Időt, szabadságot, pénzt nyertünk a gyors oltási programmal
A kormány világraszóló előrelátást tanúsított azzal, hogy onnan szerzett be vakcinát, ahonnan csak lehetett. "Időt, szabadságot és pénzt nyertünk azzal, hogy az oltási program jól sikerült".
2021. június 8. 13:02

Földi László, a KDNP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 8-án. MTI/Bruzák Noémi

Az uniós hitel felvételével, a gazdaság újraindításával és a jövő évi költségvetéssel is foglalkoztak napirend előtti felszólalások az Országgyűlés keddi ülésén.

KDNP: időt, szabadságot és pénzt nyertünk a gyors oltási programmal.

Földi László (KDNP) felelevenítette a járvány okozta kihívást, és kijelentette, már elérkezett a számvetés és a jövőbe tekintés időszaka. Kétségtelen, hogy nem mindenki állt be a csatasorba, az ellenzék abban volt érdekelt, hogy a nemzet minél később, minél nagyobb áldozat árán legyen túl a válságon - vélekedett.
   
Szerinte a kormány világraszóló előrelátást tanúsított azzal, hogy onnan szerzett be vakcinát, ahonnan csak lehetett. "Időt, szabadságot és pénzt nyertünk azzal, hogy az oltási program jól sikerült" - hangsúlyozta, és szólt a gazdasági eredményekről, amelyek megalapozzák a 2022-es költségvetést.
   
A képviselő arra kérte a kormányt, hogy továbbra se zavartassa magát azoktól, akik csak haszonszerzésből próbálják letaszítani a nemzetet a helyes irányról.
   
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt mondta: a vírus az eddig elért gazdasági eredményekre is veszélyt jelentett, ezért először a védekezést kellett előtérbe helyezni.
   
Szólt arról is, hogy a kormány talán a világon legnagyobb hitelmoratóriumot hirdette meg, csak ez az egy intézkedés 1,6 millió családot és csaknem félmillió vállalkozás működését védi.
   
A baloldal azonban ezt sem támogatta, semmit sem segítettek a magyar családoknak és vállalkozásoknak - értékelt, úgy fogalmazva: a baloldal a védekezés helyett is a "Gyurcsány-show-val" van elfoglalva.
   
Most már a gazdaság újraindítására kell koncentrálni, ezért például a munkaerőtámogatás szélesebb körben elérhető - jegyezte meg.

 

Kérjen bocsánatot a kamuvideós...

Korózs Lajos (MSZP) azt kifogásolta, hogy 0,6 százalékos nyugdíjkiegészítést utalnak a jövő héten a nyugdíjasoknak, miközben az árak emelkedése jóval magasabb lesz ebben az évben.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elsőként bocsánatkérésre szólította fel Korózs Lajost, a járvány alatt készített "kamuvideója miatt". Jelezte: a szocilisták kormányzásuk nyolc éve alatt egyszer sem mondták fel azt a szerződést, amiről a képviselő beszélt. Azzal is vádolta Korózs Lajost, hogy ebben az ügyben teljes mértékben indifferens számára, ki tartozik magyar nemzethez.
   
Hangsúlyozta: az elmúlt években 16 százalékról mintegy 6 százalékra csökkent a nélkülözésben élő 65 év felettiek aránya, vagyis a Fidesz-KDNP kormány volt az, amely tudott az időseknek biztonságot adni.
 

Alapvető jogok biztosa

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020-as tevékenységéről szóló beszámoló és az annak elfogadásáról szóló határozati javaslat megvitatásával folytatta kedden ülését az Országgyűlés.

Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság előadója közölte: a testület a beszámolót elfogadásra ajánlja a Háznak, mert az kellő részletességgel mutatja be a biztos alapjogvédelmi tevékenységét.
   
Tavaly a koronavírus-járvány ezt az intézményt is új kihívásokkal szembesítette - mondta.
   
Az alapvető jogok biztosának hivatalához 30 százalékkal több panasz érkezett a megelőző évinél, ezeknek több mint felét elektronikusan nyújtották be. A panaszok között a polgári jogi, nyugdíjbiztosítási, egészségbiztosítási és végrehajtási ügyek domináltak - ismertette.
   
Gratulált ahhoz, hogy egyre nagyobb hányadában fogadják el a biztos állásfoglalását, és egyre többször kérik fel jogszabályvéleményezésre is. Elismerésre méltónak ítélte, hogy a biztos nemcsak az online térben, hanem személyesen is ellenőrizte az alapvető jogok betartását.
   
Kiemelt feladatnak nevezte a gyermekek oktatásának és a hátrányos helyzetűek védelme érdekében végzett tevékenységet, és szólt a rendészeti panaszok vizsgálatáról, a rendőri intézkedések szabályszerűségének ellenőrzéséről.
   
A biztos folyamatos együttműködést tudott kialakítani az ENSZ-szel is - hangsúlyozta.
 

MTI
Címkék:
  • 1956 kommunistáinak leszármazottai itt élnek közöttünk
    Soltész Miklós 1956 kommunistáinak leszármazottjairól: „Szemeket lövettek ki, békés tüntetőkre és ünneplőkre támadtak" - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: ők azok, akik rabosítottak fiatalokat, egzisztenciájukban megfenyegették őket, jogalap nélkül kutattak át autókat és otthonokat.
  • Az Elk*rtuk a múlt részévé tette 2006-ot
    Nagyon sok színész jött a toborzásra, komoly volt az érdeklődés, többen igényelték is a mélyebb beszélgetést a film tétjéről, súlyáról, hatásáról, a művészeti közegben várható utóéletről. Nem kellett kompromisszumot kötniük, nem volt olyan, aki elállt volna a feladattól, végül minden szerepet az játszott el, akit egyébként is kiválasztottak – mondta Helmeczy Dorottya.
  • Erősítik a V4-országok felsőoktatási együttműködését
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca és a Széchenyi István Egyetem szervezésében megvalósult V4-es felsőoktatási csúcstalálkozón angol nyelvű beszédében azt mondta, a felsőoktatás terén a V4-országok között jó az együttműködés, ugyanakkor lehetne jobb is. Ennek érdekében a magyar V4-elnökség ideje alatt célkitűzés, hogy az egyetemek kapcsolatait erősítsék.
MTI Hírfelhasználó