Emlékhelyek nélkül nem épülhet erős nemzettudatú Magyarország
A Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója szerint emlékhelyek nélkül nem épülhet erős nemzettudatú Magyarország.
2021. június 20. 16:52

Móczár Gábor erről Székesfehérváron, a Romkertben, az Emlékhelyek napja országos rendezvénysorozat vasárnapi nyitó sajtótájékoztatóján beszélt. A főigazgató rámutatott, hat éve azért indították el a kezdeményezést, hogy a magyar történelem megkerülhetetlen helyszínei közötti kapcsolatot szorosabbra fűzzék, s ezáltal még jobban beépítsék azokat az országos közvélemény tudatába.

Jelezte, hogy idén közel 60 helyszínen zajlanak programok, s több tízezren fordulnak meg a rendezvényeken.

A sajtótájékoztatón mutatta be Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Nemzeti Emlékhely megnevezéssel kibocsátott kétezer forint névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmet, amely a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat nyolcadik eleme.

Az igazgató elmondta, hogy az ópusztaszeri emlékpark alapításának 50. évfordulója alkalmából jelent meg az emlékérem, amelyet Szabó Virág szobrászművész tervezett. Megjegyezte, hogy az emlékérme-sorozat a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, azóta a Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium, Somogyvár-Kupavár, a Mohácsi nemzeti emlékhely, a Rákoskeresztúri Újköztemető, a Fiumei úti sírkert, az Esztergom, Várhegy és Víziváros nemzeti emlékhely, valamint az Országház és környéke kiemelt nemzeti emlékhely szerepelt rajta.

DVAST20210620011

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója átadja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Nemzeti Emlékhely megnevezéssel kibocsátott kétezer forint névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmet, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat nyolcadik elemét Kertész Péternek, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetőjének Az emlékhelyek napja hivatalos megnyitóján a székesfehérvári Romkertben 2021. június 20-án. MTI/Vasvári Tamás

Hergár Eszter közölte, hogy az érme előoldalán központi motívumként az emlékparkban található millenniumi Árpád-emlékmű részlete látható, illetve itt vannak a hivatalos fizetőeszközök kötelező alaki kellékei is. A hátoldalán az emlékpark emblematikus elemei: a Monostor alaprajza, az Árpád-emlékmű és a Rotunda ábrázolása jelenik meg erdős tájképpel. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 10 ezer darabos példányszámban jelenik meg.

Cser-Palkovics András polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy a székesfehérvári Romkert kapta tavaly az Év Emlékhelye-díjat. Elmondta, e hely a nemzet bölcsője, a magyar történelem több száz évét meghatározó helyszín, amely nagy felelősség a fenntartónak, hogy méltóvá tegye ehhez.

DVAST20210620001

Történelmi kalandjátékkal egybekötött tárlatvezetésen vesznek részt érdeklődők Az emlékhelyek napja hivatalos megnyitójának helyszínén, a székesfehérvári Romkertben 2021. június 20-án. MTI/Vasvári Tamás

Kiemelte, ezért indult el az Árpád-ház Program, amelynek keretében zajlik a múzeum főépületének felújítása, valamint a kőtár kialakítása, de a végcél a nemzeti emlékhely méltó helyreállítása.

A városvezető bejelentette, hogy fontos év lesz 2022 az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója miatt, az MNB-vel közös kezdeményezésük jóvoltából emlékpénz készül erre az alkalomra.

DVAST20210620004

Antropológiai tematikájú múzeumpedagógia foglalkozáshoz készítenek elő egy csontvázat Az emlékhelyek napja hivatalos megnyitójának helyszínén, a székesfehérvári Romkertben 2021. június 20-án. MTI/Vasvári Tamás

Címkép: Élőszereplős sakkszínházi előadás keretében mutatják be az 1278-as morvamezei csatát az I. István Szakgimnázium diákjai Az emlékhelyek napja hivatalos megnyitójának helyszínén, a székesfehérvári Romkertben 2021. június 20-án. MTI/Vasvári Tamás

MTI
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
  • „Meglett férfiak zokogtak" – 17 éve voksoltunk a kettős állampolgárságról
    Több mint egy évtized kellett ahhoz, hogy beforrjon az a mély seb, amelyet 2004. december 5-e okozott a magyar nemzet minden népben és nemzetben gondolkodó tagjának, határon innen és túl. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok.
MTI Hírfelhasználó