A mostani politika a növekedésre épít és nem az osztogatásra
Az ellenzék bojkottja mellett a parlament 132 igen, 26 nem szavazattal tartózkodás nélkül fogadta el Magyarország 2022-es költségvetését a tavaszi ülésszak utolsó napján.
2021. június 17. 10:41

A jövő évi büdzsé fő célkitűzése a gazdaság újraindítása, emellett bővül a családok támogatása, és csökkennek a munkáltatót terhelő adók is. Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, az ország a legjobb úton halad, hogy legyőzze a járvány hatásait, és ismét olyan költségvetése van az országnak, amellyel minden fontos terület több pénzből gazdálkodhat, mint egy évvel korábban.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán arról beszélt, hogy a gazdaság bővülését 5,5 százalék fölé kell emelni Magyarországon. A miniszterelnök továbbá megerősítette, a kormány folytatja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, de további adócsökkentési intézkedések is lesznek 2022-ben.

„A járvány után az egészségügy területe a legfontosabb, jelentősen megnövelték a költségvetési forrásokat”mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

A 2022-es költségvetés a családokat kiemelten támogatja

Jelentősen megnövelték a költségvetési forrásokat, hiszen elkezdődik az orvosok bérrendezése, mely olyan lépés, amely az előző évek stratégiájába illeszkedik, mint például az életpályamodell bevezetése, az egészségügyi dolgozók fokozatos béremelése, illetve az Egészséges Budapest projekt fejlesztése.

Ebben a költségvetésben fogadták el továbbá azt, hogy ha eléri az 5,5 százalékos gazdasági növekedést Magyarország, akkor a gyermekes szülők visszakapják az általuk befizetett jövedelemadót az átlagkeresetig. Ez is segítség a családok számára, hiszen így a járvány miatt kiköltekezett családok a költségvetéseiket vissza tudják állítani, és tartalékokat tudnak képezni – mondta a szakértő.

Továbbá a jövő évtől a 25 év alattiak adómentességet élvezhetnek, ezzel is az életkezdést próbálja megkönnyíteni a kormány.

„Ami ennek a kormánynak a politikáját jellemezi, az az adócsökkentések politikája” – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Hozzátette:  ahhoz, hogy a bérek növekedhessenek, a munkaadói terheket is csökkenteni kell. Az elmúlt tíz évben megszokhattuk, hogy a kormány csökkenti a munkaadók által fizetendő járulékokat, hogy ezáltal legyen egy kis mozgásterük, és hogy tudják az alkalmazottak béreit növelni.

A költségvetéssel kapcsolatban a baloldalnak voltak törvénymódosító javaslatai, azonban a költségvetést nem szavazták meg az ellenzéki pártok, kormányváltás esetén pedig meg is változtatnák.

„Ha megnézzük, akkor a 2010 előtti idő visszatérését hozta volna az ellenzék szemlélete. Most azt látjuk, hogy fokozatosan csökkennek a terhek, az emberek szívesebben fizetik be az adót, ezáltal sokkal nagyobb adóbevétele van az országnak, és ezért nagyobb a költségvetés mozgástere. A mostani politika a 2010 előttivel szemben a növekedésre, munkára, a tanulásra épít, és nem az osztogatásra” mondta az igazgató.

hirado.hu - Kossuth Rádió
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó