Kétszáz katolikus óvoda épül, bővül vagy újul meg
A következő években több mint kétszáz katolikus óvoda épül, bővül vagy újul meg idehaza a katolikus óvodafejlesztési programban - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Héderváron, ahol csaknem 50 millió forintból újult meg a Napsugár piarista óvoda.
2021. június 25. 13:18

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a csaknem 50 millió forintból megújult Napsugár piarista óvoda átadásán a Győr-Moson-Sopron megyei Héderváron 2021. június 25-én. MTI/Krizsán Csaba

A következő években több mint kétszáz katolikus óvoda épül, bővül vagy újul meg idehaza a katolikus óvodafejlesztési programban - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Héderváron, ahol csaknem 50 millió forintból újult meg a Napsugár piarista óvoda.

Soltész Miklós kiemelte, hogy három területen újulnak meg idehaza óvodák, egyrészt önkormányzati vagy állami, másrészt egyházi - katolikus, református és evangélikus - fenntartásúak. A harmadik terület a Kárpát-medence magyarlakta területeit érinti.
   
Az államtitkár a pedofil bűnelkövetőkkel kapcsolatos törvényre utalva azt mondta, hogy nemtelen támadás éri Magyarországot, a magyar szülőket amiatt, hogy "a gyermekeinket szeretnénk óvni".
   
Az egyházi intézmények esetében pedig nehéz a helyzet, hiszen a krisztusi tanítás azt mondja, hogy "engedjétek hozzám a gyermekeket", de "hogyan lehet az óvodapedagógusoknak, a szülőknek, vagy a papoknak úgy szeretni a gyermekeket, hogy közben olyan dolgokkal ne vádoljanak minket, ami hamis és nem igaz" - tette fel a kérdést.
   
Leszögezte, ugyanakkor a másik oldalról oda kell figyelni azokra a bűnökre, "gyalázatos dolgokra", amelyek a múltban megtörténtek, és ezt jogilag kell szabályozni.
   
"Az a jogszabály, amit meghoztunk, jó és helyes, jó irányba viszi az országot és a gyermekeink és unokáink védelmében nagyon sokat tesz" - mondta.
   
Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy azok, akik félreértelmezik vagy szándékosan félremagyarázzák a hazai jogszabályokat, menjenek vissza az iskolába, tanuljanak meg olvasni, és az olvasottakat értelmezni.
   
"Ha ez nem sikerül, akkor pedig ne terjesszenek Magyarországról, a magyar emberekről olyat, ami hamis és nem igaz" - tette hozzá.
   
Kiemelte, "nekünk ki kell állnunk az igazunkért, mert ha mi nem állunk ki, senki nem fog" és oda fogunk jutni, ahová Nyugat-Európa, ahol sorra zárják be a templomokat, vagy alakítják át őket mecsetekké, szórakozóhelyekké.
   
Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy az óvoda a legfontosabb hely, mert a gyermekek ott kapják meg azokat az értékeket, amelyeket egész életükben magukénak érezhetnek.
   
Felidézte, hogy a piarista rend öt évvel ezelőtt vette át Héderváron az óvoda és az iskola fenntartását, azóta az iskola megerősödött, létét ma már nem fenyegeti veszély, a Napsugár óvodában pedig két csoportban 40 gyermeket gondoznak.
   
A munkálatok részeként felújították a vízvezetékrendszert, a vizesblokkot, a burkolatokat és az elektromos vezetékeket - sorolta.
   
Nagy István szintén kitért a pedofil bűnelkövetőkkel kapcsolatos törvényt övező vitákra. Azt mondta, hogy "olyan támadás kereszttüzében élünk", amelyben az alapértékeinket éri támadás.
   
Fontos, hogy "ne üljünk fel" azoknak a divatirányzatoknak, amik "olyan dolgokban nyilvánulnak meg, amelyekről nem tudjuk, hogy honnan jönnek és mi célból" - mondta, hozzátéve, hogy a keresztény értékrend alapelveire és "kulturális értékeinkre építve tudunk csak biztonságos jövőt biztosítani gyermekeinknek".
   
Szakál Ádám Márton piarista tartományfőnök a gyermekek műsorát követően azt nevezte a legfontosabb feladatnak, hogy a gyermekek számára biztonságot tudjanak nyújtani és megteremteni bennük azt az alapot, amelyre egész életükben tudnak építeni.

 

Győr-Moson-Sopron megyében 1,663 milliárd forintból újul meg 110 templom és imaház

A magyar templomfelújítási program részeként Győr-Moson-Sopron megye 87 településén 110 templom, imaház, közösségi tér vagy plébánia újul meg 1 milliárd 663 millió forintból - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Győrben.

Soltész Miklós emlékeztetett: a kormány döntése szerint mintegy 26 milliárd forint értékben támogatja templomok és imaházak felújítását a magyar templomfelújítási programban.
   
Idehaza 1400, a Kárpát-medence magyarlakta területein pedig további 400 templom megújítását támogatják - tette hozzá.
   
Hangsúlyozta, hogy a járvány után a gazdaság újraindítása mellett a lelki életet is újra kell indítani, aminek része a megszépült környezet.
   
Soltész Miklós a pedofil bűnelkövetőkkel kapcsolatos törvényre utalva kiemelte, hogy "nagy küzdelemben vagyunk", mert azt lehet tapasztalni, hogy a baloldal és az Európai Unió egyes politikusai "kiforgatják" a törvényt és "áthazudják" az üzenetét.
   
Kifejtette, hogy miközben a törvény a gyermekek védelmét szolgálja, a "baloldal azt találja ki, hogy ez a törvény teljesen másról szól. Telekiabálják Európát, olvasni nem tudnak, értelmezni nem tudnak és hazudoznak".

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k), valamint Simon Róbert Balázs (b) és Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselői a Győr-Moson-Sopron megyei templomfelújításokról tartott sajtótájékoztatón Győrben 2021. június 25-én. A magyar templomfelújítási program részeként Győr-Moson-Sopron megye 87 településén 110 templom, imaház, közösségi tér vagy plébánia újul meg 1 milliárd 663 millió forintból. MTI/Krizsán Csaba
   
Ez az "ármánykodás" azonban a kormánynak nem árt, de azt a közösséget, amelyik "mellett állítólag kiállnak, (...) bántják és meggyalázzák" - fűzte hozzá.
   
Az államtitkár leszögezte, "ebben a liberális diktatúrában" sem fog sikerülni szétverni az egyházak több ezer éves erkölcsi tanítását, mert nem sikerült sem a francia forradalom, sem a kommunizmus ideje alatt.
   
"Mi ki fogunk állni egyházaink mellett" - fogalmazott Soltész Miklós.
   
Simon Róbert Balázs, Győr és térsége fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy választókerületében 123 millió forint értékben kilenc egyházközségben újulnak meg katolikus, református, evangélikus és baptista templomok, imaházak.
   
Kara Ákos, a térség másik fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy választókerületének 16 településén 291 millió forint értékben újul meg húsz templom.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Hollandia „drogállammá” vált egy főrendőr szerint
  A kábítószer piaca párhuzamos gazdaságot működtet, a drogkereskedelmet felügyelő maffia befolyása pedig mindenhova elér – panaszolta nyilvánosan a holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs.
MTI Hírfelhasználó