Karácsony Gergely ismét bakot lőtt
Merkel kancellár jól beszél angolul
„Ha német kancellár lehetett, akkor talán magyar miniszterelnök is lehet” angolnyelv-tudás nélkül – mondta Karácsony Gergely a Hvg360-on szerdán megjelent videóinterjúban. A baloldal miniszterelnök-jelöltje igyekszik kézzel-lábbal kibúvókat találni a hiányos idegennyelv-tudására és meghökkentő öltözködésére, de magyarázkodása egyre kínosabb.
2021. június 3. 18:54

Megválasztása óta legalább tizenhat alkalommal vette igénybe angol nyelvű tolmács segítségét az idegen nyelvet egyáltalán nem beszélő Karácsony Gergely főpolgármester, ami több mint hárommillió forintjába került a fővárosnak – számolt be szerdán az Origo.

Szerdán a Hvg360-on jelent meg egy videóinterjú a baloldal miniszterelnök-jelöltjével. A riporter kérdésére, miszerint angolnyelv-tudás nélkül lehet-e valaki miniszterelnök 2022-ben, Karácsony Gergely ezt válaszolta:„Ha német kancellár lehetett, akkor talán magyar miniszterelnök is lehet. Ennek a jelentőségét nem túloznám el, nincs olyan tárgyalás, ahová bárki ne tolmáccsal érkezne a biztonság kedvéért.”

Csakhogy a főpolgármester nagyot téved. Angela Merkel német kancellárként elsősorban németül szeret felszólalni, de nemzetközi események alkalmával – mint például egy uniós videókonferencia, egy NATO-csúcstalálkozó vagy az amerikai Harvard Egyetem tanévzáró ünnepsége – angolul mondja el beszédeit.

Merkel hivatali elődje, Gerhard Schröder – aki 1998–2005 között volt Németország kancellárja – Tony Blair volt brit kormányfővel angolul, Francois Mitterand francia elnökkel pedig franciául társalgott, amikor hivatalos látogatásra érkezett Londonba, illetve Párizsba a kilencvenes évek végén.

A ruha (is) teszi az embert a diplomáciában

A nemzetközi diplomáciában nemcsak egy világnyelv – általában az angol – ismerete számít íratlan szabálynak, az etikett az öltözködésre is vonatkozik. A miniszterelnökök ugyanis a kétoldalú megbeszéléseken nem önmagukat, hanem egész nemzetüket képviselik.

„Tudni kell rólam, hogy elég sok turkálóból származó ruhadarabom van, úgyhogy ez igazából nem egy önmagában álló történet” – mondta Karácsony Gergely a már említett hvg-s interjúban.

Boris Johnson brit kormányfő (jobbra) magyar hivatali partnerét, Orbán Viktort fogadta a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10.-ben 2021. május 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien)

Karácsony legutóbb szerdán kényszerült magyarázkodásra a Facebook-oldalán, amikor a kommentezők szóvá tették a miniszterelnök-jelölt által viselt fehér stólát, amikor bejelentette a kínai Fudan egyetem campusának megépítése ellen szombaton tartandó beszédét.

„A tradicionális tibeti buddhista sálat a sajtótájékoztató előtt kaptam tibeti menekültektől” – magyarázkodott Karácsony Gergely a saját posztja alatti kommentben.

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó