Államelnöki seregszemle
Az államfő alakulatlátogatás keretében megtekinti a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program beszerzéseit.
2021. június 8. 11:54

Áder János köztársasági elnököt (j) katonai tiszteletadással fogadják, mögötte Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén, Tatán 2021. június 8-án.

Minden magyar polgár nyugodtan hajthatja álomra a fejét, mert a magyar honvédek már most képesek és a jövőben még inkább képesek lesznek az ország és az itt élők biztonságát szavatolni - mondta a köztársasági elnök kedden Tatán, ahol megtekintette a haderőfejlesztési program keretében beszerzett technikai eszközöket.

Áder János a magyar honvédség főparancsnokaként kiemelte, a második világháború óta nem látott haderőfejlesztési reform vette kezdetét 2017-ben, ami az ország biztonsági érdeke.
   
A köztársasági elnök hozzátette, Magyarország 2024-re eleget tesz annak a NATO felé vállalt kötelezettségnek, hogy a nemzeti össztermék két százalékát elérő összeget haderőfejlesztésre fordítsa.

Áder János köztársasági elnököt (k) fogadja Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j2), jobbról Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka a dandár szomódi lőterén.
 

Áder János köztársasági elnök (első sor, k), mellette Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka (j) parancsnoki tájékoztatón az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén Tatán.
 

Áder János köztársasági elnök (elöl, j) kezet fog Lőrincz Gábor dandártábornokkal, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokával, jobbről Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka és Kun Szabó István vezérőrnagy, a köztársasági elnök főhadsegédje (k) a parancsnoki tájékoztatón a dandár szomódi lőterén Tatán.
 

Áder János köztársasági elnök (k) beszél, mögötte Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b3) és Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka (j) az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén Tatán, ahol katonai tiszteletadással fogadták Áder Jánost. MTI/Máthé Zoltán

 

Áder János köztársasági elnök (k) sajtótájékoztatót tart, mögötte Kun Szabó István vezérőrnagy, a köztársasági elnök főhadsegédje (b) és Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség új parancsnoka az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén Tatán. MTI/Máthé Zoltán

Az államfő kiemelte, hogy a magyar katonák az elmúlt évtizedekben nagyon komoly szerepet vállaltak különböző nemzetközi műveletekben és kivívták más országok velük együtt szolgálatot teljesítő katonáinak tiszteletét és megbecsülését.
   
Áder János szólt arról, hogy Afganisztánból kedden érkezik haza az utolsó, kilenctagú kontingens. A magyar katonák ottani szolgálata alatt a Magyar Honvédség sajnos hét katonát elveszített - mondta.
   
A köztársasági elnök új beszerzésű honvédségi helikopterrel érkezett a MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterére, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka katonai tiszteletadással fogadta.
   
Áder János harcfeladatok végrehajtása közben tekintette meg a német Leopard2A4 közepes harckocsikat és a török Ejder Jalcin Gidrán páncélozott járműveket, majd lövészbemutatón vett részt, ahol a már Magyarországon gyártott kézifegyverek is szerepeltek.

MTI
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó