Magyar szemmel címmel fotókiállítás a Kossuth téren
Megnyílt a Magyar szemmel című fotókiállítás június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Kossuth téren. Az Összetartozás Emlékhelyénél látható kültéri tárlat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pályázatának 101 győztes alkotásából ad válogatást.
2021. június 4. 11:59

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar szemmel című fotópályázat képeiből összeállított kültéri kiállítás megnyitóján az Összetartozás Emlékhelye mellett a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. MTI/Balogh Zoltán

Megnyílt a Magyar szemmel című fotókiállítás június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Kossuth téren.

Az Összetartozás Emlékhelyénél látható kültéri tárlat a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pályázatának győztes fotóit mutatja be, 101 alkotásból ad válogatást.
   
A pályázat két fő témára épült: a minket körülvevő csodás helyek bemutatására és a járvány utáni újrakezdésre. A fiatalok az online tanulás témakörében is küldhettek fotókat.
   
A nemzeti újrakezdés éve jegyében meghirdetett pályázat fotóival közeli és távoli vidékekre utazhatunk egyszerre, megismerve és átérezve, hogy honnan nézik és hogyan látják a világot a magyarok 2021-ben, magyar szemmel - hangzott el a kiállítás pénteki budapesti megnyitóján.
   
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: szimbolikus üzenete van annak, hogy az Összetartozás Emlékhelye mellett állítják ki a Kárpát-medence és a világ magyarságának alkotásait.
   
Kiemelte: az emlékművön ma is létező települések szerepelnek 1913-ból, egy-egy pont a Kárpát-medencéből, amelynek jelentős részén a fotók tanúsága szerint ma is élnek magyarok.
   
"Nem kevesebbet mondanak el ezek a képek, mint hogy a magyarság 101 esztendővel Trianon után is jelen van a Kárpát-medence minden régiójában, diaszpóraközösségei révén pedig világnemzetté vált" - fogalmazott.
   
Mint mondta, a fotók megmutatják, hogy 2021-ben hol tart ez a nemzet. A magyarság állapotáról nemcsak a képek tanúskodnak, hanem az is, hogy a fotópályázatra több mint 10 ezer pályamunka érkezett be a Kárpát-medence minden szegletéből, a világ minden tájáról Indonéziától a Karib-tengeri szigetekig. A tárlaton abból a 101 alkotásból láthatnak válogatást, amelyeket a zsűri és a közönség a legjobbaknak ítélt.
   
Úgy fogalmazott: a 101 kiválasztott kép jelképezi azt a trianoni békediktátum óta eltelt 101 évet, amelyet a magyarság határokkal elválasztva, de lélekben mégis együtt töltött. A 101. évforduló egyszerre jelenti egy évszázad lezárultát és egy újnak a kezdetét.

 

A Magyar szemmel című fotópályázat képeiből összeállított kültéri kiállítás az Összetartozás Emlékhelye mellett a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. MTI/Balogh Zoltán
   
"Az elmúlt 11 évben újjáépítettük a magyar nemzetet, és a sok évtizedes szétszakítottság után újra egységes magyar nemzetet, Magyarországot hoztunk létre" - mondta, hozzáfűzve: a külhoni magyarok immáron a mindennapokban is megtapasztalhatják, hogy nincs különbség magyar és magyar között.
   
"Az első száz év az újjáépítésről szólt, szóljon a következő száz év a felemelkedésről. Idén, a nemzeti újrakezdés évében arra törekszünk, hogy magunk mögött hagyva az elmúlt száz esztendőt, a pusztító világjárványt, új korszakot nyissunk" - mondta.
   
A kiállítás a hétvégén megtekinthető és a http://www.kulhonimagyarok.hu/ oldalon látható.

A Magyar szemmel című fotópályázat képeiből összeállított kültéri kiállítás az Összetartozás Emlékhelye mellett a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. MTI/Balogh Zoltán

MTI
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó