Karácsony Gergely ismét bakot lőtt
Merkel kancellár jól beszél angolul
„Ha német kancellár lehetett, akkor talán magyar miniszterelnök is lehet” angolnyelv-tudás nélkül – mondta Karácsony Gergely a Hvg360-on szerdán megjelent videóinterjúban. A baloldal miniszterelnök-jelöltje igyekszik kézzel-lábbal kibúvókat találni a hiányos idegennyelv-tudására és meghökkentő öltözködésére, de magyarázkodása egyre kínosabb.
2021. június 3. 18:54

Megválasztása óta legalább tizenhat alkalommal vette igénybe angol nyelvű tolmács segítségét az idegen nyelvet egyáltalán nem beszélő Karácsony Gergely főpolgármester, ami több mint hárommillió forintjába került a fővárosnak – számolt be szerdán az Origo.

Szerdán a Hvg360-on jelent meg egy videóinterjú a baloldal miniszterelnök-jelöltjével. A riporter kérdésére, miszerint angolnyelv-tudás nélkül lehet-e valaki miniszterelnök 2022-ben, Karácsony Gergely ezt válaszolta:„Ha német kancellár lehetett, akkor talán magyar miniszterelnök is lehet. Ennek a jelentőségét nem túloznám el, nincs olyan tárgyalás, ahová bárki ne tolmáccsal érkezne a biztonság kedvéért.”

Csakhogy a főpolgármester nagyot téved. Angela Merkel német kancellárként elsősorban németül szeret felszólalni, de nemzetközi események alkalmával – mint például egy uniós videókonferencia, egy NATO-csúcstalálkozó vagy az amerikai Harvard Egyetem tanévzáró ünnepsége – angolul mondja el beszédeit.

Merkel hivatali elődje, Gerhard Schröder – aki 1998–2005 között volt Németország kancellárja – Tony Blair volt brit kormányfővel angolul, Francois Mitterand francia elnökkel pedig franciául társalgott, amikor hivatalos látogatásra érkezett Londonba, illetve Párizsba a kilencvenes évek végén.

A ruha (is) teszi az embert a diplomáciában

A nemzetközi diplomáciában nemcsak egy világnyelv – általában az angol – ismerete számít íratlan szabálynak, az etikett az öltözködésre is vonatkozik. A miniszterelnökök ugyanis a kétoldalú megbeszéléseken nem önmagukat, hanem egész nemzetüket képviselik.

„Tudni kell rólam, hogy elég sok turkálóból származó ruhadarabom van, úgyhogy ez igazából nem egy önmagában álló történet” – mondta Karácsony Gergely a már említett hvg-s interjúban.

Boris Johnson brit kormányfő (jobbra) magyar hivatali partnerét, Orbán Viktort fogadta a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10.-ben 2021. május 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien)

Karácsony legutóbb szerdán kényszerült magyarázkodásra a Facebook-oldalán, amikor a kommentezők szóvá tették a miniszterelnök-jelölt által viselt fehér stólát, amikor bejelentette a kínai Fudan egyetem campusának megépítése ellen szombaton tartandó beszédét.

„A tradicionális tibeti buddhista sálat a sajtótájékoztató előtt kaptam tibeti menekültektől” – magyarázkodott Karácsony Gergely a saját posztja alatti kommentben.

hirado.hu
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Ha békét akarsz, készülj a békére!
  Akárhogy is, de a háborúk valóságához hozzátartozik a majd elérendő béke is. A politikusok négy-öt év rombolás után boldogan jelentik ki: öt-tíz éven belül, az újjáépítést követően képesek leszünk elérni a háború előtti gazdasági volument és életminőséget. Akkor mire volt jó az egész?
 • A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni
  Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Itt vannak az új magyar rendszámok
  Nem kell lecserélni a régit. Az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.
MTI Hírfelhasználó