Ősbalos jelöltek mögé állt be az LMP és a Jobbik
Olyan helyeken is a 2010 előtti világ vezető politikusait támogatják, ahol új generációs jelöltek is indulnak.
2021. június 6. 12:03

A két, 2010-ben a parlamentbe jutó új párt tizenegy év elteltével sorra teszi a gesztusokat a korábbi baloldali politikai elitnek. A Gyurcsány-kormányok egykori miniszterét, államtitkárát is látványosan biztosították támogatásukról.

A baloldalon az utóbbi hetekben elkezdődött a politikai megállapodások megkötése az egyes szereplők között a jövő évi választások közeledtével. A 2010-ben a parlamentbe került LMP és a Jobbik a régi baloldal prominens jelöltjei mögé is első lendületből odaállt. A 2018-as választásokon összesen csaknem másfél millió szavazatot begyűjtő pártok olyan helyeken is a posztkommunista baloldal jelöltjeit támogatják, ahol új generációs politikusok is ringbe szállnak az előválasztáson.

Az LMP az elsők között jelentette be, hogy Budapest 16-os választókerületében Hiller Istvánt támogatják. A történész végzettségű Hiller 2004-től ezzel párhuzamosan az MSZP elnöke is volt, pártja az év decemberében vezényelte le, már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt a határon túli magyarokkal szembeni gyűlöletkampányt, melyben a baloldali akkori kormánypárt 23 millió román munkavállalóval uszított saját nemzettársaink ellen.

Az LMP által most támogatott politikus a 2006-os baloldali győzelem után oktatási és kulturális miniszterként szolgálta a második Gyurcsány-kormányt, majd a Bajnai-kormányt is.

A magát újabban zöldpártként meghatározó baloldali párt hasonló lendülettel állt be egy másik budapesti választókerületben Kunhalmi Ágnes mögé is. A 2004-től (21 évesen) a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalában titkárságvezetőként dolgozó, majd 2006-től már MSZP-s képviselőként tevékenykedő politikust a korábban szélsőjobboldali Jobbik Magyarországért Mozgalom is támogatja. Az egykori radikálisok szombaton jelezték, hogy Hiller is bírja a támogatásukat.

Jakab Péter pártja volt az is, aki elsők közt biztosította támogatásáról a DK-s Varju Lászlót a XV. kerületi egyéni választókerületben.

– Az, hogy a Jobbik Varju László mögé áll be, ez tényleg mindent visz – írta a hírre reagálva Schiffer András közösségi oldalán. Az LMP egykori alapítója és vezetője utalt arra, hogy Varju már az 1990-es években Gyurcsány Ferenc szövetségese volt, akkoriban a KISZ-vagyon kiszervezésében segédkezett mostani pártelnökének. – Valahol, egy másik galaxisban, felsír egy éjszakába nyúló brainstorming Gaudi-Nagy Tamás kollégával a rendszerváltás után/közben átmentett KISZ-vagyon visszaszerzéséről – fogalmazott az egykori politikus.

Varju László egyébként később, amikor régi harcostársa miniszterelnök lett, államtitkári szintig tudott emelkedni 2010 előtt.

A ma már nem létező Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára volt még Bajnai Gordon kormányában is.

A Jobbik másik nagy port kavaró bejelentése Gy. Németh Erzsébet támogatása volt. A Horn Gyula felfedezettjeként a korábbi MSZP balszárnyához tartozó politikus 2002 és 2010 között volt parlamenti képviselő, ezzel párhuzamosan folyamatosan a budapesti politikában is részt vett, igaz, választást még sohasem nyert.

A rendszerváltás előtt a Magyar Úttörők Szövetségének volt a budapesti titkára, 2002-ben pedig elindult a liberális Demszky Gáborral szemben főpolgármester-jelöltként, 13 százalékot kapott. 2019-ben a XVI. kerületben próbált polgármesteri pozíciót nyerni, sikertelenül. Miután a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, Gy. Némethet egy helyettesi széket kapott. A DK-s politikus azonban ennek ellenére az Országgyűlésbe is vissza szeretne kerülni, 2018-ban már elindult Budapest 2. számú, újbudai választókerületében, ahol alulmaradt Simicskó Istvánnal szemben. Mostani kihívói a kerületvezetés két alpolgármestere; Orosz Anna (Momentum) és Barabás Richárd (MSZP–Párbeszéd) lehetnek az előválasztáson. Gy. Németh Erzsébet politikai oldaltól függetlenül meglehetősen népszerűtlen figura, ennek megfelelően a momentumosok már szórólapokat is elkezdtek terjeszteni, amelyeken a főpolgármester-helyettest kritizálják.

Ezzel a szórólappal támadja a DK jelöltjét a Momentum Újbudán

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó