Gorka és Kiszely válasza a Népszabadság álhírére
Politikai támadásnak, megalapozatlan vádnak és valótlan állításnak minősítette Gorka Sebestyén, a Medgyessy-bizottság szakértője azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Kiszely Gábor szakértővel együtt "fennakadt" volna a C típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton. Kiszely Gábor szerint vagy valótlanságot írt a Népszabadság, vagy törvénytelen forrásokat használt. Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár felhívta a figyelmet: a vizsgálatok jelenlegi stádiumában még semmiféle megállapítást nem lehet tenni arra vonatkozóan, hogy valaki "fennakadt-e" a C típusú átvilágításon.
2002. augusztus 9. 17:53
Kizártnak tartom és visszautasítom azt a feltételezést, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoktól szivárogtak volna ki effajta információk – hangsúlyozta Tóth András. Hozzátette: a Nemzetbiztonsági Hivataltól eddig nem terjesztették fel a Gorka Sebestyénre és Kiszely Gáborra vonatkozó C típusú nemzetbiztonsági vizsgálatok eredményét, ezért erről még nem tud mondani semmit, a nemzetbiztonsági ellenőrzés azonban "egyébként sem a nyilvánosságra tartozó kérdéskör". "Hogy ez most mégis a nyilvánosság elé került, annak egy felelőse van, Balogh László, aki ezzel a kérdéskörrel elkezdett házalni a nyilvánosság előtt. Ez szakmailag nonszensz. Az államtitkár megjegyezte: a C típusú vizsgálatok határideje 60 nap, tehát a Medgyessy-bizottság szakértői esetében ez szeptemberben jár le. A bizottság mandátuma augusztus 15-ig szól.

Arra a kérdésre, hogy várhatóan mikorra fejeződik be Gorka Sebestyén és Kiszely Gábor vizsgálata, a politikai államtitkár nem tudott válaszolni.

A politikai államtitkár szerint nincs ellentmondásban a belső szabályzatokkal az, hogy a Medgyessy-dossziét 1994 augusztusától a Nemzetbiztonsági Hivatal külön, főigazgatói irattárában őrizték. "Az irat biztonságos őrzése megoldott volt. Senki nem férhetett hozzá. Semmifajta titoksértés nem merülhetett fel. Az üggyel nincs mit kezdeni" – fogalmazott Tóth András.

Gorka Sebestyén, a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság nemzetbiztonsági szakértője csütörtökön helyreigazítási kérelmet intézett a Népszabadság című napilaphoz. A kérelem szerint az újság valótlanul állította a szakértőről, hogy amerikai állampolgár, a lap állításával ellentétben ilyet a tévében sem mondott.

A szakértő helyreigazítási kérelmében kifogásolja azt is, hogy a Népszabadság a Fidesz által delegált szakértőként említi, holott a bizottság szakértője, akit egyhangúlag szavaztak meg a képviselők.

Gorka Sebestyén azzal a sajtóhírrel kapcsolatban, hogy "fennakadt" a nemzetbiztonsági vizsgálaton, figyelmeztetett: Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár azt nyilatkozta, hogy a vizsgálat még folyamatban van. A C típusú vizsgálat kimenetelével kapcsolatban a szakértő úgy vélekedett: vagy egy nagy ügyet akarnak csinálni, és akkor hamarosan bedobnak egy nemleges választ, vagy elhúzódik a vizsgálat, és nem adnak semmiféle választ a bizottsági mandátum augusztus 15-i lejártáig.

Azzal a sajtóhírrel kapcsolatban, hogy kifogásolható-e Gorka Sebestyénnek az a korábbi nyilatkozata, amely szerint az Antall-kormány ügynöklistákat juttatott Izraelbe, Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba, a szakértő kifejtette: ezt a listákkal kapcsolatos információt két általa nagyon megbízható forrásnak minősülő embertől kapta. Az egyik egy amerikai állampolgár, volt tisztviselő, a másik magyar. "Én mint független szakértő hitelesnek minősítettem a két forrást, és erre alapoztam, amit a listák kapcsán elmondtam. Nekem nagyon furcsa, hogy túl erősen cáfolják. Kicsit túlzásba vitték, és ez sugall valamit" – jegyezte meg a szakértő.

Magyar-brit kettős állampolgárságával kapcsolatban azt mondta: nagyon érdekes lenne, ha az jelentene nemzetbiztonsági kockázatot, hiszen például Zwack Péter országgyűlési képviselő, illetve Király Béla volt miniszterelnöki tanácsadó is kettős állampolgárságú volt. A szakértő cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint tőle származik a zámolyi romáknak nyújtott orosz titkosszolgálati segítségről szóló, egy brit szaklapban megjelent korábbi írás. A szakértő furcsállja, hogy a nemzetbiztonsági vizsgálat titkossága ellenére a személyével kapcsolatban információk kerültek nyilvánosságra, s ez minden bizonnyal titoksértés.

Kiszely Gábor, a Medgyessy-bizottság szakértője úgy fogalmazott: a Népszabadság vagy valótlanságot ír, amikor azt állítja, hogy különleges nemzetbiztonsági kockázatot jelent a személye, vagy olyan források állnak a rendelkezésére, amelyek törvénytelenek. A szakértő szerint vélelmezhetően valahonnan első forrásból, jelen esetben a Nemzetbiztonsági Hivataltól jutottak el a Népszabadsághoz ezek az információk, amelyek valóságtartalma azonban nem ellenőrizhető, csak amikor ezt a bizottság elnöke hivatalos úton kézhez kapja. - A C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés eredményét a nemzetbiztonsági illetékesek zárt borítékban juttatják el a bizottság elnökéhez. Egyedül ő jogosult arra, hogy felbontsa. Balogh László eddig nem kapott kézhez ilyen jellegű dokumentumot a Nemzetbiztonsági Hivataltól – közölte.

Kiszely Gábor elmondta: amint tájékoztatják a vizsgálat eredményéről – az akár pozitív, akár negatív –, azonnal a nyilvánosság elé tárja. Hozzátette: amennyiben a vizsgálat számára kedvező eredménnyel zárul, a Népszabadságot feljelenti valótlanság terjesztése miatt. Közölte: Gorka Sebestyénhez hasonlóan jelenleg ő sem fér hozzá titkosnak minősülő iratokhoz és ez jelentős mértékben hátráltatja munkájukat.

Megjegyezte: a szocialista frakció szakértője, Csatári István – aki hosszú ideig munkatársa volt a III/II-es csoportfőnökségnek – már megkapta a C típusú ellenőrzés eredményét, pedig az ő esetében később kérték a vizsgálatot. Kiszely Gábor feltette a kérdést: mi mást lehet e mögött sejteni mint hogy hátráltatják egy parlamenti bizottság munkáját. Hozzátette: Medgyessy Péter meghallgatásán biztosította a bizottságot arról, hogy mindent megtesz a C típusú ellenőrzési folyamat minél hamarabbi lezárulása érdekében. "Ennek több mint egy hete" – jegyezte meg Kiszely Gábor. Felfüggesztik tevékenységüket az ellenzéki képviselők az úgynevezett állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottságban, mivel az adatvédelmi biztos megállapította: a testület munkája legalább öt ponton sérti az alkotmányt és legkevesebb két törvénnyel ellentétes.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó