Kepes András magyarsága
2021. június 9. 00:32

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kepes András baloldali riporter 2021. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának a 101. évfordulóján – amely dátum 2010 óta a nemzeti összetartozás napja – arról beszélt Erdély történelmi központjában, Kolozsvárott, hogy – szerinte – „nincs közös magyar történelem, Magyarország pedig tízévente újrahazudja a múltját” – írta meg az Origó.

Kepes András volt a 10. Kolozsvári ünnepi könyvhét egyik vendége. A baloldali riporterrel, saját meghatározása szerint íróval Büchler András beszélgetett a Kolozsvár belvárosában található Bánffy-palota udvarán a tíz évvel ezelőtt megjelent, tavaly pedig átírt és újra kiadott úgymond regényéről, a Tövispusztáról. A beszélgetésre éppen június 4-én került sor.

A Maszol.ro erdélyi magyar hírportál beszámolója alapján Kepes – többek között – azt mondta: „A mű keretét egy temetés adja az ezredfordulón. A regény egyik főhősét temetik, és remélik, vele együtt a zűrös XX. századot is. Az elbeszélő egy fiatal médiaművész, az elhunyt unokája, aki családi anekdotákon keresztül próbálja feltérképezni a múlt eseményeit”, mert a szerző szerint „a személyes élményekből jobban kikerekedhet a múlt, mint a »tízévente újrahazudott« történelemből”.

Ezt követően Büchler egyik felvetésére Kepes hozzáfűzte: „kelet-európai sajátosság, hogy egy nemzetnek nincsen közös történelme”, így szerinte „nekünk, magyaroknak sincs, nem gondoljuk át, mi történt velünk az elmúlt száz évben, hitelét vesztette az a narratíva, ami a XX. századról szól”.

Kepes András véleménye alapján tehát Magyarország tízévente „újrahazudja” a múltját, nekünk, magyaroknak pedig nincs közös történelmünk…

A baloldali riporter „egész véletlenül a trianoni békediktátum aláírásának a 101. évfordulójára időzítette a provokációját, amely dátum 2010 óta a nemzeti összetartozás napja, ráadásképpen mindezt éppen Kolozsvárott, Erdély történelmi központjában tette!

Az Origó eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

Kepes a nemzeti összetartozás napjára időzítette provokációját

MNO - origo.hu
Címkék:
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó