó