A hitéletben is erősíteni kell a hazai nemzetiségeket
Ma már nem megmenteni kell a magyarországi nemzetiségeket, hanem biztosítani tovább élésüket az oktatás, a kultúra, a hitélet és egyéb területeken.
2021. június 18. 21:39

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (k) beszédet mond a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjban részesültek 1. alumni találkozójának hivatalos megnyitóján Gárdonyban 2021. június 18-án MTI/Vasvári Tamás

Magyarország számára a nemzetiségek államalkotó tényezők, erőforrások és értékek – vált világossá pénteken Gárdonyban, ahol első alkalommal rendezik meg a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjban részesülők találkozóját.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, ma már nem megmenteni kell a magyarországi nemzetiségeket, hanem biztosítani tovább élésüket az oktatás, a kultúra, a hitélet és egyéb területeken. Az ösztöndíjasoknak ebben nagy felelőssége van, tehetségükkel, szorgalmukkal saját és közösségük életére nagy hatással lehetnek - mutatott rá.
   
Az államtitkár a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjról elmondta, hogy tíz év alatt 205 tanuló kapta meg. Eleinte nemzetiségenként és évfolyamonként egyet adtak, az utóbbi három évben azonban ezt kettőre emelték.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztera megnyitó ünnepségen úgy fogalmazott, mindent elmond egy államról, miként viszonyul nemzetiségeihez, amelyek gazdagabbá teszik.
   
A miniszter rámutatott, Magyarország alkotmánya 1989 óta tartalmazza a nemzetiségekhez való elvi viszonyulást, ugyanakkor ehhez a gyakorlatot is fel kellett zárkóztatni, ezért az állam igyekszik támogatni a nemzetiségek megmaradását, erősödését. Az egyik ilyen mód az ösztöndíjprogram, amely tíz éve indult útnak, s az elmúlt évek tapasztalatai szerint érdemes továbbvinni - mondta.
   
Gulyás Gergely kiemelte, az ösztöndíjprogram révén a diákok tovább tudják vinni szüleik hagyományait, ezért az a kormány célja, hogy egyre több támogatás jusson a programnak, ezáltal a nemzetiségi fiataloknak.
    
A megnyitó végén Gulyás Gergely és Soltész Miklós öt olyan tanulónak adta át az ösztöndíjról szóló díszoklevelet, aki tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudta azt átvenni. (FOTÓ)

MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó