KDNP: Magyarországnak minden magyar fontos
"Magyarország a mi hazánk, a magyarság a mi nemzetünk, mindannyian összetartozunk". Ezt az alapvetést sem politikai akarat, sem emberi gyarlóság, sem nagyhatalmi erőfölény nem változtathatja meg.
Utoljára frissítve: 2021. június 4. 13:31
2021. június 4. 11:40

A nemzeti összetartozás napjának üzenete egyértelmű: bárhol is éljenek magyarok a világban, Magyarországnak minden magyar fontos, ahová bármikor hazatérhetnek - közölte a KDNP frakcióvezetője pénteken, az MTI-vel.

Simicskó István – MTI/Koszticsák Szilárd

Simicskó István kiemelte, "Magyarország a mi hazánk, a magyarság a mi nemzetünk, mindannyian összetartozunk". Ezt az alapvetést sem politikai akarat, sem emberi gyarlóság, sem nagyhatalmi erőfölény nem változtathatja meg - tette hozzá.
   
A kormánypárti politikus kifejtette, az 1920-as békediktátum következményeképpen egyharmadnyira zsugorodott az ország.
   
"A Trianon okozta feldolgozhatatlannak tűnő sebet nem elfelejtenünk kell, hanem a nemzetünk összetartozásának napjaként megélni" - fogalmazott Simicskó István.
   
Kiemelte, az alaptörvény a nemzeti hitvallásban súlyos örökséget orvosol: "a magyarság és a velünk élő nemzetiségek összetartozását erősítő értékeket foglalja jogi keretbe". Az elmúlt időszakok pusztításai után újrakezdésre és az újjászületésre hív a törvényi szándék - húzta alá.
   
A KDNP-s politikus hangsúlyozta, a Kárpát-medencében élő soknemzetiségű magyarság Szent István király óta a keresztény Európa része, amely szétszakítva is őrzi értékeit és felelősséggel tekint a jövőbe. A határon túli magyarság közjogi újraegyesítésével a lehető legjobb választ adja az anyaország a trianoni traumára: magához öleli a nemzet minden egyes tagját - éljen bárhol a világban - és így a szeretet nyelvén reagál a 20. századi szétszakításra - fejtette ki Simicskó István.
   
Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, a kormányváltás után egy hónappal a magyar Országgyűlés 98 százalékos támogatottsággal elfogadta a kedvezményes honosításról szóló törvényt, ennek eredményeként pedig már jóval meghaladja az 1 milliót az új magyar állampolgárok száma.

 

Fidesz-KDNP EP-képviselők: a magyar nemzet képes országhatárokon átívelően is megőrizni egységét

Az elmúlt 101 esztendő megmutatta, hogy a magyar nemzet a vesztes csaták és a súlyos történelmi csapások ellenére is mindig, újra és újra fel tud állni, tovább tud küzdeni, és a nemzet egységét képes az országhatárokon átívelően is megteremteni, megőrizni - jelentették ki a Fidesz és a KDNP európai parlamenti (EP-) képviselői pénteken.

A képviselőcsoport tagjai a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulóján az MTI-hez eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: a 2010-ben megalakult polgári kormánnyal újra olyan kormánya lett Magyarországnak, amely egyértelművé tette, hogy a magyar nemzet tagjai összetartoznak, éljenek bármely pontján is a világnak.
   
"Trianon máig a mindennapjaink része", nemzeti trauma, gyász és emlékezet, az évszázados nemzeti üldöztetés azonban nemhogy eltüntette, hanem még tovább erősítette a magyar nemzeti közösség összetartozását - emelték ki.
   
"A gyász és a fájdalom mellett június 4-e annak az összetartozásnak a napja is, amely feladataink meghatározásakor irányt mutat a jövőre nézve" - fogalmaztak.

Hozzátették: ez a nemzeti elkötelezettség áll a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői munkájának középpontjában.
 

MTI
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián
    Tanulnak a diákok a „plebiszciter vezérdemokráciáról” és annak alkalmazhatóságáról az Orbán-kormányra, szóba kerülnek a szakpolitikák, a „klientizmus”, illetve hogy „áldemokráciáról” van-e szó. Végül a szeminárium a plebiszciter vezérdemokrácia elmélete más országokra való alkalmazhatóságának vizsgálatáról szól.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
MTI Hírfelhasználó